Siyaset 10 ülkenin büyükelçisi Dışişleri’ne çağrıldı

10 ülkenin büyükelçisi Dışişleri’ne çağrıldı

19.10.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD, Almanya ve Fransa dahil 10 ülkenin Ankara büyükelçisi, Osman Kavala’nın tutukluluğuna ilişkin açıklamaları nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Büyükelçilerin bu sabah bakanlıkta olmaları bekleniyor.

10 ülkenin büyükelçisi Dışişleri’ne çağrıldı

ANKARA Milliyet - ABD, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ile Yeni Zelanda Büyükelçilikleri’nin sosyal medya hesaplarından yayımlanan açıklamada, Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılması yönünde Türkiye’ye çağrıda bulunuldu.

Haberin Devamı

Açıklamaya Türkiye’den sert tepki gelirken; büyükelçiler Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

‘İşinize bakın’

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Türkiye’de devam eden dava hakkında, TBMM’de soru sormak ve görüşme yapmak bile Anayasa tarafından yasaklanmışken, mahkemenin nasıl karar vereceğini söylemek başka ülkelerin büyükelçilerinin hakkı değildir, büyük bir haddini bilmezliktir. İşinize bakın” tepkisini gösterdi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, büyükelçilerin telkinde bulunmak sorumluluğu olmadığını belirterek, “Diplomatlar, kabul edildikleri devletin hukukuna saygıyla mükelleftir. Anayasamıza göre mahkemelerimize tavsiye ve telkinde bulunmak hiçbir büyükelçinin haddi değildir. Hukukun üstünlüğüne gölge düşüren şey de bu had ve hudut bilmezliktir” dedi.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye Cumhuriyeti’nin, demokratik bir hukuk devleti olduğunu vurgulayarak, “Büyükelçilerin, yürüyen bir davada yargıya tavsiye ve telkinde bulunması kabul edilemez. Tavsiye ve telkininiz, hukuk ve demokrasi anlayışınıza gölge düşürmektedir” görüşünü paylaştı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti: “Ülkemizde görev yapan diplomatların kendi ülkeleri ile ülkemiz arasındaki ilişkilere katkı yapmalarından memnuniyet duyuyoruz. Buna karşın ülkemizin egemenliği konusundaki yanlış beyanatlarını en güçlü şekilde reddediyoruz. Tüm diplomatik makamların ülkemizin egemenliğine, Türk yargısının bağımsızlığına saygı duymaları ve içişlerimize müdahaleden kaçınmaları zorunludur. Aksi bir tutum, diplomasiyle bağdaşmayan bir sorumsuzluktur.”