Siyaset ‘1300 dokunulmazlık dosyası Meclis’te’

‘1300 dokunulmazlık dosyası Meclis’te’

23.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, dün TRT Haber’de gündeme dair soruları yanıtladı.

‘1300 dokunulmazlık dosyası Meclis’te’

 

Şentop’un konuşmasının satır başları şöyle;

Haberin Devamı

TERÖR ÖRGÜTLERİ İLE MESAFE: Siyasi partiler, Anayasa ve Siyasi Partiler kanunlarında olan ölçülere uygun olarak siyaset yapmalıdır. Bilhassa siyasi partilerin terör örgütleriyle kanunun koyduğu mesafeyi korumaları lazım; bu görüntü verilmemelidir veya bu görüntüyü destekleyecek deliller ortaya çıkmamalıdır.

VAHİM BİR TABLO: Şu anda Meclis’te 1300’e yakın milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin fezleke bulunuyor. Bu çok yüksek bir sayı. TBMM’de bu kadar çok dokunulmazlıkların kaldırılması fezlekesinin olması çok vahim bir tablo. İçerikleriyle ilgili olarak baktığımızda daha önceki dönemdekiler, daha çok adi nitelikli suçlar ile ilgili. Şimdi baktığımızda durum çok daha vahim, ağır... ‘Terörle ilgili suçlar, terör örgütü üyeliği, yöneticiliği, terör örgütüne yardım, terör örgütü propagandası’ gibi suçlar dahil olmak üzere niteliği itibarıyla da ağır dosyalar.

Haberin Devamı

3-6 AY SÜREBİLİR: HDP’nin kapatma davası sürecinin makul bir süre içerisinde, azami 3 ila 6 ay gibi bir süre içerisinde sonuçlanabileceğini düşünüyorum. Anayasa Mahkemesinin performansını dikkate alarak söylüyorum.

FETÖ’CÜ YÖNTEM: (Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun sabah namazı için abdest alırken gözaltına alındığı iddiası) Namaz ve abdest üzerinden bu tartışmanın yürütülmesini, FETÖ’cü bir yöntem olarak görüyorum. TBMM İçtüzüğünün 170. maddesi, ‘Meclis binalarında ve bahçesinde bir suç işlendiği takdirde, savcılığın doğrudan soruşturma yapacağı bir suçsa, savcılığın talimatı yerine getirilir’ diyor. Savcılıktan gelen talimatı, orada görevli arkadaşlarımız yerine getirmiştir.

KADINA ŞİDDET: Kadına karşı şiddetin önlenmesi, şiddetle mücadele ile İstanbul Sözleşmesi’nin eşdeğer şeylermiş gibi değerlendirilmesi doğru değil.

YENİ BAŞTAN GÖZDEN GEÇİRİLMELİ: Hükümet sistemi değişikliğinden sonra gerek iç tüzük, gerek Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu’nun yeni baştan gözden geçirilmesi, değerlendirilmesi, yeni sisteme göre gerekiyor.

Şentop, Türkiye Maarif Vakfı 10. Ülke Temsilcileri İstişare Toplantısı’na çevrim içi katıldı. Şentop, Türkiye’nin, yeniden bir büyük dünya gücü ve medeniyet inşacısı olma iradesi yolunun, kaliteli eğitimden geçtiğini söyledi.