Siyaset '2 bin 642 personele kötü muameleden işlem yapıldı'

'2 bin 642 personele kötü muameleden işlem yapıldı'

09.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 2010’dan bugüne kadar ceza infaz kurumlarında kötü muameleye iddiasıyla toplam 2 bin 642 personel hakkında işlem yapıldığını bildirdi.

2 bin 642 personele kötü muameleden işlem yapıldı

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 2 bin 642 personel hakkında işlem yapıldığını bildirdi. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun ceza infaz kurumlarında mahkumlara yönelik işkence ve kötü muamele iddialarına ilişkin soru önergesini yanıtlayan Gül, “Ceza infaz kurumlarında işkence ve kötü muamele iddialarına ilişkin olarak 2014 öncesine ait istatistik bulunmamakla birlikte 2014’te 404, 2015’te 709, 2016’da 505, 26 Mayıs itibarıyla 2017’de 114 şikayet başvurusunun bulunduğu anlaşılmıştır.

Haberin Devamı

2010 ila 26 Mayıs 2017 arasında ceza infaz kurumlarında kötü muamele iddiasıyla hakkında işlem yapılan personel sayısının 2 bin 642 olduğu anlaşılmıştır” dedi.

Abdulhamit Gül, Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na yönelik iddialara ilişkin olarak da, “2014 ila 2017 arasında 9 şikayet başvurusunun yapıldığı, başvuruların adli ve idari yönden işlem yapılmak üzere ilgili cumhuriyet başsavcılıklarına gönderildiği anlaşılmıştır” dedi. Gül, şunları kaydetti:

‘Ayrım yapılmıyor’

“Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazına ilişkin mevzuat hükümleri, tüm ceza infaz kurumlarımızda, hükümlülerin ırk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet, doğum, felsefi inanç, milli veya sosyal köken ve siyasi veya diğer fikir yahut düşünceleri ile ekonomik güçleri ve diğer toplumsal konumları yönünden ayrım yapılmaksızın ve hiçbir kimseye ayrıcalık tanınmaksızın uygulanmaktadır.

Haberin Devamı

Hükümlü ve tutuklular veya sivil toplum örgütleri resmi ya da özel insan hakları kuruluşları tarafından yapılan başvurular titizlikle incelenmekte, adli ve idari yönden yapılan soruşturmalar sonucunda kusur ve ihmali olan görevliler hakkında yasal gereğine titizlikle tevessül edilmektedir. Ceza infaz kurumlarında barındırılan tüm hükümlü ve tutuklular, özgürlüğünden yoksun olmayan her vatandaşın sağlık haklarından ve hizmetlerinden öncelikli olarak yararlandırılmakta olup, her türlü muayene ve tedavileri de devletin teminatı altında ve ücretsizdir.”

‘Kurum güvenliğini tehlikeye düşüren yayın verilemez’

Eğitim ve öğretimine devam eden hükümlülerin ders kitaplarının denetime tabi tutulamayacağı; üçüncü fıkrasında kurum güvenliğini tehlikeye düşüren veya müstehcen haber, yazı, fotoğraf ve yorumları kapsayan hiçbir yayının hükümlüye verilmeyeceği hükümlerine yer verilmiştir. İdare ve Gözlem Kurulu’nca alınan karar doğrultusunda hükümlü ve tutuklulara haftada 6 saat sohbet ve 1 saat 15 dakika spor yapma imkanı sağlanmaktadır.”