Siyaset ‘2 bin kişiye bir aile hekimi düşecek’

‘2 bin kişiye bir aile hekimi düşecek’

12.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “İstanbul’da şu anda bin 114 aile sağlığı merkezimiz var. 4 bin 368 de aile hekimliği birimimiz var. Bu hesaba göre 3 bin 300 kişiye bir aile hekimimiz düşüyor. Hedefimiz 2 bin kişiye bir aile hekiminin düşmesi” dedi.  Bakan Akdağ, “İstanbul Sağlık Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı”nın kapanışında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

‘2 bin kişiye bir aile hekimi düşecek’

“Sağlıkta Dönüşüm Programı”nın 2. dönemi kapsamında 8. toplantıyı gerçekleştirdiklerini söyleyen Akdağ, saha koordinatörlerinin hazırladığı raporlar sonrası bu tarz toplantılar düzenleyerek yol haritası belirlediklerini anlattı. Temel sağlık hizmetleri açısından İstanbul’da belediyelerin genelde işlerini iyi yaptığını söyleyen Bakan Akdağ, şöyle konuştu:

Nakil için çok özel yazılım

“İstanbul’un temiz içme suyu gibi bir problemi yok. İstanbul’da kayda değer bir hava kirliliği de yok. İkincisi; birinci basamak sağlık hizmetleri dediğimiz aile sağlığı merkezlerimizdir. 2005’te başlattığımız bu uygulamaları 2010’da tüm Türkiye’de hayata geçirmiştik. İstanbul’da şu anda bin 114 aile sağlığı merkezimiz var. 4 bin 368 de aile hekimliği birimimiz var. Bu hesaba göre 3 bin 300 kişiye bir aile hekimimiz düşüyor. Hedefimiz 2 bin kişiye bir aile hekiminin düşmesi. İstanbul’da acil vakalara müdahalede daha hızlı olmak istiyoruz. Hareketli ekiplerin sayısını arttıracağız. Tüm Türkiye’de olduğu gibi İstanbul’da telemetri dediğimiz sistemi geliştiriyoruz ambulanslarımızda. Yer tanıma açısından yeni elektronik sistemler geliştiriyoruz. Nakil açısından da çok özel yazılımlar yapıyoruz.”

“İstanbul’da 27 sağlıklı yaşam merkezimiz var” diyen Akdağ bu sayıyı 60’a çıkaracakalrını söyledi.

Haberin Devamı

‘Sezaryen ameliyatıyla doğum’

“Sezaryen doğum” ifadesini eleştiren Bakan Akdağ, bunun doğrusunun “sezaryen ameliyatıyla doğum” olduğunu belirtti. Akdağ, “Maalesef sezaryen ameliyatıyla çocukların doğma oranı İstanbul’da özel hastanelerde yüzde 70’lere doğru gitmektedir. Bunu aşağıya düşürmeye kararlıyız. Sezaryen ameliyatıyla doğum tabii bir yöntem değildir. Ancak anne ve bebeğim ihtiyacı duyması durumunda yapılabilir. ‘Normal doğum mu yoksa sezaryen doğum mu?’ istiyorsunuz diye bir soru sormak kanunsuz bir davranıştır. Gereksiz sezaryen ameliyatı yapan hastanelere ceza veriyoruz” dedi. Bakan Akdağ, İstanbul’da 27 göçmen sağlığı merkezi olduğunu hatırlatarak “Burada Suriyeli doktorlar ve sağlık çalışanları görev alacak. Onları bir eğitimden geçirdik. Sınavlar yapıyoruz. Genelde iyi eğitim aldıklarını gördük doğrusu. Bunların önemli bir kısmı karşı tarafta muhatap bulamadıkları için Türkiye’de denklik alamıyorlar ama ellerinde diplomaları var. Dolayısıyla Suriyelilere mahsus olmak üzere hizmet vermelerine müsaade edecek bir sistem geliştiriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kapalı mekanda sigaraya izin yok

Akdağ, kapalı mekanlarda sigara içme yasağı konusuna da değinerek, şunları kaydetti: “Bütün kapalı mekan sahiplerine ifade ediyoruz; kapanabilir-açılabilir alanlar, kapalı alan hükmündedir. Kapanabilir bir alansa kapalı mekan hükmündedir. Çok ağır cezaları var. Müessesenin büyüklüğüne göre 5-10 bin lira cezaları var. Dünyaya bu işi öğretmiş olan bir ülke olarak bu meselenin geriye gitmesine müsaade edemeyiz.‘