Siyaset 4+4+4 teklifi ve iki gensoru görüşülecek

4+4+4 teklifi ve iki gensoru görüşülecek

26.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

TMBB Genel Kurulu zorunlu eğitimi 4+4+4 olarak 12 yıla çıkaran teklifle Atalay ve Kılıç hakkındaki gensoruları ele alıyor

4+4+4 teklifi ve iki gensoru görüşülecek

Meclis, haftaya 8 yıllık kesintisiz eğitimi 4+4+4 modelinde 12 yılda kademelendirmeyi öngören yasa teklifi ile başlayacak. Meclis Genel Kurulu’na, muhalefetin “yok hükmünde” sayılmasını istediği kavgalı komisyon toplantısında kabul edilen 4+4+4 teklifini getirecek olan AK Parti, Meclis’i de 27 Mart Salı ve 5 Nisan tarihlerine kadar aralıksız çalıştıracak. Düzenlemeye sert tepki gösteren CHP ise bir yandan sayısız önerge hazırlarken, diğer yandan salı günkü grup toplantısını Tandoğan Meydanı’nda gerçekleştirecek.
4 günde bitirmeyi amaçlıyor
AK Parti, 27 Mart Salı günü toplanacak olan Meclis Genel Kurulu’nda, 5 Nisan tarihine kadar çalışma saatlerini düzenleyen grup önerisini getirecek. AK Parti Grubu, “temel kanun” olarak ele alınacak olan teklifin 4 günde bitirilmesini öngörüyor. Bu amaçla AK Parti, salı günü grup önerisini Genel Kurula getirecek. Öneride; Genel Kurul’un teklif için salı, çarşamba ve perşembe günleri saat 24.00’e kadar, Cuma günü ise bitimine kadar çalışılması yer alacak.

CHP’den önerge hazırlığı
Genel Kurul’da, 4+4+4 teklifi görüşmelerine salı akşam saatlerinde başlanması bekleniyor. CHP İstanbul Milletvekili ve Meclis Milli Eğitim Komisyonu üyesi Fatma Nur Serter, Genel Kurul’daki görüşmelerde İçtüzüğe uygun olarak muhalefet edeceklerine işaret etti. Teklifin temel kanun olarak geleceğini kaydeden Serter, “Önerge bol. Önergelerle söz hakkı elde etmeye çalışacağız. Biz çok sayıda önerge hazırladık. Her madde üzerinde önergemiz var” dedi.
Teklifle, okulların kademeleri, 4 yıl süreli ve zorunlu ilkokul ile 4 yıl süreli ve zorunlu ortaokuldan oluşan kurumlar olarak düzenleniyor. Ortaöğretim kurumları, ilköğretim kurumlarından sonra 4 yıllık zorunlu öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları olarak tanımlanıyor. İlköğretim kurumlarının toplam eğitim süresi 8 yıl olacak.

Atalay ve Kılıç gensorusu
CHP’nin; Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç hakkında verdiği gensoru önergeleri, 31 Mart Cumartesi günü görüşülecek. CHP’nin; Kılıç hakkında “Altındağ Belediyesi’nin uygulamalarından siyasi konumunu kullanarak rant elde ettiği, görevini kötüye kullandığı”, Atalay hakkında ise Deniz Feneri soruşturmasıyla ilgili olarak Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın, “görevini kötüye kullandığı, soruşturma ve delillere müdahale etiği, sorumluluğu altında görev yapan Dernekler Dairesi raporlarını sümenaltı ettiği, arama kararlarını şüphelilere sızdırdığı, hazırlanan raporların idari ve adli gereğini yapmadığı” gerekçesiyle verdiği önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmeler yapılacak. Gensorunun ardından Genel Kurul’da, kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanıyan yasa tasarısı ele alınacak.

Yeni anayasa çalışmaları
Dışişleri Komisyonu ve Milli Savunma Komisyonu, 28 Mart Çarşamba günü, uluslararası anlaşmaların onaylanmasını içeren yasa tasarılarını görüşecek. Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu, kurum ve kuruluşların temsilcilerini dinleyecek. Yeni anayasa çalışmalarını sürdüren TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu da çalışmalarını sürdürecek. Sivil Toplum Örgütleri Alt Komisyonu, bugün TÜSAV, Anayasa Hukuku Araştırmaları Vakfı, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), Köy Enstitüleri Araştırma ve Eğitimi Geliştirme Derneği temsilcilerinin yeni anayasa ile ilgili önerilerini dinleyecek.