Siyaset 5. Yargı Paketi siyasi manevra

5. Yargı Paketi siyasi manevra

06.11.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

CHP İstanbul Milletvekili, Anayasa Hukuku Profesörü İbrahim Özden Kaboğlu, TBMM’ye sunulan AK Parti’nin kamuoyunda 5. Yargı Paketi olarak bilinen teklifini Milliyet’e değerlendirdi. Teklifin, Türkiye’nin içinde bulunduğu genel siyasi bağlamdan bağımsız olarak değerlendirilemeyeceğini belirten Kaboğlu, şunları kaydetti:

5. Yargı Paketi siyasi manevra

Mehtap Gökdemir - “Cumhur İttifakı partileri genel başkanları ile siyasi maiyetlerinin muhalif kesimleri hedef alarak, nefret dolu bir siyasi söylem ve iklimi bilinçli şekilde kurguladıkları, parti grup toplantılarında linç görüntüleri izleterek ve mafya liderlerini savunarak suçun ve suçlunun yanında saf tuttukları, AİHM kararlarını uygulatmadıkları ve AYM’nin kapatılması gerektiğini söyleyecek kadar şirazelerinin kaydığı, demokrasi ve hukuk devletinin asgari ögelerinin iktidar siyasetşörlerince delik deşik edildiği bir ortamda, yargı reformundan veya paketinden bahsetmek trajikomik.” 5. yargı torba paketinde çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına ilişkin ilam ve tedbir kararlarının “icra sistemi” dışına çıkarılmasının olumlu olduğunu ifade eden Kaboğlu, “İstanbul Sözleşmesi’nden Anayasa’ya aykırı şekilde ve tek bir şahsın kişisel siyasi bekasına ilişkin hesapları dahilinde çıkılabildiği bir ortamda, kadınların ve çocukların temel haklarını iktidara karşı korumak için her zamankinden daha uyanık ve dayanışmacı olunması gerektiğini” söyledi.

Haberin Devamı

‘Sözde reform’

Kaboğlu, teklifin icra ve hacizle ilgili çok sayıda teknik düzenleme içermesine karşın, “yürütmenin yargı üzerine koyduğu siyasi haczin, AKP’nin sözde yargı reformu paketlerinde görmezden gelinmeye devam ettiğini” iddia etti.

Kaboğlu, teklifin, icra başmüdürünün atanması, görev ve yetkilerinin belirlenmesini ve yine öngördüğü kimi düzenlemelerin ilk bir buçuk yıl içinde hangi il veya ilçede, ne zaman uygulanacağını belirleme yetkisini Adalet Bakanlığı’na bıraktığını belirterek, “Bu şekilde, bir kez daha, Anayasa’nın ihlali suretiyle, yasamaya ait yetkilerin tek adamın yürütmesiyle gasp edilmek istendiğini” öne sürdü.Kaboğlu, “5. paketin de önceki yargı paketlerinde olduğu gibi, adalet sistemi ve yargıyla ilgili ivedi ve yapısal sorunların çözümüne yönelik hiçbir adım atmayan, yargı üzerindeki yürütme vesayetini tehdit etmeyecek kapsamdaki sınırlı değişikliklerle reform yapıyormuş algısı yaratmayı hedefleyen siyasi bir manevra olduğunu” söyledi.