Siyaset ‘AB somut adım atmalı artık zamana oynamamalı’

‘AB somut adım atmalı artık zamana oynamamalı’

17.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Türkiye-AB ilişkilerinin mesafe kat edebilmesi için geçmişteki hataların tekrar edilmemesi, AB’nin samimi, stratejik davranması gerekiyor” dedi

‘AB somut adım atmalı artık zamana oynamamalı’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa Birliği ile Türkiye ilişkilerindeki pozitif atmosferin bir noktaya kadar iyi olduğunu ama sürdürülebilir olması için karşılıklı somut adımların atılması gerektiğini, AB’nin zamana oynamamasını istedi. Çavuşoğlu, Slovakya Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Ivan Korcok ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

YALNIZ BIRAKTI: Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı en ciddi tehditte bile AB ‘stratejik önemini biliyoruz’ dediği Türkiye’yi o zaman yalnız bıraktı. Elimizde bir tek göç mutabakatı kaldı. Buna baktığımız zaman da 2016’dan bu yana Türkiye bu mutabakat bağlamında tüm yükümlülüklerini yerine getirdi. AB ise getirmedi, getiremedi, getirmek istemedi. AB, üyesi ülkelerin haksız  politikalarını ve maksimalist taleplerini desteklemek zorunda kaldı. Türkiye-AB ilişkilerinin mesafe kat edebilmesi için geçmişteki hataların tekrar edilmemesi, AB’nin samimi, stratejik davranması gerekiyor.

KARŞILIKLI ADIM: Pozitif adımlar atmaya başladık, şimdi pozitif bir atmosfer var. Geldiğimiz noktada düzenli diyaloğumuz var. Cumhurbaşkanımızın AB liderleriyle; aynı şekilde başta Sayın Merkel ve Sayın Macron olmak üzere, AB üyesi ülkelerin liderleriyle de... Önümüzde önemli bir fırsat var. Pozitif atmosfer bir noktaya kadar iyi ama sürdürülebilir olması için karşılıklı adımların atılması lazım. Bizim AB’den beklentilerimiz gayet sarih. Türkiye üye ülkedir, Batı-Balkanlar-Türkiye ayrımı yapmak doğru değil, AB’nin kendi müktesebatıyla da çelişiyor. Bundan önce verdiğimiz sözleri tuttuk, bundan sonrakileri de tutarız. Her türlü kriteri yerine getirmeye hazırız, önümüze siyasi engel çıkmasın. Somut adımlar atma konusunda ise, önümüzdeki dönemde Gümrük Birliği Anlaşmasının güncellenmesini başarabiliriz. Aynı şekilde vize serbestisiyle ilgili konuda gelişme kaydedebiliriz.

Haberin Devamı

TEKLİFİMİZE YANIT VERİLMEDİ: Tüm zorluklara rağmen işleyen göç mutabakatının güncellenmesi konusunda hem fikiriz.  transit ülkeler olan Slovakya ve Orta Avrupa’daki dostlarımız da bunu çok istiyor ama bunun güncellenebilmesi için AB’nin bizim tekliflerimize geri dönmesi gerekiyor. Bu konunun üzerinden tam 1 sene geçti. Biz teklifimizi hemen AB’ye ulaştırdık ama henüz AB’den resmi bir dönüş olmadı. Doğu Akdeniz Konferansı’nı da teklif ettik, hakça paylaşım konusunda. Henüz o teklifimize de bir yanıt gelmedi. Bu atmosfer iyi ama artık somut adım atması gerekiyor AB’nin zamana oynamaması gerekiyor.

Haberin Devamı

İLAVE YAPTIRIM: Üyelik konusunun çok kolay olmadığını ben de biliyorum. Sizin gibi (Slovakya) dost ülkelerin tutumu burada yararlı olacaktır. Önümüzdeki zirvede ilave yaptırımlar olacak mı olmayacak mı... Bunları konuşmak istemiyoruz, hiçbir ehemmiyeti yok. Avrupa’nın refahı, istikrarı ve güvenliği için nasıl birlikte çalışabiliriz, buna odaklanıyoruz. Elbette Türkiye’de kendi insanımız için başlattığımız Yargı Reformu, İnsan Hakları Eylem Planı, Ekonomi Paketi gibi adımlar bu alanda da yardımcı olacaktır. Biz ilişkilerimizi daha da geliştirmeye her zaman hazırız. Terörle mücadele gibi diğer alanlarda da AB’den samimi destek ve işbirliği bekliyoruz. Çünkü terör hepimizin belası.

‘Yasadışı ilhak’

Korcok da, Rusya’nın Kırım’ı ilhakının 7. yılı hakkında değerlendirmesinin sorulması üzerine şunları kaydetti: “Slovakya’nın bu çerçevede yasadışı ilhakla ilgili pozisyonu nettir. Kesinlikle tanımıyoruz, bu kesinlikle uluslararası hukukun ihlalidir. Ukrayna’nın Avrupa sürecini de Ukrayna’nın NATO içindeki her türlü ortaklığını da destekliyoruz”

Haberin Devamı

İstikşafi görüşmelerin 62. turu tamamlandı

Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin 62. turu Yunanistan’ın başkenti Atina’da yapıldı. Yunan medyası, görüşmelere Türkiye’den Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Çağatay Erciyes, Denizcilik ve Havacılık Daire Başkanı Barış Kalkavan, Yunanistandan ise diplomat Pavlos Apostolidis ve Ifigenia Kanara’nın katıldığını aktardı. Görüşmenin saat 10.30’da başladığı ve 4 saat sürdüğü belirtildi. İki ülke arasında istikşafi görüşmelerin 61’inci turu geçtiğimiz ocak ayında  gerçekleştirilmişti.              l YUNANİSTAN DHA