Siyaset ABD’nin yaptırımına ‘HiSAR’lı yanıt

ABD’nin yaptırımına ‘HiSAR’lı yanıt

17.12.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin yaptırım kararını Türkiye’nin savunma sanayindeki atılımlarının önünü kesmek ve egemenlik haklarına saldırmak olarak değerlendirdi. Erdoğan, yerli hava savunma sistemi HİSAR-A’nın envantere girdiği müjdesini verdi

ABD’nin yaptırımına ‘HiSAR’lı yanıt

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin Türkiye’ye yönelik aldığı yaptırım kararlarına tepki göstererek, “Bu nasıl bir ittifaktır, bu nasıl bir müttefikliktir?” diye sordu.

Erdoğan, dün Niğde-Ankara Otoyolu 2’nci Kesim Açılış Töreni’ne Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden canlı bağlantıyla katıldı. Erdoğan, Türkiye’ye yönelik baskılara değinirken, “Türkiye’yi istedikleri şekilde yönlendiremeyenlerin ülke içindeki muhalefeti ve kurumları maşa olarak kullanma gayretlerini yakından takip ediyoruz. Son 7 yıldır uğradığımız her saldırıyı nasıl boşa çıkardıysak bu beşinci kol faaliyetlerini de hüsrana uğratacağız” dedi.

Türkiye büyüdükçe, hedeflerine yaklaştıkça, istiklaline ve istikbaline, egemenlik haklarına sıkı sıkıya sahip çıktıkça maruz kaldığı saldırıların çapının da arttığına dikkat çeken Erdoğan, ABD yaptırımlarına şu ifadelerle tepki gösterdi: “Ülkemizle meşru rekabet zemininde mücadele edemeyenler tek taraflı yaptırım tehditleriyle bizi yolumuzdan çevirmeye çalışıyor. Geçtiğimiz haftalarda gündemimizde Avrupa Birliği’nin yaptırım tehditleri vardı, dün de bir süredir gündemde olan ABD yaptırımları açıklandı. Çok net ifade ediyorum, bakınız 2017’den bu yana CAATSA konusunda hiçbir ülkeye Türkiye’den başka bu yaptırım yani bu CAATSA uygulanmamıştır. İlk defa bir NATO üyesi olarak ülkemize uygulanmaktadır. Bu nasıl bir ittifaktır, bu nasıl bir müttefikliktir? Bu karar, ülkemizin egemenlik haklarına yönelik aleni bir saldırıdır.”

ABD’nin çok uzun zamandır kendi elindeki hava savunma sistemlerinin ülkemize satışına izin vermediğini hatırlatan Erdoğan, “Amerika, biz ihtiyacımızı başka bir yerden karşıladık diye yaptırım silahını çekmiştir. Önümüze konan Türkiye’nin S-400 alması iddiası sadece bir bahaneden ibarettir. Asıl amaç, ülkemizin savunma sanayiinde son dönemde başlattığı atılımların önünü keserek yeniden bizi mutlak olarak kendilerine bağımlı hale getirmektir. Biz en başından beri ‘S-400 konusunda endişeniz varsa gelin teknik çalışma grubu kuralım, sorunu diyalog ve diplomasiyle çözelim’ dedik. Fakat belli ki maksat üzüm yemek değil bağcıyı dövmektir” dedi.

‘Bu şarkı burada bitmez’

“Savunma sanayimizi her bakımdan bağımsız hale getirmek için dünkünün iki kat fazlasıyla çalışacağız” diyen Erdoğan şunları kaydetti: “Savunma Sanayi Başkanlığımızın projelerini hızlandıracağız, savunma sanayi firmalarımıza daha çok destek olacağız, tıpkı daha evvel yaptırım kararı alınan bakanlarımıza yaptığımız gibi Savunma Sanayi Başkanımız İsmail Demir’e ve ekibine daha çok sahip çıkacağız.” Türkiye’nin 1974 Kıbrıs Harekâtı’ndan sonra da yaptırıma tabi tutulduğunu anımsatan Erdoğan, bu yaptırımın ardından bugünkü savunma sanayiinin temellerinin atıldığını söyledi. Erdoğan şöyle devam etti: “Bugünkü yaptırım kararıyla da her alanda küresel liderlik seviyesine çıkacak bir savunma sanayi inşa etme yolunda adımlarımızı hızlandıracağız. Terörle mücadelemizi, sınır ötesi harekâtlarımızı, savunma sanayi ürünleri ihracatımızı, yüksek teknolojiye dayalı her türlü araç ve gerecin tasarımını, yazılımını, üretimini kararlılıkla devam ettireceğiz. Hamdolsun Türkiye artık bu tür yaptırımlarla kilitlenip kalma noktasını çoktan geride bırakmıştır. Elbette sıkıntılar olacaktır ama her sıkıntı bize beraberinde çözümü için bir kapı da aralayacaktır. Bir kez daha, ‘bu şarkı burada bitmez’ diyoruz, bir kez daha ‘Durmak yok, yola devam’ diyoruz.”

‘Türkiye’nin en akıllı yolu’

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 4 Eylül 2020’de Ankara-Niğde Otoyolu’nun 1. ve 3. etaplarının hizmete açıldığını, dün 2. etabın da açılmasıyla Edirne’den Şanlıurfa’ya kadar kesintisiz otoyol ağının tamamlandığını belirtti. Karaismailoğlu, “Bu otoyol Türkiye’nin en akıllı yolu olarak hizmet verecek” dedi.

‘Hisar-A envantere girdi’

Savunma sanayiinden yeni müjdeler alındığını, ASELSAN ve Roketsan tarafından geliştirilen ilk milli ve yerli hava savunma füze sistemi, ‘Hisar-A’nın envantere giriş öncesi son kabul testinin yapıldığını dile getiren Erdoğan, normal şartlarda yurt dışından tedarik edilen bir parçaya ambargo uygulandığı için son testin birkaç ay geciktiğine dikkati çekti. Erdoğan, “Yerli parçayı kısa sürede geliştirdik, füzemize entegre ettik ve kısa bir gecikmeyle neticeye ulaştık. Bu zamana kadar gizli yaptırımlarla, engellemeye çalıştıkları bu işi yerli milli ürünlerle envantere almaya hazır hale getirdik” dedi.