Siyaset ABD’ye rapor tepkisi

ABD’ye rapor tepkisi

01.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanlığı, ABD tarafından hazırlanan insan hakları raporuna tepki göstererek, raporun objektiflikten uzak bir şekilde kaleme alındığını ve asılsız iddialar içerdiğini belirtti.

ABD’ye rapor tepkisi

Bakanlık açıklamasında ABD Dışişleri Bakanlığı’nca her yıl 190’dan fazla ülke için hazırlanan İnsan Hakları Raporlarının 30 Mart 2021’de yayımlandığı anımsatıldı. Türk demokrasisine kasteden, yüzlerce vatandaşı şehit eden, 15 Temmuz hain darbe girişiminin faili Fetullahçı Terör Örgütü’nden (FETÖ) bu yıl da raporda “Gülen hareketi” olarak bahsedilmesinin ABD’nin, Türkiye’nin bu terör örgütüyle haklı mücadelesini halen idrak edemediğini, bu terör örgütüne ilişkin ortaya koyduğu somut delilleri göz ardı ettiğini, raporu hazırlarken de yine malum çevrelerin görüşlerine alet olduğunu gösterdiği vurgulandı.

Haberin Devamı

İzahı yok

Türkiye’nin Suriye’deki terörle mücadele harekâtları bağlamındaki iddiaların da kabul edilemez olduğunun altı çizilen açıklamada, bu iddiaların, daha önce çeşitli vesilelerle reddedilmesine rağmen tekrarlanmasının izahının bulunmadığı kaydedildi. Açıklamada, raporda muhtelif hak ihlalleri bağlamında atıfta bulunulan PKK/YPG terör örgütünün Suriyelilere yönelik terör eylemlerine değinilmemesi ve Suriye’nin toprak bütünlüğü aleyhine attığı ayrılıkçı adımlarına yer verilmemesinin ise dikkat çekici olduğuna işaret edildi. Türkiye’nin, demokrasi ve hukukun üstünlüğü temelinde, kendi vatandaşlarına ilaveten, ev sahipliği yaptığı milyonlarca kişinin haklarının korunması ve geliştirilmesine yönelik çalışmalarını kesintisiz sürdüreceği belirtilen açıklamada, “Bu çerçevede hazırlanan Türkiye İnsan Hakları Raporu’nun, bu yıl da kaynağı belirsiz iddialar temelinde, objektiflikten uzak bir şekilde kaleme alındığı ve ülkemize yönelik asılsız iddialar ve önyargılı yorumlar içerdiği görülmektedir.” denildi.