Siyaset Ağustos buluşmasında anayasa konuşulacak

Ağustos buluşmasında anayasa konuşulacak

07.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Altılı Masa bünyesinde oluşturulan Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonu, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’nde yer alan ilkeler doğrultusunda kısmi anayasa değişiklik teklif taslağı çalışmalarını sürdürüyor. Komisyon, teklif metnini ağustos ayında Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilecek toplantıya kadar tamamlayarak liderlere sunacak.

Ağustos buluşmasında anayasa konuşulacak

 

Mehtap Gökdemir / ANKARA - Komisyon, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’nde tespit edilen ilkelerin gerektirdiği değişiklikleri teklif halinde oluşturuyor. Komisyon çalışmalarına Anayasa’nın 75. maddesi “Yasama” bölümünden başladı. İlk 75 maddede bir değişiklik yok. Komisyon üyeleri, “Tümüyle yeni bir anayasa yapmıyoruz. Kısmi anayasa değişikliği ve şu ana kadar da Anayasa’nın yasama, yürütme ve yargıyı düzenleyen bölümleri üzerinde çalıştık. Bu bir hükümet sistemi değişikliği çalışması. Hükümet sistemi dediğimiz zaman şunu anlıyoruz. Yasama ve yürütme organları nasıl oluşuyor? Bu iki organın karşılıklı olarak birbirleri üzerinde kullanabilecekleri yetkiler neler?” değerlendirmesinde bulundu. Teklif metnine ilişkin komisyon yetkilisi şu yorumu yaptı:

Haberin Devamı

Krizlere karşı dayanıklı

“Türkiye’nin parlamenter hükümet sistemine geçişini sağlayan anayasa değişikliği teklifi. Ama bu herhangi bir parlamenter sistem değil, güçlendirilmiş parlamenter sistem. Onunla da neyi anlatmaya çalışıyoruz, parlamenter sistemi hükümet krizlerine karşı dayanıklı hale getirecek, kriz ortaya çıkmasını önleyecek, yasama organını güçlendirecek, yasama da tezahür edecek milli iradeyi güçlendirecek siyasi partileri ve demokratik kurumları güçlendirecek değişiklikler.”

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemin gerektirdiği yasal değişiklikleri yapmakla görevlendirilen komisyon, önümüzdeki günlerde Siyasi Partiler Yasası, Seçim Kanunu, TBMM İçtüzüğü değişikliği üzerinde de çalışacak.