Siyaset Ak Parti, 3 dönem formülünü buldu

Ak Parti, 3 dönem formülünü buldu

19.08.2015 - 10:14 | Son Güncellenme:

Kongre onaylarsa 3 dönemlik 70 isim yeniden aday olabilecek 26 isim için bu dönem "yok" sayılacak Davutoğlu'nun tek aday olması bekleniyor

Ak Parti, 3 dönem formülünü buldu

Ak Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK), 5. Olağan Büyük Kongre tarihini 12 Eylül olarak belirledi. 12 Eylül darbesinin 35. yılına denk gelen kongrede, partinin yeni MKYK'sı belirlenecek. Üç dönemliklerin durumu da bu kongrede belli olacak. MKYK'da 3 dönem ile ilgili yol haritası da belirlendiği öğrenildi. Buna göre kongreden onay alınması durumunda, 7 Haziran'da aday olamayan 70 isim ilk seçimde aday olabilecek. Bu dönem 3. dönemi olan 26 isim için de "ara dönem" değerlendirilmesi yapılacak ve bu isimler de seçimde aday olabilecek. Ak Parti tüzüğündeki 3 dönem kuralı ise korunacak.


3 dönem formülü belirlendi

Haberin Devamı

Kongrede üç dönemliklerin durumu da ele alınacak. Parti içinde büyük bir kesim üç dönem kuralının kaldırılmasını istiyor. Bu istek üzerine MKYK'da 3 dönemliklerle ilgili de bir sunum yapıldı.

Edinilen bilgiye göre; kongreden onay alınması halinde 7 Haziran seçimlerinde aday olamayan aralarında Cemil Çiçek, Bülent Arınç, Ömer Çelik, Ali Babacan, Faruk Çelik, Mustafa Elitaş gibi partinin ağır toplarının bulunduğu 70 isim ilk seçimde aday olabilecek.

7 Haziran seçimiyle 3. dönem milletvekilliğine başlayan aralarında altı bakanın da bulunduğu 26 isim için de "25. dönem"; "ara dönem" olarak sayılacak ve bu isimler de ilk seçimde yine aday olabilecek.

Ak Parti tüzüğündeki "3 dönem kuralı"nda bir değişiklik ise yapılmayacak. Ancak değişiklik yapılmamasına karşın toplamda 96 isim de 3 dönem kuralından etkilenmemiş olacak. Ayrıca bu dönemde seçilen vekiller için de "dönem" sayılmayacak. Davutoğlu'nun da sıcak baktığı bu düzenleme 12 Eylül'deki Kongreye sunulacak. Kongrenin de onay vermesi ile hayata geçirilecek