Siyaset Ak Parti’de 2 lider olmaz

Ak Parti’de 2 lider olmaz

13.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Demokratikleşme paketinin’ tartışıldığı Anayasa Komisyonu’nda Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ‘eşbaşkanlık’ sorusuna gülerek yanıt verdi: Bizde ikili liderlik yürümez

Ak Parti’de  2 lider olmaz

TBMM Adalet Komisyonu’nda 8 saatte kabul edilen, “de-mokratikleşme paketi” ismi verilen yasa tasarı önemli değişiklikler getiriyor. Komisyonda tasarı tartışılırken Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, BDP’nin uyguladığı, “eş genel başkanlık sisteminin“ anımsatılması üzerine, Ak Parti’de “ikili lider yapısının” yürümeyeceğini söyledi.
Gelecek hafta TBMM Genel Kurulu’nun gündemine gelmesi beklenen tasarıya göre polis, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, “gizli çekim” yapamayacak. Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde katılımcıların ve konuşmacıların ses ve görüntüleri kolluk tarafından yapıldığı belli olacak şekilde kaydedilebilecek. Elde edilen kayıt ve görüntüler şüpheliler hakkında suç ve delillerinin tespiti dışında başka bir amaçla kullanılamayacak.

Başörtüsü engeline ceza
Tasarıda öne çıkan bazı maddeler şöyle:
* Siyasi partiler ve adaylar tarafından yapılacak her türlü propaganda, Türkçenin yanı sıra farklı dil ve lehçelerle de yapılabilecek.
* Siyasi partiler, tüzüklerinde yer almak ve iki kişiden fazla olmamak kaydıyla eş genel başkanlık sistemini uygulayabilecek. - - Siyasi partilerin beldelerde teşkilat kurulması zorunlu olmayacak.
* Siyasi partilere devlet yardımı yapılabilmesi için milletvekili genel seçimlerinde yüzde 3 oy alması yeterli olacak.
* Belirli suçlardan dolayı mahkum olanların siyasi partilere üye olabilmelerini engelleyen hükümler kaldırılıyor.
* Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerle eğitim ve öğretim yapmak amacıyla özel okullar açılabilecek.
* Eğitim ve öğretim hakkının kullanılmasının engellenmesi yaptırım altına alınacak; başörtüsü gerekçesiyle bir kişinin eğitim almasını engelleyen kişi beş yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya gelecek.

‘Hiç bizi düşünmedik’
Tasarının görüşüldüğü Anayasa Komisyonu’nda muhalefet milletvekillerinin Ak Parti’de de “eşbaşkanlık” sistemi uygulanıp uygulanmayacağını sorması üzerine Atalay, tasarının hazırlanma sürecine işaret ederek, “Eşbaşkanlık uygulamasında AK Parti aklımıza gelmemişti. Niyetimiz de yok. Bizde ikili lider yürümez. Bizim yapımızda yok, hiç bizi düşünmemiştik” karşılığını verdi.
Toplantı ve gösteri yürüyüşüne ilişkin getirilen yeni düzenlemelerin “özgürlükleri artırmak amacıyla” yapıldığını kaydeden Atalay, “Güzergâhı belirlemek için vali veya kaymakam ilin ileri gelenlerini toplayacak. Şimdiki durumda vali ve kaymakam mitinglerin toplantıların nerede yapılacağına karar verir ve ilan eder. Toplantı ve gösteri yürüyüşünü zorlaştırmak diye bir şey yok” diye konuştu.