Siyaset Ak Parti Diyarbakır’ı bünyesinde tartışıyor

Ak Parti Diyarbakır’ı bünyesinde tartışıyor

03.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Diyarbakır’da partinin ağır topları Galip Ensarioğlu ve eski milletvekili Abdurrahman Kurt’la rüzgar yakalayan Ak Parti, büyükşehirde oylarını artırmasına rağmen BDP’yi tehdit edemezken, alt belediyelerde varlık gösteremedi.

Ak Parti Diyarbakır’ı bünyesinde tartışıyor

Diyarbakır’da geçerli sayılan 718 bin 902 oyun 397 bin 179’unu BDP alırken, Ak Parti 252 binde kaldı. Üç dönemdir BDP’nin yerelde iktidar olduğu Diyarbakır’da Ak Parti, Ensarioğlu ile sonucu değiştirmek için kapsamlı bir seçim çalışması yapıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sesinin kısılmasına rağmen Diyarbakır mitingini iptal etmedi, verdiği “İdeolojiye değil hizmete oy verin” mesajı ise oya dönüşmedi.

Merkez ilçeleri kaybetti
Ak Parti’nin özellikle merkez ilçelerden Yenişehir, Suriçi ile Ensarioğlu’nun ilçesi Dicle ve Eğil’de kaybetmesi dikkati çekti. Bu ilçelerde belediyeyi Ak Partili adayların açık ara alacağı ileri sürülüyordu. Diyarbakır merkezinde de sürpriz yapabileceği konuşulan Ak Parti’nin büyük umut bağladığı Ensarioğlu’nun, yerel yönetimler yasası nedeniyle kırsal kesimin de sandık başına gitmesi ile kazanabileceği ihtimali üzerinde duruluyordu.
Sonuçlara göre Ak Parti’nin oy oranı 2009’daki yerel seçimlere göre yüzde 2, 2011 genel seçimlere göre yüzde 1,5 oranında artarak, yüzde 34,7’ye çıktı. Ak Parti oyların 248 bin 583’ünü alırken, BDP yüzde 55 oranına gerileyip 386 bin 496 oy alarak Diyarbakır’da iktidarını korudu.

Kurt etkili olamadı
Ak Parti, merkez ilçelerden Suriçi’nde eski Ak Parti milletvekili Abdurrahman Kurt, Yenişehir’de ise eski ANAP milletvekili Sebgetullah Seydaoğlu ile seçime girdi. Akil Adamlar heyetinde yer alan Kurt, aktif bir profil çizmesine rağmen etkili olamadı. Yenişehir’de Ak Parti’nin, sonucu Seydaoğlu ile değiştireceği beklentisi de gerçekleşmedi. Diyarbakır Büyükşehir dahil 17 ilçedeki seçimlerde Ak Parti sadece Çermik ilçesinde kazandı. İlçede Mehmet Akdağ, yüzde 46’’yla başkan seçildi.

Yazarlar