Siyaset AK Parti hariç ‘tulumsuz’ kaldılar

AK Parti hariç ‘tulumsuz’ kaldılar

02.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sürpriz sonuçların yaşandığı yerel seçimde, partilerin kalesi durumundaki “tulum” illerde de tablo büyük ölçüde değişti. Türkiye genelinde bir seçim bölgesini tüm ilçeleriyle birlikte “tulum” olarak kazanan tek parti AK Parti oldu. AK Parti, 2014’deki gibi Kilis’te hem belediye hem de tüm ilçeleri aldı. Ancak 2014’te tulum çıkardığı diğer beş ilde bu kez aynı başarıyı gösteremedi.

AK Parti hariç ‘tulumsuz’ kaldılar

2014’teki son yerel seçimlerde AK Parti, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Ordu, Gümüşhane ve Kilis olmak üzere altı ili, CHP Tekirdağ, o dönemki adı BDP olan HDP ise, Hakkâri’yi tulum şekilde kazanmıştı. Önceki günkü seçimler sonucu CHP ve HDP belediye başkanlıklarını kazanmalarına karşın tulum illerinde darbe aldı. CHP Tekirdağ’da üç ilçeyi AK Parti’ye, bir ilçeyi de DSP’ye bıraktı. Hakkâri’de il belediye başkanlığını kazanan HDP de bu ilde sadece Yüksekova ilçesinde belediyeyi alabildi. Diğer ilçelerde ise ipi göğüsleyen AK Parti oldu.

Haberin Devamı

AK Parti ise, tulum illerinden sadece Kilis’i aynı şekilde koruyabildi. Kocaeli, Sakarya, Düzce, Ordu ve Gümüşhane ise AK Parti açısından, “tulum” özelliğini yitirdi.

CHP’li milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet İzmit Belediye Başkanı seçilerek, AK Parti’nin bu ili “tulum” almasını kılpayı engelledi. Sakarya BBP, SP ve MHP’nin aldığı üç ilçe ile AK Parti’nin, “tulum” ili olma özelliğini kaybetti. Ordu, Düzce, Gümüşhane ise, MHP’nin kazandığı ilçeler nedeniyle tulum olmaktan çıktı.

AK Parti, önceki günkü seçimlerde Uşak, Niğde, Aksaray’ı “tulum” ili yapma şansını sadece birer ilçe kaybederek yitirdi.