Siyaset Akla davet edeni disipline verdiler

Akla davet edeni disipline verdiler

28.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti MYK’da kesin ihraç istemiyle disipline sevk edilmelerinin ardından partiden istifa eden 3 milletvekilinden Günay, “Ak Parti’de mağrur ve mütehakkim bir anlayış gelişti” dedi

Akla davet edeni disipline verdiler

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Ak Parti MYK’da kesin ihraç istemiyle Ak Parti İzmir Milletvekili Erdal Kalkan ve Ankara Milletvekili Haluk Özdalga ile birlikte disipline sevk edilen Ak Parti İzmir Milletvekili ve eski Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, TBMM’de düzenlediği basın toplantısıyla partisinden istifa etti. Günay, özetle şunları kaydetti: “Partiye girerken 27 Nisan Muhtırası’ndan hemen kısa bir süre sonra, ‘Şimdiye kadar inandıklarımı aynı kararlılıkla inanmaya devam ederek aranıza katılıyorum’ demiştim. 7 yıla yakın süre içinde aynı doğrultuda vekilliğimi ve bakanlığımı sürdürmeye çalıştım.

‘Aklı zorlayan savunma’
Millete hizmet etme fırsatı buldum. Partiye girerken söylediğim sözler için çalıştım. Buna aykırı işler gördüğüm zaman da bakanlık dönemimde de bunları yüksek sesle uyarmaya çalıştım. Aklın ve ahlakın emrettiği doğrultuda, yöneticilere doğruyu söylemeye çalıştık. Ama MYK ve Sayın Genel Başkan, vermekte zorlandığımız kararı teşvik ettiler. Parti ciddi ithamlarla karşı karşıyayken, o ithamlara partinin maruz kalmasına sebep olan insanlara, 10 gün tahammül gösterip, aklı zorlayan destek verilirken, bütün söylemi akla davet eden arkadaşları disiplin kuruluna sevk ettiler. Bizim zor verebileceğimiz bir kararı, arkadaşlar bu tavırlarıyla kolaylaştırmış oluyorlar.
Bakanken de sonraki dönemde de, partinin tabanında çok sayıda Türkiye’nin mağdurlarının, mazlumların olduğu bilinciyle, partinin bu düzeni bozmasından kendisini uzak tutması konusunda uyarılarda bulundum. Ama ne yazık ki bunu dinletme imkanı kalmadı. Çünkü iktidar partisinde, iki kanat gelişti. Bir tabandaki masum geniş mazlum, mağdur edilmiş geniş kitle. Bir de partinin mağrur ve mütehakkim anlayışı. O anlayışa bir şey anlatmanın şansı kalmadı. Onlar kibirin doğrultusunda bir başka yere doğru yelken açıp gidiyorlar. Kendilerine başarılar dilerim. Yolları ayırmak noktasına geldik. Buna daha fazla katlanmamız da mümkün değildi bu mağrur ve mütehakkim tavıra.”
“İstifa mı ettiniz” sorusuna Günay, “Evet, yollarımızı ayırdık, bu anlama geliyor” karşılığını verirken, Danıştay’ın Adli Kolluk Yönetmeliği ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı almasını, “Kanunsuz emre uyulmaz. Herkes aklının bir tarafına yazsın, bugünkü hukuk ihlalleri, yarın mutlaka hukukun önüne çıkar” diye yorumladı.
Günay, CHP’ye dönüp dönmeyeceği sorularına “hayır” yanıtı verdi. Bir gazetecinin “Ortada bir yanlışlık varsa Başbakan’ın bilgisi dahilinde mi diyorsunuz” sözlerine karşılık Günay, “Bunu Bakanımız söyledi.
Bakanken ‘İstanbul’daki bu yağmayı durduralım, rant aç gözlülüğünü durduralım. Değil Taksim’e kışla adı altında herhangi bir yapı, Sultanahmet Meydanı’na AVM yapabilecek bir aç gözlülük var’ diye ısrar ettim. Dinlenmek yerine bakan değişikliği tercih edildi. Söylediklerimin üzerine gidilseydi belki bugüne gelmezdik” diye konuştu.