Siyaset Altay’a ‘tehdit’ soruşturması

Altay’a ‘tehdit’ soruşturması

22.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Umarım Erdoğan’ın da sonu benzemesin Menderes’e” diyen, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay hakkında avukatı aracılığıyla suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yapılan başvuruyu işleme koyarak, Altay hakkında soruşturma başlattı.

Altay’a ‘tehdit’ soruşturması

Altay, önceki gece KRT TV’de katıldığı bir programda, “Rahmetli Menderes bir dönem bu dinci odaklara pek yüz vermişti, taviz vermişti. Onlar o kadar ileri gitmişlerdi ki, Menderes’ten aldıkları güçten, Menderes sonra ne yapmak zorunda kaldı, Atatürk’ü Koruma Kanunu yapmak zorunda kaldı. Umarım Erdoğan’ın da sonu benzemesin Menderes’e...” ifadelerini kullandı. Görüntülerin sosyal medyada yayılması ile Altay’a yönelik tepkiler de gelmeye başladı.

Grup toplantısında isim vermeden Altay’ı çok sert sözlerle hedef alan Erdoğan, hemen akabinde avukatı aracılığıyla suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu, Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın’ın verdiği dilekçeyi işleme koyarak, Altay hakkında “tehdit” suçundan soruşturma başlatılmasına karar verdi.

‘Tehdit ifadesi’

Aydın’ın, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği dilekçede, merhum Adnan Menderes’in darbeciler tarafından katledilen bir başbakan olduğu, Menderes’in idam edilmesinin milletin vicdanında derin yaralar açtığı kaydedildi. Vesayet odaklarının da Menderes’in akıbetiyle, seçilmiş başbakanları ve cumhurbaşkanlarını tehdit ettiği belirtilen dilekçede, “(Menderes’in akıbeti) vesayet odakları ve onlara destek veren siyasetçiler tarafından olağanlaştırılmaya çalışılan bir tehdit ifadesidir” denildi. “Altay’ın şikayete konu açıklamalarıyla Cumhurbaşkanı’nı, 27 Mayıs darbesi sonrası idam edilen merhum Başbakan Adnan Menderes’in akıbetiyle tehdit ederek açıkça atılı suç işlediği” kaydedilen dilekçede, “Son olarak soruşturma yürütülen ‘104 Amiral Bildirisi’nde de ‘aksi halde’ ile başlayan cümlenin vurgulamaya çalıştığı akıbet de ‘Menderes’in akıbeti’dir. 104 amiral bildirisinde örtülü olarak vurgulanan akıbet, Engin Altay tarafından açıkça ifade edilmiştir” denildi. Dilekçede, Altay’ın açıklamaları ile amirallerin bildirisi arasında bir bağlantı olup olmadığının araştırılması ve varsa soruşturmanın birlikte yürütülmesi de talep edildi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu da Altay’ın televizyon programındaki sözleri nedeniyle ilgili yayın hakkında inceleme başlattı. 

Haberin Devamı

‘15 Temmuz’dan beter yaparız’

Altay’ın açıklamalarına yönelik bakanlar ve AK Partili yöneticilerden gelen bazı tepki açıklamaları şöyle:

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Birçok kez bireysel ve kurumsal olarak ifade ettiğimiz üzere TSK, anayasa çerçevesinde, yasalar ve Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda, sıralı amir ve komutanların emir ve komutasında, ‘ölürsem şehit kalırsam gazi anlayışı’ içinde, görev ve sorumluluklarının bilincinde, milletinin emrinde, görevinin başındadır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Tarih fukarası, cahil.. Siyasete, demokrasiye, millete inanmayan, hala darbeyi iktidar aracı gören zavallılar... Menderes’in sonunu Erdoğan’a yakıştırmak. Vallahi sizi, 15 Temmuz’dan beter yaparız...

Haberin Devamı

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş: Haddini bil Engin Altay. Yine aynı kafa! Yazıktır. Milletin gönlünde ebedileşmiş Şehit Başbakan Menderes’in sonunu hatırlatmaktan bir türlü vazgeçmiyorlar.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Milli iradeyi ölümle tehdit edenlere meydan okuyoruz. Cumhurbaşkanımızı ‘Menderes’in sonu’ ile tehdit edenlere diyoruz ki, buyrun gelin. Siz ‘Menderes’in sonu’ diye tehdit edin, biz milli irade diyerek dimdik karşınızdayız.