Siyaset Antalya’da yarış kıran kırana geçti

Antalya’da yarış kıran kırana geçti

01.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Yerel seçimlerde İstanbul’dan sonra Antalya’da da yarış çekişmeli geçti. CHP büyükşehir belediye başkan adayı Böcek, AK Partili Türel’i geride bırakarak koltuğu kazandı.

Antalya’da yarış kıran kırana geçti

Antalya tarihin belki de en çekişmeli seçimlerine tanık oldu. Büyükşehir Belediye Başkan adayları AK Partili Menderes Türel ile CHP’li Muhittin Böcek arasında kıran kırana cereyan eden yarışta, ipi göğüsleyen Millet İttifakı’nın adayı Muhittin Böcek oldu. Bu sonuçla beş yıllık bir aranın ardından CHP yeniden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunu kazandı.


Millet İttifakı adayı Muhittin Böcek’in seçimi kazanmasında, Antalya’da CHP’nin oy depoları olarak bilinen Muratpaşa ve Konyaaltı gibi ilçelerinden gelen sonuçların yanı sıra HDP’nin açık destek vermesi de etkili oldu.

Tarım merkezleri değişti

Henüz kesin olmayan sonuçlara göre, Ak Parti belediye başkanlığını elinde bulundurduğu 10 ilçenin dördünü kaybetti. Seçim öncesinde Ak Parti’ye açık desteğiyle bilinen Antalya’nın sera üretiminin merkezleri olan Finike ve Kumluca ise dün yönünü CHP’ye çevirdi. Yine bir başka örtü altı tarım merkezi olan Demre ise tarihinde ilk kez İYİ Parti’li bir adayı belediye başkanı seçti.

AK Parti 4 ilçe kaybetti

Sonuçlar siyasi partilerin kazanımları açısından şöyle değerlendirilebilir: AK PARTİ: Büyükşehir Belediye Başkanlığının yanı sıra 10 ilçeden dördünü kaybetti. Kaybedilen ilçeler Kumluca, Demre, Finike, Kaş ve Elmalı.

CHP: Büyükşehir Belediye Başkanlığına ek olarak elinde bulundurduğu ilçe belediye başkanlık sayısını 5’den sekize yükseltti. Finike ve Kumluca ilçelerini Ak Parti’den alan CHP Döşemealtı ilçesini de kazandı.

MHP de kaybetti

MHP: Belediye başkanlıklarını elinde bulundurduğu dört ilçe Alanya, Korkuteli, Finike ve Kemer’den, Finike’yi CHP’ye, Kemer’i ise Demokratik Sol Parti’ye devretti.

İYİ PARTİ: Yerel seçimlerde Büyükşehir Belediye Başkanlığı için CHP ile ittifak yapan İyi Parti ilk kez iki ilçede kazanmayı başardı. İyi Parti Demre ve Elmalı belediye başkanlıklarını ele geçirdi.

Antalya, Türkiye’nin turizmde ve tarımda liderliğiyle Türkiye’nin en büyük beşinci büyük ili. Bu bakımdan her seçim döneminde gözlerin hep üzerinde olduğu, çekişmelerin ve gerginliklerin yaşandığı çok özel bir alan. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da önemsediği kentlerden biri ve Antalya’ya her gelişinde zaten bunu vurgulayan ifadeler kullandı.

‘Hizmet ustası Türel’

Seçimin kaybedilmesini geriye gidiş olarak nitelendirdiği konuşmalarında, bunun Antalya açısından bir kayıp olacağını kaydetti. Seçmenlerden “hizmet ustası Menderes Türel”e oy verilmesinin önemine dikkat çekti ve AK Parti döneminde raylı sistemden tarım kesimine, kentsel gelişimden arıtmaya değin yapılan milyarlarca liralık yatırımdan örnekler verdi.

Açıkçası son günlerde Ak Parti’nin ortaya koyduğu özel çabalar sonuçların sürpriz biçimde sonuçlanmayacağı ve Türel’in az farkla da olsa kazanacağı kanısını doğurmuştu.

Seçimlerden galip olarak ayrılan Muhittin Böcek ise seçim propaganda süresince her yeri dolaştı ama çok öyle göz önünde olmadı. Örneğin ısrarlı çağrılar yapan Menderes Türel ile herhangi bir televizyon programında tartışmaktan uzak durdu. Sessiz sedasız bir propaganda dönemini sürdürdü.

HDP desteği etkili oldu

Türel’in seçimleri kaybetmesinin nedeni olarak üç önemli faktör ileri sürülebilir. Bunlardan ilki Millet İttifakı adayı Böcek’in İYİ Parti tarafından desteklenmiş olması. İkincisi HDP’nin Böcek’e açık oy desteği sağlaması. Vurgulayalım, İyi Parti ve HDP Antalya’da yüzde yirmileri aşan bir oya sahipler. Üçüncü faktör ise daha önceleri AK Parti’yi açık ara farkla belediye başkanlıklarına taşıyan Finike, Kumluca ve Demre gibi ilçelerin bu seçimde sırt dönmeleri. Bunda son dönemlerde tarım kesimi üzerinden yaşanan tartışmaların etkili olduğu tahminleri yapılıyor.

Kaleler korundu

Antalya’nın Muratpaşa ve Konyaaltı ilçeleri kale konumlarını korudular. Yüzde 60’lara varan CHP oylarının temsil edildiği bu ilçeler ağırlıklı olarak orta sınıf, emekli ya da satın alma gücü daha yüksek kitlelerin yaşamlarını sürdürdüğü yerler olarak biliniyor. Görece daha yoksul ve kentsel dönüşüm çabaları içindeki Kepez’de ise AK Parti ağırlığını yine korudu ve mevcut belediye başkanı Hakan Tütüncü yeniden seçildi. Keza Muratpaşa Belediye Başkanı CHP’li Ümit Uysal yüzde 60’ları aşan oyuyla rakiplerine ciddi biçimde fark attı. CHP’nin Muhittin Böcek’ten boşalan Konyaaltı ilçesine aday gösterdiği eski İl Başkanı Semih Esen de yüzde 66’lar düzeyinde oy alarak seçilmeyi başardı.

Bu arada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun memleketi olan Alanya’da ise Cumhur İttifakı’nın adayı MHP’li Adem Murat Yücel yüksek bir oyla yeniden belediye başkanı seçildi

Sürpriz sonuçlanan Antalya seçimlerinde ittifakların oylarına gelince...

Belediye Başkanı seçilen Muhittin Böcek oyları kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 50’ler, Menderes Türel’in ise yüzde 47’ler düzeyinde kaldı.

CHP Büyükşehir Belediye Başkanlığına ilave olarak 19 ilçeden 7, AK Parti 7, MHP 2, İYİ Parti 2, Demokratik Sol Parti ise 1 ilçe başkanlığı kazandı.

Böcek: Dertlere derman olacağız

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen CHP’li Muhittin Böcek, partisinin il binası önünde kalabalığa seslendi. Muhittin Böcek, gönüllerin ittifakı olarak seçimi kazandıklarını söyledi. Böcek, “Antalya’nın yüzü güldü. Antalya’da seçimi demokrasi kazandı. Antalya kazandı. 913 mahalleye kadar gittim. Millet İttifakı’nın adayı idim ama bayrağımıza sahip çıkan, vatanımıza sahip çıkan, Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimlerine inanan herkese, AK Partilisine, Ülkücüsüne herkese teşekkür ederim” dedi.

Antalya’nın 25 yıldır kendisini bağrına bastığını belirten Muhittin Böcek, şunları söyledi: “25 yıldır beni başkan seçen hiç kimseyi mağdur etmeden, çalmadan çaldırmadan bugünlere geldim. Allah’a hamdolsun. Bize yapmadıklarını bırakmamış olabilirler. Mevlana’nın güzel bir sözü var; ‘Dün dünde kaldı cancağızım. Bugün yeni şeyler söylemek lazım.’ Antalya bizim her şeyimiz. Geçmiş dönemde ötekileştirilen, haksızlığa uğrayan bütün vatandaşlarımızın dertlerine derman olmak için geldik. Durmadan koşacağız. Çalışmalarımız oy vermeyen için de olacaktır.”

Isparta AK Parti’ye geçti

Akdeniz Bölgesi’nin güller diyarı olarak tanımlanan eski Cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel’in memleketi Isparta da ise ipi göğüsleyen AK Parti adayı Şükrü Başdeğirmen oldu. Burada Cumhur İttifakı olmadığı için AK Parti ve MHP adayları ayrı ayrı yarıştılar. Sonuçta AK Parti birinci, MHP ise ikinci parti oldu. Ve MHP Isparta belediye başkanlığını AK Parti’ye kaptırmayı engelleyemedi. Millet İttifakı ise Isparta’da seçime İYi Parti’nin adayı Gökmen Gökmenoğlu ile katıldı. Gökmenoğlu ise yüzde 28’ler düzeyinde kaldı.

Güller diyarı Isparta’nın 13 ilçesi var ve dünkü seçimlerde Ak Parti 9, İYİ Parti 2, MHP ve CHP ise birer ilçe belediye başkanlığı elde etti.

Burdur’da sonuç değişmedi

Göller yöresinin önemli kenti Burdur’da sonuçlar değişmedi ve CHP adayı Ali Orkun Ercengiz Millet İttifakı oylarıyla açık ara birinciliğe ulaştı. 11 ilçeden 6’sını AK Parti, 3’ünü MHP, ikisini de CHP aldı.

Antalya’da yarış kıran kırana geçti

Burdur’da İmran Uğur adlı seçmen, horozuyla birlikte sandık başına gelerek oyunu kullandı. Uğur, kucağında horozuyla geldiği Özboyacı İlkokulu’nda “1134” nolu sandıkta oy verdi.