Siyaset ‘Arınç’ı bize mal etmeyin’

‘Arınç’ı bize mal etmeyin’

01.05.2008 - 02:59 | Son Güncellenme:

AKP, kapatma davasının ön savunmasında partinin laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline gelmediğini belirtti. Bülent Arınç’ın partiler üstü konumu bulunan TBMM Başkanlığı yaptığı dönemdeki söz ve eylemlerinin partiye mal edilemeyeceğinin ifade edildiği savunmada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında yargılama yapılamayacağı da vurgulandı

‘Arınç’ı bize mal etmeyin’

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın kapatılması istemiyle dava açtığı AKP, ön savunmasını 1 aylık yasal sürenin bitimine 2 gün kala tamamlayarak Anayasa Mahkemesi’ne sundu. Partinin laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline gelmediği ve davanın siyasi amaçlarla açıldığı öne sürülen savunmada,
Venedik Kriterleri’ne göre sadece şiddeti amaç edinen partilerin kapatılabileceği vurgulandı. Savunmada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında yargılama yapılamayacağına da 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren örneği gösterildi.

Erdoğan’dan onay
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün mesai saatinin bitimine kısa bir süre kala onay vermesi üzerine, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ile AKP Grup başkanvekilleri Sadullah Ergin ve Bekir Bozdağ, savunmayı Anayasa Mahkemesi’ne getirdi. 98 sayfalık savunma, mesai saati bittikten sonra saat 18.14’te Anayasa Mahkemesi Genel Sekreterliği’ne teslim edildi.

Başsavcılığa gidecek
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın da binada bulunduğu sırada savunmayı veren AKP’lilerden Fırat, “Savunma 98 sayfadan oluşuyor. 3 klasör de eki var. Erken bitirildiği için sunduk.
Savunma Yargıtay Başsavcılığı’na gönderilecek. Başsavcılık, buna yanıt (esas hakkındaki görüş) verecek. Biz de esas hakkındaki savunmamızı yapacağız” dedi.
Fırat, Gül için nasıl bir savunma yapıldığı sorusuna, “Bireysel değil hukuki savunma yaptıkları” yanıtını verdi. Fırat, savunmada, hakkında siyaset yasağı istenen 71 kişinin sabıka kayıtlarına yer verilmediğini de söyledi. 

Tematik savunma
Ergin de tematik bir savunma yaptıklarını, hakkında siyaset yasağı istenen 71 kişiyle ilgili tek tek savunma yapmadıklarını belirtti. Savunmada özetle şu görüşlere yer verildiği öğrenildi:
-  Yargıtay Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamenin hukuki değil siyasi olduğu, AKP’nin laikliğe aykırı faaliyetlerin odağı haline gelmediği vurgulandı. Başbakan Erdoğan’ın laikliğin güvence altında olduğuna yönelik sözleri anımsatıldı.
-  Demokrasilerde parti kapatmanın son çare olduğu, AKP’nin laikliğe aykırı hareket etmediği kaydedildi.

‘Türban kararı çıkmadı’
lİddianamede, üniversitelerde kılık kıyafet serbestisi sağlanmasınayönelik anayasa değişikliğinin kapatma gerekçesi sayıldığı anımsatıldı. Anayasa değişikliğine karşı açılan davanın henüz karara bağlanmadığı, buna rağmen iddianamede delil sayılmasının hukuki olmadığı vurgulandı. 

‘Vekiller suçlanamaz’
Anayasa değişikliğinin laikliği zedelemek değil eşitliği sağlamak amacını taşıdığı, milletvekillerinin yasama faaliyeti nedeniyle suçlanamayacağı anlatıldı.
-  İddianamede, hükümetin, başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere bakanlıkların, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın eylemlerinin partiyi bağlamadığı, bu eylemlerin Danıştay’ın denetimine tabi olduğu, eylemlerle ilgili hukuki tedbir alınabildiği vurgulandı.

‘Arınç partiler üstüydü’
-  AKP’nin şiddet eylemleriyle ilgisi olmadığı, AİHM kararları ve Venedik Kriterleri’ne göre sadece şiddet ve terör nedeniyle partilerin kapatılabileceği belirtildi.
-  İddianamede Erdoğan’ın, 1994-95’teki konuşmalarına yer verildiği anımsatılarak, bu sözlerle ilgili olarak bugüne kadar dava açılmadığı, açılmış olması halinde bile bu davaların zaman aşımına gireceği kaydedildi.
- AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç’ın partiler üstü konumu bulunan TBMM Başkanlığı yaptığı dönemdeki söz ve eylemlerinin partiye mal edilemeyeceği ifade edildi.

Gül için Evren örneği
-  İddianamede Gül için de 5 yıl siyaset yasağı istendiği anımsatılarak, anayasaya göre cumhurbaşkanlarının sadece vatana ihanet suçundan yargılanabildiği, bu kararı da sadece TBMM’nin verebileceği vurgulandı.
- 1987’de kendisine vatan haini dediği gerekçesiyle Kenan Evren hakkında dava açan Aziz Nesin’in başvurusunun reddedilmesine atıfta bulunuldu.
Cumhurbaşkanlarının sorumsuzluğuna dikkat çekilen savunmada, Gül hakkında yargılama yapılamayacağı savunuldu. 

Geçici 15. madde
HSYK, daha önce Evren hakkında anayasanın 12 Eylül dönemindeki eylemlerden dolayı yargılama yapılamayacağına yönelik geçici 15. maddesine rağmen dava açan Savcı Sacit Kayasu’nun meslekten ihracına karar vermişti.
- Savunmada, Erdoğan ve milletvekillerinin sözlerinin ifade özgürlüğü kapsamında ele alınması gerektiği belirtildi. Gazete kupürlerine bakılarak kapatma delili yaratıldığı belirtildi ve söz konusu gazete haberleriyle ilgili tekzipler ve mahkeme kararları sıralandı.