Siyaset Asıl başkanlık gelmezse risk var

Asıl başkanlık gelmezse risk var

31.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başkanlık sisteminin üniter yapıyı esas alacağını söyleyen Başbakan Yıldırım, “Yani başkanlık demek federasyon demek değildir. Başkanlık tek vatan, tek millet, tek bayrak, tek devlet ilkesinin esas alındığı bir sistemdir” dedi

Asıl başkanlık gelmezse  risk var

Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin 2023 hedeflerini gerçekleştirmesi, bölücülerle FETÖ’cülerle iç ve dış düşmanlarla zafiyete düşmeden mücadele etmesi için tek başına güçlü iktidar çıkarması gerektiğini, bunun yolunun da başkanlık sisteminden geçtiğini belirtti.

Haberin Devamı

Haliç Kongre Merkezi’nde Ak Parti İstanbul İl Başkanlığı Genişletilmiş Danışma Meclisi’nde konuşan Yıldırım, başkanlık sisteminin neden gerektiğini şöyle anlattı: “Türkiye’nin birliği, beraberliği, gelişmesi için, 2023 hedeflerini gerçekleştirmesi için, bölücülerle FETÖ’cülerle iç ve dış düşmanlarla zafiyete düşmeden mücadele etmesi için, güçlü tek başına iktidar çıkarması lazım, her seçimden. Bunun da yolu başkanlık sisteminden geçiyor.”

‘Üniter yapı olacak’

Yıldırım, şunları kaydetti: “’Başkanlık gelirse Türkiye bölünür...’ diyorlar. Asıl başkanlık gelmezse Türkiye’nin bölünme riski vardır. Buradan açıkça söylüyorum. Başkanlık üniter yapıyla olacak. Yani başkanlık demek federasyon demek değildir. Federasyon olan yerler de var, olmayan yerler de var. Türkiye’de başkanlık sistemi vatan toprağının bir karışının bile bölünmediği, ayrıştırılmadığı, tek vatan, tek millet, tek bayrak, tek devlet ülküsünün, ilkesinin esas alındığı bir sistemdir. Bir kere bunu bir kenara açık ve net koyalım. Hiç kimse başkanlık, eyalet sistemini getirecek, başkanlık bölünme getirecek diye tezviratlarda, yalan yanlış beyanlarda bulunmasın.”

Haberin Devamı

‘Özür borcu var’

“Yenikapı ruhuna gözümüz gibi sahip çıkacağız” dediklerini ancak ana muhalefet partisinin fırsat buldukça bu ruhu ortadan kaldırmak, ayrıştırıcı, çatışmacı siyaset alışkanlığına dönmek istediğini iddia eden Yıldırım şöyle devam etti:

“Önceki gün ana muhalefet partisi genel başkanının son derece talihsiz, son derece çirkin bir açıklaması oldu. Ne diyor, ‘beyefendi Marmaris’te tatildeyken, Meclis topa tutuluyordu’. Bu son derece haksız ve yakışıksız bir açıklamadır. Bakınız 15 Temmuz gecesi Türkiye büyük bir tehlike atlattı, şehitlerimiz var, gazilerimiz var. Ülkemizin zor bir süreçten geçtiği bu zamanlarda, siyasetin gerilim üretmesini asla istemiyoruz. Cumhurbaşkanımızı bu haksız, yakışıksız, çirkin ithamı yapan ana muhalefet partisi genel başkanının Cumhurbaşkanımıza karşı en azından bir özür borcu var. Özür dilemelidir. Çünkü Cumhurbaşkanımızın o gece nerede olduğunu, cümle alem, herkes biliyor. O gece darbecilerin ilk olarak Cumhurbaşkanımızı almaya, onun hayatına kast etmeye gittiklerini de bütün Türkiye biliyor. Üstelik Cumhurbaşkanımızın o gece gösterdiği dirayet ve cesaret bütün dünyada hayranlıkla karşılanıyor. Cumhurbaşkanımız da, biz de geçmiş dönemlerde olduğu gibi, şapkamızı, ceketimizi alıp kaybolmadık, toz olmadık. Tankların, tüfeklerin karşısına göğsüyle siper olan bu aziz milletin karşısında şapka çıkardık. Teslim olmayı bir an bile düşünmedik. Bu ülkeyi, bu güzel Türkiye’yi terk etmeyi bir an bile aklımızdan geçirmedik” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

‘Siz neredeydiniz?’

Başbakan Yıldırım, “Sayın Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanımız o gece her saniye milletiyle beraberdi. Peki o gece siz neredeydiniz, bunun cevabın verin, siz neredeydiniz? Darbe oldu, CHP Genel Merkezi FETÖ’cülerin ağlama duvarına döndü. Mağdur edebiyatıyla her fırsatta FETÖ’cülere moral veriyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Yıldırım, salondaki tezahüratlar üzerine “Ölmeyelim daha çok yapacak işimiz var. Biz ölmeye öldürmeye değil yaşatmaya geldik. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ diyen bir kültürden geliyoruz” diye karşılık verdi. Yıldırım, konuşmasına ara vererek şehitlerin ruhu için salonda bulunanları Fatiha süresi okumaya davet etti.

Haberin Devamı

Türkiye üzerinde hiç kimse hesap yapamaz

Başbakan Binali Yıldırım, Kızılay Haftası dolayısıyla 15 Temmuz gecesi kahramanlık gösterilen 11 noktada düzenlenen kan bağışı kampanyasına destek verdi. Yıldırım, Türk Kızılayı İstanbul Şubesi’nce düzenlenen “Vatan sana kanım feda” kampanyasına destek için 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki Kızılay TIR’ının bulunduğu alana geldi. Şehitlere Allah’tan rahmet, gazilere de hayırlı ömürler dileyen Yıldırım, “Onlar can verdiler, biz de kan vereceğiz. Onların verdiklerinin yanında bizimkinin esamesi bile okunmaz, adı bile olmaz. Tabi ki kanımız da, canımız da gerektiğinde bu ülke, millet için her fert, 79 milyonun her bir ferdi hazır ve nazırdır” dedi.

Ak Parti iktidarında Kızılay’ın tekrar şaha kalktığını belirten Yıldırım, konuşmasının ardından kampanyanın gerçekleştirildiği 11 noktadan bazılarına görüntülü aramayla bağlanarak, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Haberin Devamı

Yıldırım, 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında yaralanan Çengelköy Mahallesi Muhtarı Can Cumurcu’dan Çengelköy’deki kampanya hakkında bilgi aldı. Cumurcu’nun, “15 Temmuz akşamı elhamdülillah çok kan verdik ama daha verecek kanımız var” şeklindeki sözleri üzerine Yıldırım, “Allah bir daha böyle günler yaşatmasın” dileğinde bulundu.

Asıl başkanlık gelmezse  risk var

Yoğun katılım

Başbakan son olarak Saraçhane’deki kan bağış noktasında bulunan Kızılay Genel Başkan Vekili İsmail Hakkı Turunç’tan bilgi aldı. Turunç, “15 Temmuz akşamı burada 18 şehidimiz vardı. O gün milletimiz, devletimiz ve ülkemizin geleceği için kanlarını vermişlerdi. İnsanlar yine böyle bir şeyle karşılaşırlarsa kanlarını ve canlarını seve seve vereceklerini ifade ediyorlar” dedi. Başbakan Yıldırım bunun üzerine, “Ondan endişemiz yok. Elhamdülillah öyle bir milletimiz var ki başka bir şeye ihtiyacımız yok. Bu millet olduktan sonra bu ülkede karada, denizde, havada ölüm yok. Hiç kimse de bu ülke üzerinde hesap yapamaz. Yaptıkları hesaplar da yerle bir olur” şeklinde konuştu.

Yıldırım ardından Kızılay TIR’ına geçti. Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık tarafından tansiyonu ölçülen Yıldırım bir ünite kan verdi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Ak Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci de kan bağışı yaptı. Etkinliğe Başbakan Yıldırım’ın eşi Semiha Yıldırım da katıldı.

‘Allah fırsat vermesin’

15 Temmuz’un ardından vatanına ihanet edenlerin değil meydanlarda demokrasi nöbeti tutanların kazandığını söyleyen Başbakan Yıldırım, “Aklını kiraya veren teröristler değil, hainler değil her biri birbirinden yiğit şehitler kazandı, gaziler kazandı. Allah bu büyük milleti birlik ve beraberlikten ayırmasın. Allah bu büyük millete düşmanlık edenlere fırsat vermesin” dedi.

Kınık ölçtü

‘Vatan Sana Kanım Feda’ kampanyasına katılan Başbakan Yıldırım’ın tansiyonunu Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık ölçtü.