Siyaset Atalay’a HDP’nin ziyareti soruldu

Atalay’a HDP’nin ziyareti soruldu

21.05.2014 - 11:49 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, HDP heyetinin ziyaretine ilişkin, “Çözüm süreciyle ilgili olağanüstü bir durum yok, aksama yok. Süreç, normal olarak yürüyor. O konuda hükümetimizin kararlılığı tamdır” dedi.

Atalay’a HDP’nin ziyareti soruldu

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Gazi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Kültürler Kavşağında Afrika-Türkiye Buluşması: 2014 Afrika Günü etkinliğine katıldı. Atalay, programa gelişinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin HDP heyetinin gerçekleştirdiği ziyaret ile ilgili sorusu üzerine Atalay, “Çözüm süreciyle ilgili olağanüstü bir durum yok. Çözüm süreciyle ilgili bir aksama yok. Süreç, normal olarak yürüyor. O konuda hükümetimizin kararlılığı tamdır. Tarafların zaman zaman bir araya geldiği oluyor. Özellikle bu konuda siyaset kurumlarının fazla devrede olmasını arzuluyoruz. Onun için de Meclis’te grubu bulunan HDP milletvekilleri ile zaman zaman bir araya geliyoruz. Dünkü de onlardan birisiydi. Ve tabii Başbakanımızın başkanlığında 19 Mayıs’ta yaptığımız toplantı, hükümetin, partinin kendi içinde çözüm süreciyle ilgili şu anda neredeyiz, neler yapıyor, bundan sonrasına genel bir bakış olarak genel bir değerlendirmeydi. Herkese çok faydalı oldu. Özellikle süreci yürüten bizler için bu tür toplantılara zaman zaman tabi ihtiyaç oluyor. Yeni kararlar, yeni talimatlar gerekebiliyor. Dolayısıyla bunlar normal toplantılar olarak değerlendirilebilir” dedi.

SOMA’DAKİ MADEN FACİSASI
Bir gazetecinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in Soma’daki maden faciasıyla ilgili “Sorumluluk Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndadır” şeklindeki açıklamalarını ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı raporu hatırlatması üzerine Atalay, “O işler normal rayında yürüyor. Meclis’te araştırma önergesi var. Dün belli bir mesafe alındı, bugün tamamlanacak. Alanda gerekli çalışmalar da gerektiği şekilde yürüyor. Sorumlu bakan arkadaşlarımız, kurumlarımız var. Benim onlara ekleyeceğim fazla bir şey yok. Orda yapılması gerekenler yapılıyor” ifadelerini kullandı.

BALKANLARDAKİ SEL FELAKETİ
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, başka bir gazetecinin de Balkanlar’daki sel felaketiyle ilgili sorusu üzerine, şunları kaydetti:
“Çok yakın bir irtibat içerisindeyiz. Biliyorsunuz AFAD benim sorumluluğumda. Hem Türkiye’de hem yurt dışında özellikle afetlerle ilgili konularda biz koordine ediyoruz. Yine bu ülkelerle yakın görüşmelerimiz var. AFAD ekiplerini hemen ilk gün gönderdik. Neye ihtiyaç olduğunu yerinde tespit ediyorlar. Başbakanımız bu ülkelerin Cumhurbaşkanları ve Başbakanlarıyla görüşmeler yaptı. İlk gün talep daha çok nehirden taşmaları önlemek için kum torbası oldu. O gecede çok kısa bir sürede temin ettik ve Genelkurmay Başkanlığı’na ait kargo ait uçakla 125 bin kum torbası gönderdik. Ayrıca İSKİ’den ve Devlet Su İşleri’nden su konusunda uzman arkadaşlarımız su baskınlarıyla ilgili gönderildi. İki ülkeye de para gönderdik. Yani ilaç gibi, çocuk maması gibi veya diğer ihtiyaçları buradan göndermek yerine orada çevre ülkelerden temin edilmesi yoluna gidildi. Sürekli irtibat halindeyiz. Hem AFAD hem TİKA orada ekip olarak çalışıyor.”

“BU DEFA KIBRIS MÜZAKERELERİ OLUMLU GİDİYOR”
Atalay, bir gazetecinin Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ziyaret ile ilgili sorusuna ise, “Gayet olumlu değerlendiriyoruz. Bu defa Kıbrıs müzakereleri olumlu gidiyor. Orada hem AB’nin hem de ABD’nin yapıcı katkılarını biz faydalı görüyoruz. Bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve bu müzakere sürecinden umutluyuz” yanıtını verdi.