Siyaset Atina sınırdışına karşılık veriyor!

Atina sınırdışına karşılık veriyor!

23.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Atina sınırdışına karşılık veriyor!

Atina sınırdışına karşılık veriyor

Ankara'nın "casusluk" nedeniyle bir Yunanlı diplomatı sınırdışı etme kararına, Atina "aynı düzeyde" cevap vermeyi düşündüğü açıklandı

YUNANİSTAN, Ankara'nın, İstanbul'daki Yunan Konsolosluğu'nda görevli idari ataşeyi sınırdışı etme kararına "karşılıklılık ilkesi" çerçevesinde ve "aynı düzeyde" yanıt vereceğini bildirdi.
Yunan Hükümet Sözcüsü Dimitris Reppas, Milliyet'in konuya ilişkin sorularını yanıtlarken "Türk makamlarının suçlamaları asılsızdır. Gerçeklerle ilgisi yoktur ve doğrulanmamıştır" ifadesini kullandı. Reppas ayrıca, Yunanistan'ın "istememesine rağmen, başka türlü karşılık veremeyeceğini ve önümüzdeki günlerde aynı düzeyde harekette bulunacağını" açıkladı. Yunan sözcü, Türkiye'yi "iki ülke ilişkilerinde soğuk rüzgarlar estirmek için çaba harcamakla" da suçladı.
Yunan basını dün ağız birliği ederek olayın "Türkiye'nin iki ülke arasındaki ilişkileri daha da gerginleştirmek amacı düzmeceler peşinde olduğunu" iddia etti. Basındaki yorumlarda ayrıca Ankara'nın sınırdışı kararıyla "AB'nin Lüksemburg zirvesindeki olumsuz kararını Atina'nın sırtına yüklemeye çalıştığı" da ileri sürüldü.
Öte yandan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne izinsiz girmeye çalışırken birinci derecede askeri yasak bölgede yakalanan 24 yaşındaki Yunan asıllı Spiros Lilef için dün Lefkoşa'da çıkarıldığı askeri mahkemede 3 gün tutukluluk kararı alındı.
Lilef'i mahkemeye sevk eden polis, başlatılan soruşturmanın devamı için tutukluluk istedi. İsteğe katılan askeri Yargıç ilker Sertbay, Spiros Lilef hakkında üç gün tutukluluk kararı verdi. Rum Kesimi'nde yaşayan Yunan asıllı Spiros Lilef, önceki gün Alayköy civarında birinci derecede askeri yasak bölgeyi ihlal ederek, KKTC'ye izinsiz geçmeye çalışırken nöbetçi askerler tarafından yakalanarak polise teslim edilmişti.