Siyaset Bakan Akar’dan F-35 mesajı: Sözleşmeden çekilirlerse kendi dünyamızı kurarız

Bakan Akar’dan F-35 mesajı: Sözleşmeden çekilirlerse kendi dünyamızı kurarız

28.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD’den gelebilecek olası yaptırımlara karşı atılacak adımlara ilişkin “Karşı taraf herhangi bir şekilde sözleşmeden çekilinceye kadar biz sorumluluklarımızı yerine getireceğiz. Onlar anlaşmadan çekilirse yeni baştan kendi dünyamızı kurarız” dedi.

Bakan Akar’dan F-35 mesajı: Sözleşmeden çekilirlerse kendi dünyamızı kurarız

Akar, Deniz Kurdu Tatbikatı’nın seçkinci gözlemci gününde Habertürk’ün özel yayınında soruları yanıtladı. TCG Salihreis fırkateyninde açıklamalarda bulunan Akar, S-400’lerin ne zaman geleceğine yönelik soruya, “Haziranda yetişmeyebilir, önümüzdeki aylarda gelebilir. Görüşmeler sürüyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Eğitimler sürüyor’

ABD’nin, S-400 tedariki nedeniyle Türkiye’ye yönelik olası yaptırımlar karşısında alınacak tedbirlerin sorulması üzerine Akar, şunları kaydetti: “Varsayımlarla ilgili konuşmayalım. Biz şu anda bu faaliyetlerimizi bize verilen sorumlulukları tam olarak yerine getirecek şekilde sürdürüyoruz. Bizim F-35’lerle ilgili ödememiz gerekeni eksiksiz ödedik. Parça üretimine yönelik talepleri yerine getirdik. Diğer taraftan Türkiye Cumhuriyeti’ne teslim edilmiş 4 adet F-35 var. Bunlar şu anda ABD’deki üste faaliyetlerini sürdürüyor. 4 pilotumuzun eğitimi devam ediyor, şu ana kadar yüzlerce astsubayımız bakım kursu aldı ve döndü. Şu anda 37 personelimizin eğitimi devam ediyor. Karşı taraf herhangi bir şekilde sözleşmeden çekilinceye kadar biz sorumluluklarımızı yerine getireceğiz. Onlar çekilirse, anlaşmalar bittikten sonra yeni baştan kendi dünyamızı kurarız.” “Türkiye’nin F-35’ler konusunda B planı var mı?” sorusuna Akar, “Türkiye’nin her konuda çalışmaları var. Biz F-35 konusu bitti demiyoruz” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

‘İdlib’te çekilme yok’

İdlib’te Türkiye’nin 12 gözlem noktasının bulunduğunu hatırlatan Akar, “İdlib’te gereği yapılıyor, geri çekilmemiz ya da yer değiştirmemiz söz konusu değil. Ruslardan Esad rejimini durdurmasını talep ediyoruz. Esad rejimiyle görüşmemiz söz konusu değil” dedi.

‘Erken terhis zafiyet yaratmaz’

Bakan Akar, ‘Yeni askerlik sisteminin Türk Silahlı Kuvvetleri’nde bir zafiyet yaratmayacağını çok net şekilde söyleyebilir misiniz’ sorusuna şu yanıtı verdi: “Gayet tabii. Bu konu çok ayrıntılı bir şekilde bütün komutan arkadaşlarımla beraber ilgili subay, astsubaylarla, kıtalardaki arkadaşlarımla beraber konuşulup, görüşülüp belli nitelikleri, esasları koruyacak bir şekilde yapıldı. Bunlar için de yeterli bir sistem.” Akar, 30 bin lira civarında olacak bedelli askerlik ücretine yönelik eleştirilere ise, “En optimal rakam olarak 30 bin lira bulundu” ifadesini kullandı.