Siyaset Bakan Eroğlu'dan kaçak yapılaşma uyarısı

Bakan Eroğlu'dan kaçak yapılaşma uyarısı

13.06.2009 - 10:46 | Son Güncellenme:

.

Bakan Eroğludan kaçak yapılaşma uyarısı

ÇEVRE ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, kaçak yapılaşma konusunda çok hassas davrandıklarını belirterek, “Estetik olmayan ve görüntü kirliliği arzeden her yeri ne olursa olsun yıkacağım. Bundan sonra kaçak yapılaşma olursa, yapanın başına yıkılacak” dedi.

Haberin Devamı


Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Muğla'nın Dalaman İlçesi'ne geldi. Bakan Eroğlu'nu havaalanında Muğla Vali Yardımcıları, bazı ilçe ve belde belediye başkanları ile AKP'liler karşıladı. Dalaman Kaymakamı Aydın Deniz ile bir süre görüşen Bakan Eroğlu, burada Dalaman Yat Limanı müjdesini verdi. Böylesine güzel bir yatırımın hızlandırılması gerektiğini, bu nedenle SİT alanı ile ilgili sorunun çözülmesi için gerekli emirleri verdiği kaydeden Eroğlu, hem turizm gelirleri hem de yatırım açısından Dalaman'a liman yapılmasının şart olduğunu söyledi. Özellikle çevre ve görüntü kirliliği konusunda hassas olacaklarını belirterek, konuyu kaçak yapıların yıkımına getiren Eroğlu, şöyle konuştu:

Seçim bitti yıkım başladı havası yaratmaya çalışıyorlar. böyle bir şey yok. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçimler öncesinde gerekli uyarılarda bulunmuştu. 'Sakın seçim var diye kimse bir şey yapmasın' demişti. Estetik olmayan ve görüntü kirliliği arz eden her yeni ne olursa olsun yıkacağım. Neresi olursa olsun. Bunun için şu anda bir çalışma başlattık. Kaçak yapıları uydudan izlenebilir hale getiriyoruz. Kaçak yapı demek haksızlık demek. 3, 5 ve 6 ay gibi süreler içinde yapılaşmaları sürekli uydudan takip edeceğiz. Daha başlamadan herhangi bir hafriyat yapmadan müdahale edeceğiz. Muhtarlara da sorumluluk vereceğiz. Hatta gerekirse bölgesindeki her alanı ilgililerine zimmetleyeceğiz. Özel Çevre Koruma alanları içerisinde kesinlikle kaçak yapılaşmaya izin vermeyeceğiz. Bu konude belediye başkanlarını da büyük iş düşüyor. Herhangi bir kaçak yapılaşmaya göz yuman veya izin veren veya kaçak olduğunu bildiği halde yapı kullanma izni de dahil her türlü izni veren belediye başkanı hakkında yasal işlem yapacağız. Bununla ilgili İstanbul'da iki örnek yaşandı. Belediye başkanlarından rica ediyorum. İmara ve ihaleye çok dikkat etsinler. Son derece şeffaf olsunlar. Hazine arazileri üzerine kaçak bina yapıyorlar. Buralarda tüyü bitmemiş yetimlerin hakkı var. Bunların yıkılmaması için çocuklarının boğazına bıçak dayayıp merhamet görüntüsü yaratmasınlar. Bundan sonra kaçak yapılaşma olursa, yapanın başına yıkılacak.”

KARAYOLLARINDA YEŞİL KUŞAKLAR

Karayolları kenarında da bazı çalışmalar düşündüklerini kaydeden Eroğlu, “Ankara-İstanbul arasında özellikle karayolunu kullandım. Karayollarında yeşil kuşaklar oluşturarak kentleri birbirine bağlayacağız. Şehirlerası yolların kenarlarına dikkat ediyoruz. Şu an için 500 milyon fidan üretiyoruz. Türkiye genelinde alım garantili ürettiğimiz fidanlar bir anlamda yeşilleşmemize neden oluyor” dedi.

GÖCEK İÇİN ÖZEL PLANLAR

Bakan Eroğlu daha sonra tekne ile Göcek koylarında inceleme gezisine çıktı. Göcek koylarına geçen yıl 25 bin 192 teknenin giriş yaptığını, bu nedenle Göcek'e özel önem verdiklerini söyleyen bakan Eroğlu, “Cenneti görmek isteyen buraya gelsin. Dünyada böyle güzel başka bir yer daha yok” dedi. Bu bölgede katı atık, su arıtma gibi tedbirlerin hepsini aldıklarını, ülke genelindeki marinalarda da gerekli sistemlerin kurulduğunu ifade eden Eroğlu, “Hopa'dan Akdeniz'e bütün limanlarda atık toplama merkezleri var. Göcek'e daha fazla yat çekebilmek için bazı planlarımız var. Örneğin, tekne sahipleri arasında yarışmalar düzenlemekten tutun, orijinal değişik şeyler düşünüyoruz” diye konuştu.
Özel Çevre Koruma bölgeleri hakkında da bilgi veren Eroğlu, “Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak 14 bölgemiz var. Hepsi de birbirinden hassas. Uzungöl'den Tuzgölü'ne, Ihlara Vadisi'nden Pamukkale, Belek, Kaş ve Kekova'ya kadar düşünecek olursak, buraların yine gözde ve bakir kalması özellikle turistlerin ilgi odağı olması için çalışmaları sürdürüyoruz. özel çalışmalar yapıyoruz. Dünya turizmi için çok önemli şeyler yapmamız gerekiyor” dedi.

Bakan Eroğlu, Göcek koyları gezisinin ardından Köyceğiz'in Ekincik koyunda bulunan My Marine isimli marinaya geçti.