Siyaset Bakan Günay: Antalya Mısır'a bedel

Bakan Günay: Antalya Mısır'a bedel

20.09.2009 - 16:25 | Son Güncellenme:

Ahmet ACAR/DEMRE (Antalya), (DHA)

Bakan Günay: Antalya Mısıra bedel

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ramazan Bayramı’nı geçirmek için geldiği Antalya'nın Demre İlçesi'nde bir restoranda düzenlenen bayramlaşma programına katıldı. Bakan Günay burada yaptığı konuşmada, ilerleyen yıllarda yıllık turist sayısını 50 milyona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Bayramı Demre'de geçiren Bakan Günay, ilçe halkıyla bayramlaştı. Turkuaz Restoran'da yapılan bayram kutlamasına AK Parti Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İrbeç, Kaş Kaymakamı ve Demre Kaymakam Vekili Süleyman Yılmaz, Demre Belediye Başkanı DP'li Süleyman Topçu, Beymelek Belediye Başkanı AK Parti'li Osman Güngör, siyasi parti ilçe başkanları, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kalabalık bir topluluğa hitap eden Bakan Günay, “Allah barış, esenlik ve sağlık içinde bize daha nice bayramlar görmeyi nasip etsin. Allah milletimizin ağız tadını bozmasın. Hepinizi gördüğüm için çok mutlu oldum. Allah nasip ederse gelecek yıllarda Demre’ye daha kolay gelmeyi sağlayacağız” dedi.

Antalya'nın tek başına yaklaşık 8- 9 milyon turist ağırladığını kaydeden Bakan Günay şunları söyledi: “İstanbul’u geçti. İstanbul geçen yıl 7 milyon ziyaretçi almıştı. Antalya 9 milyon. Önümüzdeki yıllarda amacımız her iki şehirde de 10 milyon turiste ulaşmak. Bu ne demek biliyor musunuz? Akdeniz çanağında Mısır diye bir ülke var. Herkes bir kez Mısır’a gitmekten, piramitleri görmekten bahseder. Mısır’a giden turist sayısı yılda 9 milyon. Antalya’ya gelen turist sayısı da 9 milyon. Yani Türkiye tek başına sadece Antalya ile Mısır’ı egale ediyor. Geçen yıl ‘25 milyon turist gelecek’ demiştik. 26 milyonu geçtik. Bu hızla devam edersek biz 30 milyonu, 40 milyonu göreceğiz.” Türkiye'nin şu anda turizmde dünyada ilk 10 içinde yer aldığını belirten Bakan Günay şöyle devam etti: “İspanya’ya nüfusu kadar turist geliyor. Bizim de ‘50 milyon turist, 50 milyar dolar gelir’ hedefi koymamız gerekir. Bu olabilir mi? 2003’ün sonunda 8.5 milyar dolardan, 2008’in sonunda 21.5 milyar dolara geldik. Bu hızla devam edersek Türkiye 50 milyon turisti de, 50 milyar dolar geliri de görecek. Bunun şartı ülkede barış, bölgede barıştır. Barış olmadığı zaman, bölgede savaş, ülkede kriz oluyor. Bizim bölgemizde de Atatürk’ün dediği gibi ‘Yurtta barış, dünyada barış’ olduğu zaman bu bu gelişmeyi sürdüreceğiz.”

Haberin Devamı

‘BİNALAR BİR AĞAÇ BOYUNU GEÇMESİN’

Antalya'nın turizmde bütün ilçelerinin değerlendirilmesi gerektiğini belirten Bakan Günay şöyle konuştu: “Antalya’nın turizmi batısına doğru eğik vaziyette. Doğu tarafında Kundu, Belek, Alanya, Manavgat, Gazipaşa’ya doğru gidin. Bu bölgede büyük yapılaşma var. Çok sayıda 5 yıldızlı tesis var. Çok sayıda yatak var. Fakat batıda bu Kemer’de bitiyor. Bu tarafa geldiğiniz zaman Kumluca, Finike ve Demre'de bu hareketlilik yok. Kaş ve Kalkan’ın özel bir turizm kapasitesi var. Onun dışında bütün bu sahiller boş duruyor. Turizmi bu bölgeye de taşımamız lazım. Fakat taşırken Doğu'da görülen yapılaşma yoğunluğunu bu bölgeye taşımamamız lazım. Betonlaşmaya yol açmadan, en büyük bina bir ağaç boyunu geçmeyecek şekilde turizmi Antalya’nın batısına taşımak gerekiyor.”