Siyaset Balyoz’da Yargıtay kararı beklenecek

Balyoz’da Yargıtay kararı beklenecek

23.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Balyoz davasında 7 sanığın beraat kararlarının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından davanın yeniden görülmesine başlandı.

Balyoz’da Yargıtay kararı beklenecek

ELİF ALTIN İstanbul - Duruşmaya katılan sanıklardan Çetin Doğan, “Suç için anlaşma’ fiiline dayanak aramak nafile bir gayrettir” dedi. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Balyoz Planı davasında, Çetin Doğan, İhsan Balabanlı, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, Metin Yavuz Yalçın, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç’a verilen beraat kararını bozmuştu. Bozma kararının ardından dün Anadolu Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 28 Şubat davası kapsamında tutuklu olan sanık Çetin Doğan tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile katılırken, diğer 5 tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu. Sanık Metin Yavuz Yalçın süreç içerisinde vefat etmişti.

Haberin Devamı

‘Nafile bir gayret’ 

Söz verilen sanık Çetin Doğan, dava konusu seminerdeki konuşmalar için “Yargıtay ilamında benimle birlikte yedi sanık hakkında “Darbeye Teşebbüs” suçunun işlenmediğini kabul etmekle beraber, “Suç için İttifak” suçlaması yapılmıştır. Ne var ki; kendi içerisindeki maddi hatalar ve çelişkilerle dolu olmasından alelacele hazırlandığı anlaşılan söz konusu ilamın suçlamaya ilişkin “Maddi olgularla desteklenen geçerli hiçbir kanıt” ortaya koyamadığı açıkça görülmektedir... Sonuç olarak önceden hazırlanmış ve bağlı oldukları üst komutanlarınca onaylanmış planların arzında metinler içerisinde adeta cımbızla “Suç için anlaşma” fiiline dayanak aramak nafile bir gayrettir” dedi.

Mahkeme, sanık avukatlarının Yargıtay’ın bozma kararı sonrasında bu karara karşı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na, itiraz etmeleri yönünde talepte bulunduklarını ancak bu talebin henüz sonuçlanmadığını belirterek, Yargıtay’dan itirazın akıbetinin sorulmasına ve gelen cevabın ardından bozmaya uyulup uyulmayacağı noktasında karar vereceğini belirtti. Savcı, itirazın sonucunun . Duruşma 18 Şubat 2022 tarihine ertelendi.