Siyaset ‘Bana fırıldak diyorlar ama...’

‘Bana fırıldak diyorlar ama...’

15.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti’nin kuruluş döneminde endişeler yaşadığını söyleyen Ceyhun, uygulamaları gördüğünde kendini partiye yakın hissettiğini ve fikrinin değiştiğini anlattı.

‘Bana fırıldak diyorlar ama...’

Ak Parti’nin İzmir’den milletvekili adayı gösterdiği Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Sosyal Demokrat Partili Milletvekili Ozan Ceyhun, 2002’de Ak Parti kurulduğunda endişeli olduğunu itiraf ederken “İrtica tehlikesi görüyordum, bunu da en iyi Recep Tayyip Erdoğan bilir. Zaman içinde gördüm ki, Ak Parti sosyal politikalar konusunda Alman SPD ile aynı durumda. Bana ‘fırıldak’ diyorlar ama aslında Avrupa sosyal demokrasisinin hedefleri ile Ak Parti’nin yaptıkları aynı. Ermenilerle diyalog konusu, çözüm süreci konusu, Kıbrıs konusu... Tüm bunlara bakınca Ak Parti’ye bakışım değişti” dedi.
Ak Parti İzmir 1. bölge 5. sıradan milletvekili adayı olan Ceyhun kendisi hakkında yapılan yorumları Milliyet’e değerlendirdi.
Kendisine “dönek” denildiğini söyleyen Ceyhun, “Ak Parti’ye geçti ‘fırıldak’ diyorlar. Art niyetli insanlar bunlar ama yine de ağrıma gidiyor. 1987’de Yeşiller Partisi’ne üye oldum, 1989’da aktif siyasete başladım. Ben üye olduğumda Yeşiller Partisi’nin içeriğini bilmiyordum. Bulunduğun kasabada dernek başkanıydım, Yeşiller ‘gel bize olanak sunalım sana’ dediler. Ben yeşil hiçbir zaman olmadım ama olanak sunulduğu için siyaset yaptım. Yeşiller içinde adım karpuzdu dışı yeşil içi kırmızı diye. Yeşillerle her şeyim tersti. Sadece yabancılar politikasında uzlaştık. Bu hareket içinde isim yaptım. O dönem SPD lideri Schröder’den davet geldi; ‘Yeşiller içinde nasıl cebelleştiğini görüyoruz, daha ne kadar çekeceksin bu işkenceyi dedi’ Ben de SPD’ye geçtim” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Derviş’i destekledim”
Ak Parti’nin kuruluşunu Avrupa’dan izlediğini anlatan Ceyhun, “Açık söyleyeyim başlangıçta endişeliydim. Bunu en iyi Erdoğan bilir. İrtica tehlikesi ben de görüyordum. Klasik korkuların hepsine sahiptim. O yıllarda Schultz ile Kemal Derviş’i destekleyen misyon içinde yer aldım. Milli Görüş ile ilgili cümlelerim ortaya koyuluyor bunların bugün önemi yok. O zaman öyle düşünüyordum. O yıllarda türbana da karşıydım. Ancak şimdi farklı düşünüyorum. Bu düşüncelerimi gizlemedim hiçbir zaman” dedi.
Ak Partili bakan ve kurmayların sürekli iletişim halinde olduğunu ve bu isimlerin kendisiyle politikalara ilişkin sürekli görüştüğünü kaydeden Ceyhun, “Zaman içinde gördüm ki konut politikası olsun, sağlık, eğitim politikası olsun, birçok alanda bizim anladığımız anlamda sosyal devlet ilkesini hayata geçirdiler. Belki iddialı olacak ama Türkiye tarihinde sosyal devlet anlayışı en iyi Ak Parti döneminde hayata geçti. Biliyorum ki Ak Parti muhafazakar sağ bir parti ama yapılanlara bakıyorum ben. Özünde sosyal demokrasiye yüzde 100 uyuyor. MHP ve HDP gibi milliyetçi partilerde siyaset yapamazdım. CHP tam bir baas partisi gibi. Yani fırıldaklık yapan birisi değilim. Avrupa’daki değerlerimle aynı yerde duruyorum.”
Babası İşçi Parti’li yazar Demirtaş Ceyhun’la ilgili yapılan “Babasının kemikleri sızlıyor” yorumlarına tepki gösteren Ceyhun, “Babam yaşıyor olsaydı, önce kendisi bu yorumları yapanlara haddini bildirirdi. Babalar ve oğulları ayrıdır. Herkes Doğu Perinçek’in oğlu gibi babasının yolunda gitmek zorunda değil. Benim görüşlerim bir anda ortaya çıkmadı. Babamla birbirimizi çok severdik ama politik görüşlerimiz hiç uyuşmadı. O Talat Paşa Komitesi peşinde koşarken, ben Recep Tayyip Erdoğan’ın peşindeydim. Bunu da bilir, hep konuşurduk, çok severek de tartışırdık, şimdi ‘kemikleri sızlıyor’ diyenler terbiyesizlik yapıyor, çok çirkin” diye konuştu.