Siyaset Barolarda ‘seçim’ bilmecesi

Barolarda ‘seçim’ bilmecesi

12.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

YSK’dan baro seçimlerine vize çıktı. Ancak Avukatlık Kanunu’nda seçimlerin pazar günü yapılması şartı, koronavirüs tedbirleri kapsamında pazar günleri sokağa çıkma yasağının uygulandığı illerde seçimleri imkansızlaştırıyor

Barolarda ‘seçim’ bilmecesi

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU / Ankara

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), koronavirüs salgını gerekçesiyle daha önce iki kez ertelenen baro genel kurullarıyla ilgili olarak “Sokağa çıkma kısıtlamasının olmadığı günlerde seçim yapılabilir” kararı verdi. İçişleri Bakanlığı, yayımladığı genelgelerle Türkiye Barolar Birliği (TBB) Genel Kurulu ile baroların seçimlerini koronavirüs salgını gerekçesiyle iki kez ertelemişti.

Genelgelerle STK’lar, meslek odaları, birlik ve kooperatifler tarafından düzenlenecek etkinlikler ile baro seçimleri 1 Mart 2021’e kadar yasaklanmıştı.

YSK’dan karar

Yasağın sona erdiği 1 Mart tarihi itibarıyla Türkiye’de kademeli normalleşmeye geçilirken, bazı ilçe seçim kurullarının baro seçimlerinin yapılıp yapılmayacağına ilişkin YSK’dan görüş istedi. Konuyu görüşen YSK, askı ve seçim gününün sokağa çıkma kısıtlamasına denk gelmemesi halinde, belirlenen tedbirlere de uyularak seçimlerin yapılabileceğine hükmetti. Ancak Avukatlık Yasası’nda yer alan baro seçimlerinin yalnızca pazar günü yapılabileceğine ilişkin hüküm, genel kurulların bir kez daha ertelenmesi ihtimalini gündeme getirdi.

İptal riski

1 Mart’ta Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı liste ile vaka sayısına göre belirlenen çok yüksek ve yüksek riskli illerde pazar günü sokağa çıkma kısıtlamasının devam edeceği belirtildi. Pazar günleri sokağa çıkma yasağı uygulanan söz konusu 38 şehirde baro seçimlerinin akıbeti tartışma konusu oldu.

Bazı barolar seçim tarihlerini hafta içine çekme yoluna başvursa da; YSK’nın şikâyet halinde Avukatlık Kanunu’na aykırı olduğu gerekçesiyle seçimleri iptal edebileceği ifade ediliyor.