Siyaset Baydemir: Satılan toprağın parasının Batı'ya gitmesine izin vermeyeceğiz

Baydemir: Satılan toprağın parasının Batı'ya gitmesine izin vermeyeceğiz

09.03.2011 - 12:59 | Son Güncellenme:

.

Baydemir: Satılan toprağın parasının Batıya gitmesine izin vermeyeceğiz

DİYARBAKIR Büyükşehir Belediye Başkanı BDP’li Osman Baydemir, kentte son yıllarda arsa spekülatörlerinin ortaya attığı iddialar nedeniyle değerinin kat kat üstünde satılan tarla ve arsa paralarının Türkiye’nin Batı bölgelerine gitmesine izin vermeyeceklerini, buraya yatırım yapılmasını sağlamaya çalışacaklarını söyledi. Diyarbakır’da çevre yolu, sivil havaalanı bulunmaması gibi etkinleri kullanan spekülatörlerin halkı kandırarak, değerinin çok üzerinde arsa sattığını hatırlatan Baydemir, "Açık söylüyorum; 1/25.000’lik plan içinde imara açılmış alan dışında hiçbir alanı yönetimimiz döneminde imara açmayacağız. Tarım alanı niteliği olan alanlar tarımsal niteliği korunacaktır" diye konuştu.

Haberin Devamı

Belediye Başkanı Baydemir, Diyarbakır’da son 45 yılda arsa ve tarla fiyatlarının 50 kat artması üzerine BDP Diyarbakır İl Başkanı M. Ali Aydın, Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, Sur Belediye Başkan Yardımcısı Bedri Turan, Yenişehir Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Uğur, Kayapınar Belediye Başkan vekili Mahmut Dağ, Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Diyadin Gezer, DİSİAD Başkan Yardımcısı Burç Baysal, DOSİAD Başkanı Aziz Özkılıç, ve DİAD Yapı Derneği Başkanı Celalettin Birtane ile ortak bir açıklama yaptı.

Baydemir, hukuki sorumlulukları olmamasına rağmen ahlaki, vicdani ve siyasi sorumluluk nedeniyle açıklama yapma gereği duyduklarını belirterek, şöyle dedi:

"Diyarbakır’ın mevcut konut alanı 14 bin 60 dönümlük bir alan iken ilave olarak 48 bin 830 dönüm daha konut alanı olarak planladık. Böylece toplam konut alanının 64 bin 390 dönümlük yer oldu. Bu mevcut konut alanının tam 4,5 katıdır. Mevcut konut alan stokumuz 1 milyon 220 bin kişiyi daha barındırabilecek genişliktedir. Konut alanı olarak planladığımız alan, 2035 yılana kadar bile yetiyor."

Haberin Devamı

"ARSA FİYATLARI KONUSUNDA SON DERECE KAYGILIYIZ"

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kent merkezine 30-40 kilometre uzaklıkta astronomik fiyatlarla tarım arazilerinin arsa olarak alınıp satıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bu kârlı, akıllıca bir iş midir? Yoksa umut tacirlerinin veya spekülatörlerin tasarruf sahiplerine vaat ettiği pembe bir rüya mıdır? Ancak endişemiz odur ki bu pembe rüyadır. Bunu görüyor olmaktan son derece kaygılıyız. Tarla veya mera vasfında olan ve 50 yıl sonra bile planlı alana girmeyecek alanlar ’Burası imara açılacak/havaalanı geçecek vb.’ doğru olmayan bilgilerle arsa adı altında alınıyor ve satılıyor. Gerçek fiyatının çok üstünde değerle satılıyor. Birçok birikim sahibi yurttaşımız da bütün varını yoğunu buraya yatırıyor. Açık söylüyorum; 1/25.000’lik plan içinde imara açılmış alan dışında hiçbir alanı yönetimimiz döneminde imara açmayacağız. Tarım alanı niteliği olan alanlar tarımsal niteliği korunacaktır. İmar dışı alanlarda arazi ticaretine karşı değiliz. Karşı çıktığımız imar dışı alanların konut alanı, ticaret alanı gibi pazarlanmasıdır. Tabii ki tarım alanları çiftlik için, seracılık için, modern tarım için alınabilir, satılabilir. Buna diyecek bir şeyimiz yoktur."

Haberin Devamı

Bugünkü spekülatif arsa fiyatlarıyla yoksul yurttaşın konut sahibi olmasının giderek uzaklaşan hayale dönüştüğünü söyleyen Belediye başkanı Baydemir, tasarruf sahiplerinin birikimlerini istihdam yaratıcı, kente getirisi olan yatırıma dönüştürmesini istedi. Herkesi Diyarbakır’da fabrika ve işletme açmaya çağıran Baydemir, yatarım konusunda hem Kalkınma ajanslarının hem belediyenin her türlü kolaylığı sağladığını söyledi.

"PARANIN BATIYA GİTMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Osman Baydemir, arsa fiyatlarının kat kat artmasında TOKİ’ nin de etkisi olduğunu savunarak, "Kentte bir çevre yolunun ve sivil havaalanını bulunmaması da arsa spekülatörleri tarafından kullanılıyor. ’Çevre yolu ve sivil havaalanı burada yapılacak’ iddiaları ile arsa fiyatlarını artırıyorlar. Diyarbakır’ın taşı, toprağı, suyu değerlidir. Biz burada satılan toprak parasının valizlerle Türkiye’nin batı yakasına yatarım için gitmesine izin vermeyeceğiz. Yatarım yapılacaksa burada yapılmasını istiyoruz. Hukuki olarak bir yetkimiz olmamasına rağmen kent dinamikleri olarak biz engellemeye çalışacağız. Diyarbakır’daki bir toprak sahibinin 1000 dönümlük arazisini 80 milyona satıp Ankara’da otel yapacağını duyduk. Biz batıda yatırım yapılmasına karşı değiliz ama biz buradaki işsiz gençlerin iş sahibi olması için yatırımların burada yapılmasını istiyoruz."