Siyaset BDP-HDP oylarını 1 milyon artırdı!

BDP-HDP oylarını 1 milyon artırdı!

13.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı yarışında, HDP ve BDP’nin yerel seçimlerde aldığı 2.8 milyon oyu 3.8 milyona çıkaran Selahattin Demirtaş, daha önce yüzde 1’in altında oy alınan il sayısını da 40’tan 1’e düşürdü...

BDP-HDP oylarını 1 milyon artırdı

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, partisinin 30 Mart’ta aldığı oyları önemli ölçüde artırdığı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortaya ilginç bir manzara çıktı. Demirtaş, daha önce yüzde 1’in altında olan il sayısını 40’tan 1’e düşürdü. Şanlıurfa ve Iğdır’daki kısmi düşüşler dışında tüm illerde oyunu artırdı.
Demirtaş’ın yüzde 50’nin üzerinde oy aldığı 9 ilin tamamı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer aldı. Demirtaş, bu bölgede BDP’nin daha önce görece güçsüz olduğu Ardahan, Adıyaman, Elazığ ve Gaziantep’te yüksek oy artışları sağladı ve bu illerde yüzde 10 ile yüzde 25 arasında oy alarak HDP projesinin sadece batıda değil, doğuda da yeni bir çekim merkezi olma yolunda ilerlediğini gösterdi.

Haberin Devamı


Büyükşehirlerde başarı
Seçim sonuçlarına göre Demirtaşlı HDP, büyükşehirlerde de önemli bir güç haline geldi. İstanbul, İzmir, Kocaeli, Antalya ve Malatya’da yüzde 5-10 arasında seyreden HDP’nin Tekirdağ, Muğla, Denizli, Konya, Bilecik gibi illerde 3-5 bandında oy alması da dikkati çekti. Edirne, Balıkesir, Çanakkale, Eskişehir, Bartın, Artvin’de de yüzde 2-3 bandında oy alan HDP, daha önce varlık gösteremediği birçok ilde de yüzde 1-2 arasında oy aldı.
İllere göre Demirtaş’ın aldığı oy oranları: (Parantez içindeki oy oranları 30 Mart yerel seçimlerinde il genel meclisi ve büyükşehir belediye başkanlığında BDP/HDP’nin aldığı oy oranlarını gösterir)

BDP-HDP oylarını 1 milyon artırdı

Oylarda yüzde 50 artış
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı yüzde 9.8 oy oranıyla partisinin 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde aldığı yüzde 6.44 oyu yüzde 50 oranında artırarak büyük bir başarıya imza attı. BDP ve HDP, 30 Mart yerel seçimlerinde toplam 2.8 milyon oy almıştı. Demirtaş, 10 Ağustos’ta bu sayıyı 1 milyon artırarak 3.8 milyona çıkarma başarısı gösterdi.

Haberin Devamı

BDP-HDP oylarını 1 milyon artırdı