Siyaset Berlin’le köprüler yeniden onarılıyor

Berlin’le köprüler yeniden onarılıyor

28.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yedi yıl sonra Türkiye’den Almanya’ya gerçekleşen ilk ‘Devlet ziyareti’ için Berlin’de yoğun önlemler alındı. Erdoğan, Atatürk’ün askeri ataşeyken kaldığı Adlon Oteli’ni tercih etti. Gündem ilişkilerin normalleşmesi...

Berlin’le köprüler yeniden onarılıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’in daveti üzerine resmi ziyareti için dün Berlin’e geldi. Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ı Tegel Askeri Havalimanı’nda Alman Cumhurbaşkanı Müsteşarı Stephan Steinlein Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann ve Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın karşıladı.

Haberin Devamı

Atatürk’ün oteli

Karşılamada ABD’nin ambargo uyguladığı için Erdoğan’ın New York programına eşlik edemeyen Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve eşi İlknur Gül de hazır bulundu. Erdoğan’a Almanya programında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve MİT Başkanı Hakan Fidan eşlik etti.

İlk kez devlet başkanı sıfatıyla Berlin’i ziyaret eden Erdoğan, bu kez Atatürk’ün 23 Aralık 1917’de askeri ataşeyken Berlin’in merkezinde kaldığı Adlon Oteli’ni tercih etti.

Merkel’le 2 görüşme

Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile de pek çok önemli konu başlığını görüşecek. Erdoğan, bugün ve yarın Merkel ile iki kez bir araya gelecek. Görüşmelerde ana gündem maddesi Türkiye ile Almanya arasındaki gerilimli sürecin normalleştirilmesi olacak. Erdoğan ve Merkel’in bir ziyarette iki kez bir araya gelecek olmasının, ele alınacak konu sayısının çokluğu ve konuların detaylı olmasından kaynaklandığı belirtildi. İki ismin ticaret, güvenlik, askeriye, turizm gibi konuları görüşecek olmasının yanı sıra Merkel’in görüşmelerde dış politikada kaygı yaratan meseleleri gündeme getireceği kaydedildi. Erdoğan ise FETÖ ile mücadele kapsamındaki taleplerini ileteceği Merkel ile Suriye ve mülteci konusunda görüşme yapacak. Erdoğan, yarın Türk nüfusun yoğun olarak yaşadığı Köln’e geçerek burada DİTİB Camii’nin açılışına katılacak.

Haberin Devamı

5 bin polis koruyacak

Alman gizli polisi ve güvenlik birimlerinin de teyakkuzda olduğu ziyarette Alman polisinin Erdoğan’ın geçeceği güzergâhtaki rögar kapaklarını dahi kontrol ederek mühürlemesi dikkati çekti. Erdoğan’ın kaldığı otelin çevresinde güvenli bölge oluşturan Alman polisi, otelin önünden geçen caddede, 100’e yakın polis minibüsü ve yüzlerce polisle önlem aldı; yolları çelik bariyerlerle kapattı. Otelin çatısına da keskin nişancı yerleştirildi. Yolun, Erdoğan’ın Berlin’den ayrılacağı 29 Eylül’e kadar kapalı tutulacağı bildirildi. Erdoğan’ın onlarca korumasının yanı sıra Berlin genelinde güvenlik için 5 bin polis görevlendirildi.

Haberin Devamı

Berlin’le köprüler yeniden onarılıyor

Avrupa STK İstişare toplantısına katıldı

Erdoğan, kaldığı otelde Avrupa STK İstişare toplantısı yaptı. Basına kapalı görüşmelerde, Erdoğan’ın Alman toplumu içindeki Türk sivil toplum çalışmalarını dinlediği öğrenildi. Toplantılara, Erdoğan’a eşlik eden bakanların yanı sıra, Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Ak Parti Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Elvan ve Ak Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz da katıldı.

Berlin’le köprüler yeniden onarılıyor