Siyaset Bilgilendirme ziyaretleri

Bilgilendirme ziyaretleri

14.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sistemine ilişkin kanun teklifinin partilerin uzlaşısıyla yasalaşması için Meclis’te CHP, MHP ve İYİ Parti gruplarını ziyaret etti.

Bilgilendirme ziyaretleri

Görüşmelerde Akar’a AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ve teklif sahiplerinden İstanbul Milletvekili Şirin Ünal da eşlik etti. Akar ilk olarak CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç’u makamında ziyaret etti. Milliyet’in parti kaynaklarından edindiği bilgiye göre CHP kanadının “Zorunluluk hallerinde Cumhurbaşkanı’nın askerlik süresini uzatması söz konusu olabilir. Ama 3 aya indirme yetkisi vermek doğru değil” vurgusu üzerine, bu yetkinin metinden çıkarılabileceği mesajının verildiği öğrenildi. CHP’nin ısrarla karşı çıktığı, Cumhurbaşkanı’na askerlikten muaf tutma yetkisi tanıyan teklifin 45. maddesini de gündeme getirdiği öğrenildi. Bu yetkinin daha önce Genelkurmay Başkanının teklifi, Milli Güvenlik Kurulu’nun onayı ile Bakanlar Kurulu’na verildiğine dikkat çeken CHP, “Genelkurmay Başkanı’nın teklifi konusunu önemsiyoruz. Çünkü bu yetki bir askeri ihtiyaca binaen kullanılmalı” görüşünü savundu. Akar ve beraberindeki heyetin teklif metninde Cumhurbaşkanı’nın yetkiyi “Genelkurmay Başkanı’nın teklifi, Milli Savunma Bakanı’nın onayı ile” kullanması yönünde bir rötuş yapılmasına sıcak bakabilecekleri mesajını verdikleri belirtildi. Görüşmede Özkoç, bedelli askerlikte 1 ay temel eğitim alacak yükümlülere, bu eğitim kapsamında daha kapsamlı bir arama-kurtarma ve ilk yardım eğitimi verilmesini isterken, “Bu 1 aylık eğitimi faydaya çevirelim, bu eğitimi AFAD yönünden değerlendirelim. Bu eğitimi alan her bedelli askerin iki yıl AFAD bünyesinde göreve çağırılabileceği bir sistem oluşturalım” dedi. Özkoç’u dikkatle dinleyip not alan Akar’ın, Muş’a dönerek “Bu çok önemli bir öneri. Ben bakanlıkta bu konuyla ilgili çalışma yaptıracağım” dediği öğrenildi.

Haberin Devamı

MHP’den destek

Akar, ardından MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, Genel Başkan Yardımcısı Hidayet Vahapoğlu ve Milli Savunma Komisyonu üyesi Saffet Sancaklı’nın yer aldığı heyet ile görüştü. Ziyaretin ardından Akar, “Bu yasanın mükemmel bir şekilde çıkmasına gayret gösteriyoruz” dedi. Akçay ise “MHP olarak bu Askeralma Kanun Teklifi’ni tamamen destekliyoruz” dedi. Akar, son olarak İYİ Parti Grup Başkanı Orhan Çakırlar ve Grup Başkanvekilleri Lütfü Türkkan ile Yavuz Ağıralioğlu’nun yer aldığı heyet ile görüştü. Teklifin 45. maddesinin metinden çıkarılmasını isteyen İYİ Parti, ayrıca 31 bin TL’lik bedelli askerlik ücretinin düşürülmesini önerdi. İYİ Parti ilgili madde metninin “240 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak bedelin yarısı” şeklinde değiştirilmesini talep etti.