Siyaset 'Birileri tarafından dış politikamıza harita çiziliyor'

'Birileri tarafından dış politikamıza harita çiziliyor'

08.11.2012 - 14:20 | Son Güncellenme:

.

Birileri tarafından dış politikamıza harita çiziliyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Fitch’in raporuna ilişkin, “Her şeyden önce Türkiye Cumhuriyetinin dış politikasına bu karar ile adeta yön veriliyor, birileri tarafından dış politikamıza bir harita çiziliyor. Rapor, 'Suriye’de sıcak bir çatışmadan uzak dur, yoksa notunu kırarım' diyor. Şimdi hükümetin 15 gündür Başbakan ve Dışişleri Bakanının ağızlarına Suriye ismini neden alamadıkları daha iyi anlaşılıyor” dedi.

Haberin Devamı

Öztrak, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında kredi derecelendirme kuruluşlarının yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Moodys ve JCR’ın açıklamalarından sonra gelen Fitch’ in not artırım kararına değinen Öztrak, şöyle dedi:

“Not artırımının zamanlaması ve yapılış şekli de oldukça ilginç. Raporun içeriğinde ve ayrıntılarında siyaseten kabul edilemeyecek ifade ve sıkıntılar da var. Her şeyden önce Türkiye Cumhuriyetinin dış politikasına bu karar ile adeta yön veriliyor, birileri tarafından dış politikamıza bir harita çiziliyor. Rapor, 'Suriye’de sıcak bir çatışmadan uzak dur, yoksa notunu kırarım' diyor. Şimdi hükümetin 15 gündür Başbakan ve Dışişleri Bakanının ağızlarına Suriye ismini neden alamadıkları daha iyi anlaşılıyor.

Haberin Devamı

Ben açıkça soruyorum. Eğer yarın bir gün Suriye’de bu ülkenin milli çıkarlarını tehlikeye atacak bir gelişme olursa, AKP bu notu geri vermeye hazır mıdır? Yoksa daha önce Irak krizinde Dubai de ortaya çıkan AKP’nin teslimiyetçi anlayışı burada yeniden mi hortlamıştır?”

Hükümetin bu not artışına güvenerek yeniden sıcak parayla ekonomiyi şişirme stratejisine geri dönmesinin en büyük hata olacağına dikkat çeken Öztrak, “Tek bir kuruluşun verdiği yatırım yapılabilir ülke notu nispeten istikrarlı kurumsal fonları ülkeye çekmeye yetmeyecektir. Gelen sadece kısa vadeli sıcak para olacaktır.

AKP ezberini bozmaz ve sıcak parayla yelkenleri şişirerek seçimlere gitmeye çalışırsa bu ülkeye ve ekonomiye büyük zarar verir. Sıcak para şantajıyla, dış politika başta olmak üzere, her alanda başkaları tarafından eline yeni yol haritaları verilen bir hükümet konumuna düşer” dedi.