Siyaset ‘Birinci tercihimiz F-35 programı’

‘Birinci tercihimiz F-35 programı’

05.11.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD’den F-16 alımı konusunda “F-35 programı sorunu şu anda çözülemiyorsa, bizim vakit kaybetmek gibi bir lüksümüz yok. Bunu F-16’lar üzerinden telafi etme yoluna gidebiliriz” dedi.

‘Birinci tercihimiz F-35 programı’

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden “Onursal Doktora” ünvanı alan Kalın, törenden sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kalın, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

ASLI ASTARI YOK: (S-400’lerin İncirlik’e taşındığı iddiası) S-400 kendi mecrasında bir süreç olarak devam ediyor. Yeni bir durum yok, İncirlik’e taşındığı iddiaları da doğru değil. Bunların aslı astarı yok.

LİDERLERİMİZE ARZ EDECEĞİZ: Sayın Cumhurbaşkanımızın Sayın Biden ile çok verimli, güzel, yapıcı bir görüşmesi oldu. Sadece süre olarak uzun değil, içerik olarak da muhteva olarak da son derece güçlüydü. İki lider Türk-Amerikan ilişkilerini doğru bir stratejik çerçeveye oturtma konusunda mutabık kaldılar. Bu çerçeveyi takip edecek, bunu bölgesel, ikili konulara yansıtacak şekilde de bir mekanizmanın kurulması konusunda anlaşmaya varıldı ve bizlere talimat verildi. Dışişleri Bakanlığımızın koordinasyonunda bu mekanizma en kısa zamanda kurulacak. Muhataplarımızla bunu görüşeceğiz, liderlerimize arz edeceğiz.

Haberin Devamı

TELAFİ YOLU: (F-16 alımı) Ödediğimiz 1.4 milyar dolar var. F-35 programı sorunu şu anda çözülemiyorsa, o zaman bizim vakit kaybetmek gibi bir lüksümüz yok. Bunu F-16’lar üzerinden telafi etme yoluna gidebiliriz. Amerikan yönetimi de şu ana kadar buna olumlu bir tutum sergiledi. Teknik olarak çalışılması gereken konular var. Sayın Biden’ın da görüşmede Cumhurbaşkanımızın bu konuyu açması üzerine söylediği bir önemli nokta var. İhtiyaçlarınızın neler olduğunu tam tespit edelim. F-16’ların alımı, modernizasyonu ve diğer teknik konularla ilgili neler yapabiliriz, bununla ilgili çalışmalar şu anda sürüyor. Teknik heyetler gidip gelmeye başladılar. Milli Savunma Bakanlığımız çatısı altında, Dışişleri Bakanlığımız, Cumhurbaşkanımız hep birlikte bunu koordine edeceğiz.

NOT EDİLDİ: Tabi bizim birinci tercihimiz F-35 programı içerisinde bulunmaktır. Yani Caatsa yaptırımlarından dolayı Türkiye’nin F-35 programının dışına çıkartılmış olması haksız hukuksuz bir uygulamadır. Nitekim şimdi Amerikan Kongresi’nde, S-400 alan Hindistan ve Avustralya’ya bir istisna getirilmesiyle ilgili bir yasa tasarısı gündemde. Burada eğer mesele sadece tek taraflı olarak Rusya’dan ağır silah alan yahut yüklü miktarda silah alan ülkelerin yaptırıma tabii tutulması idiyse, bu ülkelere neden istisna yapılıyor? Böyle bir kural yok idiyse, Türkiye’ye neden bu yaptırım uygulanıyor? Bunu sormak en doğal hakkımız. Ama yönetimin bu konudaki olumlu tavrı bizce de not edildi. Biz bu çerçevede mesafe almayı arzu ediyoruz.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’SİZ POLİTİKA MÜMKÜN DEĞİL: (F-16 alımına ABD Kongresi’nde karşı duruş bekliyor musunuz?) Umarım olmaz. Şu anda dünya siyasetini doğrudan etkileyen dört-beş jeopolitik konuyu sıralayacak olsak, Afganistan, Doğu Akdeniz, Suriye, Kafkaslar, Libya gibi hepsinde Türkiye var. Bunların her birinde Türkiyesiz bir hesap yapmak, bir politika geliştirmek mümkün değil. Bu çerçevede umarım Kongre üyeleri de, oradaki politika yapıcılar da, milletvekilleri de Türkiye’nin önemini hak ettiği şekilde görürler.

SURİYE’YE OPERASYON: Cumhurbaşkanımız hep söylüyor, ‘Bir gece ansızın gelebiliriz.’ Zaten Suriye’de sahadayız. Terör örgütlerine karşı, PKK, PYD, DEAŞ yahut rejimden gelebilecek saldırılara karşı tedbir almak zorundayız. TSK her an teyakkuz halindedir.