Siyaset Biz seçtik, niye tartışalım

Biz seçtik, niye tartışalım

05.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Referandumla ilgili konuşan CHP lideri, ‘Cumhurbaşkanını biz seçtik. Milletin seçtiği bir seçim tartışma konusu olmaz’ dedi. Kılıçdaroğlu, Milletvekili Bozkurt’a da tartışma yaratan sözleri için tepki gösterdi

Biz seçtik, niye tartışalım

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sözleri tartışma yaratan CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt’a, “Öyle ‘Asarım, keserim, denize dökerim’le olmaz. Bir referandum yapıyoruz, kavga yapmıyoruz. Her arkadaşımın diline hakim olması, dilini kontrol etmesi lazım” dedi. Kılıçdaroğlu, dün GİMAT Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Ankara Toptancılar Derneği’ni ziyaret ederek esnafla bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, Şırnak’ta üç şehidin haberini aldığını belirterek, “Terörden bıktık. Terör olmasın diye bizden ne istedilerse her türlü desteği verdik. Ne isteniyorsa, yapmaya hazırız” dedi. Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
‘İzin vermem, doğru bulmam’
BOZKURT’A TEPKİ: Kullanacağımız dil çok önemli. Önce dilimize hakim olacağız. Milli iradenin üzerinde hiçbir güç yoktur. Öyle, ‘asarım, keserim, denize dökerim’le olmaz, arkadaşlar. Bunlarla olmaz. Hiçbir zaman kimseyi suçlamadım, hiçbir arkadaşımın suçlamasına da izin vermem ve doğru da bulmam. Bir referandum yapıyoruz, kavga yapmıyoruz. Her arkadaşımın diline hakim olması, dilini kontrol etmesi lazım. Üç tane alkış geldi diye diline hakim olamamak doğru değildir. O zaman o siyasetçi gaza gelir ve memleketi felakete götürür.
AKLIMIZLA TARTACAĞIZ: Bu anayasa değişikliği hepimizi ilgilendiriyor. Kendimize soru soracağız, aklımızla tartacağız. Cumhurbaşkanı taraflı mı, tarafsız mı olsun? Bunun bir partiyle, bir kişiyle, bir dönemle ilgisi yok. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana cumhurbaşkanları tarafsız olmuş. ‘Hayır çıkarsa cumhurbaşkanı makamı tartışılır’. Niye tartışılsın. Cumhurbaşkanını, biz seçtik, millet seçti. Milletin seçtiği bir seçim tartışma konusu olmaz. Milletin tercihine herkes saygı duymak zorunda, biz de saygı duyacağız. Makamını tartışma konusu yapmak, asla değil.
‘Gülüyorum tabii’
GÜL, GÜVEN VERDİ: Cumhurbaşkanlığı ortak paydamızdır çünkü 80 milyonu temsil eder, arabasında Türk bayrağı taşır, Türkiye Cumhuriyeti temsil eder. Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı seçildi, koltuğuna oturdu, tarafsızlığı konusunda güven verdi.
FELAKETSE HEPİMİZ İÇİN: ‘Kılıçdaroğlu doğruları söylemiyor’ diyorlar. Gülüyorum tabii. Hadi bin madde olsa... Kendilerine açık ve net çağrı yaptım. Benim televizyon kanalım yok, onların yüzlerce kanalı, binlerce gazetecisi var, istediğiniz kanalda, en çok bana kızan gazetecileri davet edin. Vatandaş da kararını versin. Felaketse hepimiz için felaket, artıysa hepimiz için artı olacak.
‘Hesap vermeyecekler’
TÜRKİYE BÜYÜR: Kararı siz vereceksiniz. Geleceğimize, çocuklarımıza, hepimiz dikkat etmek zorundayız, üyesi olduğumuz partilerden bağımsız karar vereceğiz. Bunu verirsek Türkiye büyür. Yeni anayasa değişikliği iki sınıflı bir toplum yaratıyor. Üstünlerin olduğu bir toplum ve onların hukuku ayrı, bir de altta garibanlar ve onların hukuku ayrı çünkü bir parti devleti. Cumhurbaşkanı, başkan yardımcıları, bakanlar, valisi, kaymakamı partili. Onlar hiçbir zaman hesap vermeyecekler ama size herkes gelip dokunabilecek, bir sabah derdest edilebileceksiniz.
ŞİKÂYET EDİYOR: 12 Eylül Anayasası’na yüzde 91,7 evet çıktı, şimdi herkes şikayet ediyor, 2010 referandumuna yüzde 58 evet çıktı, iktidar partisi de şikayet ediyor, tamamı değiştiriliyor ama sonu belli olmayan bir maceraya Türkiye’yi sürükleyerek.

Cenaze törenine katıldı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Doğru Yol Partili eski Devlet Bakanı Ekrem Ceyhun’un cenaze törenine katıldı. Edinilen bilgiye göre dün Kocatepe Camii’nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazına katılan Kılıçdaroğlu, Ceyhun’un ailesine başsağlığı dileklerini iletti.

BOZKURT Ne demişti?
CHP Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt, katıldığı bir televizyon programında referandumla ilgili yaptığı konuşmada, “Diyelim ki ‘evet’ çıktı, kimse heveslenmesin. Biz yine Samsun’dan başlarız, Amasya’ya gideriz, Sivas’a gideriz, Ankara’ya geliriz. Buradan İnönü’ye Sakarya’ya Dumlupınar’a... Ulan sizi İzmir’e kadar kovalamazsak anamızdan emdiğimiz süt helal olmasın. Sizi de sizin yedi göbek sülalenizi de bütün emperyalistleri de yine İzmir’den denize dökeriz” demişti. Öte yandan Bozkurt’un Twitter hesabı hacklendi. “Yapmış olduğum saçma sapan, salak açıklamalardan ötürü başta yüce Türk Milleti ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan özür dilerim” tweeti atıldı.

‘Şarkıyı korkudan vermediler’

Sanatçılarla bir araya gelen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Baba bir masal anlat bana’ şarkısını referandumda şarkısı olarak kullanmak istediklerini ancak şarkının bestecisinin korktuğu için buna onay vermediğini söyledi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Şişli Hilton Bomonti Otel’de sanatçılarla buluştu. Etkinliğe Onur Akın, Ataol Berhamoğlu, Nejat Yavaşoğulları, Hayko Cepkin, Kıraç, Pelin Batu, Meltem Cumbul ve Füsun Demirel’in de aralarında bulunduğu sanatçılar katıldı. Kılıçdaroğlu yaptığı konuşmada, “2010 referandumu yapıldı, tam bir felaket oldu. O bizi 15 Temmuz darbe girişimine taşıdı. Yargı tümüyle kontrolden çıktı. Devlet tümüyle kontrolden çıktı. Tamamı bir cemaate teslim edildi. Sonuçta Türkiye darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. Ama buradan evet çıkarsa bunun sonu daha felaket olacak. Neden? Çünkü bütün bu yetkilere sahip bir kişi satın alınırsa, kandırılırsa veya ikna edilirse veya bilinçli olarak yaparsa Türkiye Cumhuriyeti devleti 24 saat içinde ele geçirilir” şeklinde konuştu.
‘Bana ‘ulan’ demiş’
Sanatçılardan kendisine “Nasılsınız?” şeklinde bir soru yönetildiğini anlatan Kılıçdaroğlu, “İyiyim. Sinir bozucu saldırılarla karşı karşıyayım bu doğru. Hatta bugün bana ‘ulan’ demiş. ‘Ulan’ diye başlamış sonra düzeltmeye çalışmış. İyice bozuldu sinirleri, öyle anlaşılıyor. Ama size sözüm var, asla cevap vermeyeceğim” ifadelerini kullandı. ‘Bana bir masal anlat baba’ şarkısını kullanmak istediklerini ancak şarkının bestecisinin buna izin vermediğini dile getiren Kılıçdaroğlu, “O şarkıyı kullanmak istedik. Korktular, vermediler. O nedenle şarkıyı besteleyeni de sahibini de kınadım. Asla onlara da sanatçı demiyorum. Kimse kusura bakmasın” dedi.
ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul

Onural’dan yanıt

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, “Bana bir masal anlat baba şarkısını kullanmak istedik. Korktular, vermediler. Asla onlara da sanatçı demiyorum” diye tepki göstermesine şarkının bestecisi müzisyen Cengiz Onural yanıt verdi. Besteci Onural, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun sözlerine sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan şu yanıtı verdi: “Şarkılarımın politik farklılıklar dışında kalmasını istiyorum. Kimin sanatçı olduğuna tarih karar veriyor.” l Ankara DHA