Siyaset 'Böyle tüzük olsa ayrılmazlardı'

'Böyle tüzük olsa ayrılmazlardı'

12.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kılıçdaroğlu’na, “CHP Demokratik Dijital Devrim Tüzük Taslağı”nı sunan Bedri Baykam, “Böyle bir tüzük olsaydı İnce de ayrılmazdı, Mehmet Ali Çelebi ve diğer iki arkadaşı da ayrılmazdı” dedi

Böyle tüzük olsa ayrılmazlardı

MEHTAP GÖKDEMİR / Ankara

Bedri Baykam, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na, “CHP Demokratik Dijital Devrim Tüzük Taslağı”nı sundu.

Baykam, Kılıçdaroğlu ile önceki gün Parti Genel Merkezi’nde görüştü ve CHP Demokratik Dijital Devrim Tüzük Taslağını sundu. Görüşmeye ilişkin Milliyet’e konuşan Baykam, ziyaretinde taslağın içerdiği mantık yapısını ve içeriğini aktardığını belirterek, “Kemal Bey çok ilgiliydi sunduğum projeyle. Bu devrimin cumhuriyeti kuran, demokrasi ve çok partili rejimi getiren, Adalet Yürüyüşü’nü gerçekleştiren partiye yakışacağını söyledim” diye konuştu.

Baykam, Türkiye’nin buna şu anda çok ihtiyacı olduğunu, bu şekilde her ilde her ilçede ve her yerde bütün adayların o bölgedeki tüm üyeler tarafından seçileceği için kimsenin artık şikayet hakkı kalmayacağını, “benim hakkım yendi, ben partide çok daha eskiydim, ben çok daha çalışkandım, bana bu yapılır mı, istifa ediyorum, ayrılıyorum, kızıyorum” gibi ifadelerin tarihe karışacağını ve herkesin gerçek yüzü kadar siyasette doğrudan bir yansımayla var olacağını anlattığını belirtti.

‘Çok ilgilendi’

Baykam, “Bu şekliyle gençleri yakalayacağımızı, özellikle kararsızları cezbedeceğimizi, ‘helal olsun ilk defa bir parti bunu yaparak, gücünü ve kendi düşüncesini halka teslim ediyor’ diye kararsızları veya küskünleri de bu şekilde geri kazanacağımızı söyledim. Kendisi çok ilgilendi. Kurmaylarına bunu ileteceğini, onların da okumasını hemen sağlayacağını söyledi. ‘Yarın gündeme alıyoruz’ demedi ama tüzük kitabından ben kendisine bir miktar bıraktım, daha fazla ulaştıracağımı da söyledim” ifadelerini kullandı.

“Böyle bir tüzük olsaydı İnce de ayrılmazdı, Mehmet Ali Çelebi ve diğer iki arkadaşı da ayrılmazdı” diyen Baykam, “Bu tüzük yapısı bu şekilde bir değişime uğradığı zaman buna benzer gerekçelerle olan ayrılmalar artık partide kalmaz. O yüzden bunun şimdi tam zamanı olduğunu söyledim” ifadesini kullandı. Baykam, taslağın bir iki gün içinde CHP’nin tüm delegelerine ve il başkanlıklarına da ulaşmış olacağını söyledi.

Genel başkanlık için başarı şartı


Demokratik Dijital Devrim Tüzük Taslağı’nın önsözünü yazan Baykam, “Demokratik Dijital Devrim sayesinde, örneğin Cumhurbaskanlığı seçimleri aday belirlenmesinde, sayıları 1.5 milyonu aşan CHP üyeleri evlerinden, işyerlerinden veya bulundukları yurt dışı kentlerden rahatlıkla aday belirleme için tercih kullanabileceklerdir. Şayet CHP, D3 tüzüğüyle ilerleyebilse, eminim Parti’den istifa eden arkadaşlar da geri dönebilir. Çünkü İnce’nin de birçok başka muhalifin de tekrarladığı, Parti’de tüm demokratik nefes yollarının açık olması arzusudur. Yıllar önce fark edemedikleri o kaçınılmaz gereksinim” dedi.

Tüzük taslağına göre, üst üste iki genel seçimde iktidarı devralamayan veya iktidardaysa muhalefete karşı iktidarı kaybeden ve bir sonraki genel seçimlerde tekrar iktidara yükselemeyen genel başkan düşecek. Parti otomatik olarak olağanüstü kurultaya taşınacak ve başkanlığı düşen genel başkan ne o kurultayda ne ardından gelen iki olağan kurultayda (Olağanüstü Kurultaylar hariç) genel başkanlığa tekrar aday olamayacak.