Siyaset Bozkır'dan, AP Başkanı'na mektup

Bozkır'dan, AP Başkanı'na mektup

02.06.2015 - 14:43 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) görüş ayrılıkları nedeniyle oylaması ertelenen Türkiye Raporu'na ilişkin 3 şartı AP Başkanı Martin Schulz'a gönderdiği mektupta yineledi.

Bozkırdan, AP Başkanına mektup

Oylama tarihi önümüzdeki günlerde belirlenecek raporda yer alan üç konunun Türkiye için hassasiyet taşıdığını vurgulayan Bozkır, raporun kabul edilecek nihai metninde, 1915 olayları ve PKK konusundaki önergelerin yanı sıra Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerini olumsuz şekilde etkileyecek çağrıların yer alması halinde AP Raporu'nun Türkiye için kabul edilemez nitelikte olacağını bir kez daha muhataplarına iletti.

Haberin Devamı

Kıbrıs vurgusu

Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından hazırlanan bilgi notunda, Bozkır'ın, geçtiğimiz günlerde, AP Başkanı Martin Schulz, AP Dışişleri Komitesi Başkanı Elmar Brok ve AP’deki siyasi grup liderlerine AP Türkiye Raporu hakkında bir mektup gönderdiği kaydedildi. Bilgi notuna göre, Bozkır mektubunda, AP raporunda yer alan üç konunun Türkiye için hassasiyet taşıdığının altını çizerek, Raporun kabul edilecek nihai metninde, AP’nin 1915 olayları hakkındaki 15 Nisan 2015 tarihli kararına bir atıf yapılması, PKK’nın AB terör örgütleri listesinden çıkarılması çağrısı yapılması, AB Komisyonu’nun ve AP’nin Türkiye raporlarının varlık sebebini teşkil eden katılım müzakerelerimizi olumsuz etkileyecek nitelikte yeni fasılların açılmaması ya da katılım öncesi mali yardımların askıya alınması çağrısı gibi hususların yer alması halinde AP Raporu’nun Türkiye için kabul edilemez nitelikte olacağını bir kez daha muhataplarına bildirdi. Bozkır, ayrıca raporun, Kıbrıs sorununun çözümü için Ada’da devam eden görüşmeleri olumsuz etkileyecek bir içerikle, tek taraflı bir metin olarak kabul edilmemesi gerektiğini de vurguladı.

Haberin Devamı

AP Türkiye Raporu'na ilişkin AP Genel Kurulundaki oylama, AP'deki siyasi grupların raporun içeriğine dair görüş ayrılıkları nedeniyle Haziran ayına ertelenmişti. Taslak raporun ilk hazırlık aşamasından bu yana Ankara ve Brüksel'deki muhataplarıyla yoğun bir temas trafiğinde olan Bozkır, son olarak AP Türkiye Raportörü Kati Piri ile İstanbul'da konuyla ilgili görüş alışverişinde bulunmuştu. Raporun AP Genel Kurulundaki oylama tarihinin önümüzdeki günlerde belirlenmesi bekleniyor.