Siyaset 'Bu kararı hayata geçiremezsiniz'

'Bu kararı hayata geçiremezsiniz'

11.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

“Trump’ın açıklaması yok hükmündedir” diyen Erdoğan, “Kudüs bizim gözümüzün nurudur. Kudüs’ü çocuk katili bir ülkenin insafına terk etmeyeceğiz. Bu kararın hayata geçirilmesinin hiç de kolay olmadığını göstereceğiz” diye konuştu

Bu kararı hayata geçiremezsiniz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Trump’un açıklaması bizim için zaten bir yok hükmündedir. Bunun bir kıymeti harbiyesi yoktur” dedi. Erdoğan “Bu kararın hayata geçirilmesinin hiç de kolay olmadığını göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan, 4 Eylül Kapalı Spor Salonu’ndaki Ak Parti Sivas 6. Olağan İl Kongresi’nde partililere hitap etti. “Son yıllarda bölgemizde meydana gelen hadiseler, millet ve ümmet olarak ne kadar ağır bir imtihandan geçtiğimizi ortaya koyuyor” diyen Erdoğan, ülkemizin merkezinde yer aldığı coğrafyada gerçekten kasvetli günler yaşandığını, bir sorun çözülmeden daha büyük sorunlarla karşılaşıldığını belirtti.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yedi yıldır süren ve bir milyon kardeşimizin canına mal olan Suriye krizini hal yoluna koymak için adım attığımız günlerde bir bakıyorsunuz Kudüs’te yeni bir provokasyon önümüze çıkıyor. Türkiye barış, istikrar ve güvenlik için çalıştıkça birileri de çatışma ve savaş için gayret gösteriyor. Biz akan kanı durdurmak için imkanlarımızı seferber ederken birileri de İslam dünyasını gözyaşına boğmak için uğraşıyor.” Sözde ileri demokrasinin beşiği ülkelerde, en temel hak ve özgürlüklerin fütursuzca katledildiğini tekrarlayan Erdoğan şöyle devam etti: “Bizden, bu tabloya sessiz kalmamızı istiyorlar. Köşemize çekilmemizi, adaletsizliğe boyun eğmemizi, çocukların kanları üzerine inşa ettikleri zulüm düzenine rıza göstermemizi bekliyorlar. Kardeşlerim, Müslüman, hele de bu Müslüman, Türk ise cesur insandır, bu böyle biline. Biz, ‘Kim var’ diye seslenilince sağına ve soluna bakmadan, fert fert ‘Ben varım’ diye haykırmayı, hayatının merkezine yerleştirmiş insanlarız. Tavrımızı muhataplarımızın kimliğine, diline, dinine, gücüne göre değil, haklı mı haksız mı olduğuna bakarak belirleriz. Zalim öz kardeşimiz de olsa, karşısına dikilmekten çekinmeyiz.”

Haberin Devamı

‘Evangelist yaklaşım’

“Biz, mert ile namerdin, korkak ile cesurun tefrik olduğu bugünlerde mazlumların yanında olmaya devam edeceğiz” diyen Erdoğan “İşte bu anlayışla ilk kıblemiz, göz bebeğimiz Kudüs konusunda tüm imkanlarımızı sonuna kadar kullanacağız. ABD’nin meşum kararını ilan edeceğini açıkladığı salı gününden bu yana çok yoğun bir telefon diplomasisi yürüttük. Şimdiye kadar Papa dahil birçok devlet ve hükümet başkanı ile görüşmeler yaptım. Muhataplarımıza bu meselenin sadece Müslümanları ilgilendiren bir konu olmadığını, bunun yanında Hıristiyanların haklarının da gasp edildiğini ifade ettik. Hatta bir kısım Yahudilerin de burada söz konusu olduğunu anlattık. Amerika’nın bu adımının tamamıyla Evangelist bir yaklaşım olduğunu da çok açık ve net ortaya koymak durumundayım” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Yok hükmündedir’

İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak, aynı zamanda Arap Ligi Dönem Başkanı Ürdün ile İstanbul’da İslam ülkelerinin liderlerini, hükümet başkanlarını, yetkililerini olağanüstü bir zirvede bir araya getirdiklerini belirten Erdoğan “Burada belirleyeceğimiz yol haritasıyla bu kararın hayata geçirilmesinin hiç de kolay olmadığını göstereceğiz. Trump’un açıklaması bizim için zaten bir yok hükmündedir. Bunun bir kıymeti harbiyesi yoktur. Oraya başkent olarak ilan etmenizin, büyükelçilik binanızı oraya taşımanızın bizim nezdimizde bir kıymeti harbiyesi yoktur. Yok hükmündedir” dedi.

Haberin Devamı

Bu kararı hayata geçiremezsiniz

‘Kudüs’ü çocuk katili ülkeye terk etmeyiz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1947’den bugüne kadar geçen sürede İsrail’in neler yaptığını ekrana yansıtılan harita üzerinden gösterdikten sonra şunları söyledi: “Bu Filistin, mazlum, mağdur. İsrail, tam bir işgal devleti. Dünyanın, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere, almış olduğu bunlar hakkındaki hiçbir kararı, bugüne kadar bu İsrail tanımamıştır, tanımaz. Şimdi de bakın Amerika ve İsrail 1980 Birleşmiş Milletler kararı, 478 sayılı karar... Amerika ile İsrail’in dışında buna, bunların dışında uymayan yok. Bu İsrail, terör devletidir, terör. 14 yaşındaki çocuğu, gözleri bağlı olarak bu teröristler bakın ne halde sürüklüyorlar? Ondan sonra görüştüğümüz bazı İsrailliler, ‘Böyle demeseydiniz’ Ne diyecektik? Ne yapacağız? Ya elimizle müdahale edeceğiz, olmuyorsa dilimizle müdahale edeceğiz, o da olmuyorsa kalbimizden buğz edeceğiz. Bu da imanın en zayıf derecesidir.”

‘Zulümden kaçana kucak açtık’

Erdoğan, “Kudüs, Müslümanların harim-i ismetidir, Kudüs İstanbul’un kardeşi, Konya’nın, Sivas’ın, Diyarbakır’ın dostudur, kardeşidir, Kudüs bizim gözümüzün nurudur. Kudüs’ü çocuk katili bir ülkenin insafına terk etmeyeceğiz. Kudüs’ü işgal ve yağmadan başka hiçbir değeri olmayan bir devletin vicdanına da bırakmayacağız. Hukuk ve demokrasi içerisinde mücadelemizi kararlı bir şekilde sürdüreceğiz” dedi.

Haberin Devamı

İsrail’e seslenen Erdoğan, 1492 yılında Yahudiler İspanya’dan göçe zorlandığında onlara Osmanlı’nın kapısını açtığını belirterek 19. yüzyılda da Yahudiler’in Rusya’da yaşadıkları baskılar karşısında yine kurtuluşu Osmanlı’ya sığınmakta bulduğunu dile getirdi. İkinci Dünya Savaşı’nda zulümden kaçanlara Türkiye’nin kucak açtığını anlatan Erdoğan, “Bu konuda bir Alman seyyah, ‘Yeryüzünde Yahudiler herhangi bir memleketten kovuldular mı doğru Türkiye’ye sığınıyorlar.’ tespitinde bulunuyor. Bu topraklar, adına ve şanına yaraşır bir şekilde tüm ihtiyaç sahiplerinin sığındığı yegane sığınaktır. Ey İsrail, Bu milletin geçmişinde asla holokost, soykırım yoktur, bunu böyle biliniz. Bu milletin tarihinde etnik temizlik, katliam, zulüm, işkence yoktur. Bu devletin mazisinde sömürgecilik, işgal ve talan yoktur” diye konuştu.

Bu kararı hayata geçiremezsiniz

‘Emlak mı alıp satıyorsun?’

Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin ilk kongresinin ardından Yeni 4 Eylül Stadyumu’nun önünde düzenlenen “Sivas Toplu Açılış Töreni”ne katıldı. Burada da Kudüs’ün kırmızı çizgileri olduğunu, Kudüs üzerindeki oyunlara asla müsade etmeyeceklerini belirten Erdoğan, aynı zamanda emlak milyarderi olan ABD Başkanı Trump’a 1980’de BM Genel Kurulu’nun aldığı ve altında ABD’nin de imzası olan belgeyi hatırlatarak “Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etme kararı geçersizdir. Ey Trump, sen 1980’de bu kararı tek başına nasıl yok farzediyorsun ya. Senin böyle bir yetkin var mı? Sen tek başına bir emlak mı alıp satıyorsun. Buna yetkin yok” dedi.

Bu kararı hayata geçiremezsiniz

‘Pazularına güvenme’

Çocuklar, kadınlar ve yaşlılar dahil tüm Filistinlileri baskıyla kendi topraklarından kaçırmaya yönelik bir politikanın insafsızca ve bilinçli olarak yürütüldüğüne dikkati çeken Erdoğan, “Ey Trump, Ey Netanyahu! Siz bunları yapsanız da biz sizin düştüğünüz bu acze, duruma düşmeyeceğiz” dedi. Nereden sürülürlerse sürülsünler “el aman” dedikleri anda mazlumların kapısının Türkiye olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Bakın sinagoglarda biz hiçbir zaman ‘orada böyle oluyor’ diye kalkıp da ülkemizde de karşıtı olsun istemedik ve istemeyiz. Tüm güvenlik güçlerimize ‘Aman ha dikkatli olun’ hep bunu deriz. Niye? Çünkü biz inancımıza güveniyoruz onun için inanç hürriyetinden korkmayız. Çünkü biz haklıyız onun için de güçlüyüz ama ABD, herhalde pazularına güveniyor, ‘Benim pazum var onun için güçlüyüm.’ Hayır değilsin. Çünkü haksızsın.”

‘Yine biz olacağız’

Erdoğan “Kudüs’ün ilk fatihi Hz. Ömer bizimdir, Kudüs’ü Haçlıların barbarlığından kurtaran Selahattin Eyyubi de bizimdir. Kudüs’ü üç kıta, yedi iklim devleti olan Osmanlı’ya katan Yavuz Sultan Selim Han da bizimdir. Kudüs’teki son nöbetçimiz Iğdırlı Hasan Onbaşı da bizimdir. Kudüs’ü içinde yaşadığı zulüm düzeninden kurtaracak olan Allah’ın izniyle yine biz olacağız” dedi.