Siyaset ‘Bu şantaja boyun eğmeyiz’

‘Bu şantaja boyun eğmeyiz’

12.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Erdoğan, açlık grevlerinin ‘şantaj’ ‘blöf’ ve ‘şov’ olduğunu söyleyerek, ‘Şimdi de milletvekilleri yapıyorlarmış. Ne yapıyorlarsa yapsınlar. Bizim görevimiz belli’ dedi. Erdoğan idamla ilgili yeni düzenleme yapılacağı sinyali verdi

‘Bu şantaja boyun eğmeyiz’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BDP’li milletvekillerinin de katıldığı cezaevlerindeki açlık grevi ile ilgili “Bu açlık grevleriydi, ölüm oruçlarıydı bunlar şantajdır, bunlar blöftür, bunlar şovdur. Şimdi de milletvekilleri yapıyorlarmış. Ne yapıyorlarsa yapsınlar” derken, Abdullah Öcalan’a ev hapsinin söz konusu olmayacağını belirtti. İdamla ilgili yeni düzenleme sinyali de veren Erdoğan, “Bununla ilgili düzenlemeleri yapmak gerekir” dedi.
Erdoğan, yurtdışı gezisinden döndükten sonra Diyarbakır’da şehit cenazelerine katıldı, dün ise Trabzon’a geldi. Memleketi Rize’ye karayoluyla geçerken Of ilçesinde otobüsünün üstünden bir konuşma yaptı. Erdoğan Of’taki konuşmasına Karadeniz şivesiyle “Oflular direkt Allah’a bağlıdır bileyrum” diyerek başladı, Trabzon Havalimanı’nda ise kendisini karşılayanlara yaptığı konuşmada terörle mücadele ile ilgili mesajlar verdi. Erdoğan, şunları söyledi:

ŞANTAJA BOYUN EĞMEYİZ: Bu açlık grevleriydi, ölüm oruçlarıydı bunlar şantajdır, bunlar blöftür, bunlar şovdur. Şimdi de milletvekilleri yapıyorlarmış. Ne yapıyorlarsa yapsınlar. Bizim görevimiz bellidir. Sağlıkla ilgili gerekli müdahaleyi yaparız. Ama o farklı düşünüyormuş, ne düşünüyorsa düşünsün. O şantajlar karşısında boyun eğmeyiz.

İDAM DÜZENLEMESİ: Endonezya’da idam cezasına ilişkin açıklamalarda bulundum. Ölümler karşısında, gerekirse idam cezası yeniden masaya getirilmelidir’ dedim. Çünkü devletin, öldüreni affetme yetkisini biz kendimizde görmüyoruz. Bu yetki öldürülenin ailesine aittir, bize ait olamaz. Bununla ilgili düzenlemeleri yapmak gerekir. ’Efendim Avrupa Birliği’nde öyleymiş.’ Biz bir kere bu noktada öyle bir adım attık. ABD’de idam var, Rusya’da var, Çin’de var, Japonya’da var dünyanın birçok yerinde var. Bunlar BM Güvenlik Konseyi’nin ağırlıklı üyeleri. Yani Fransa, İngiltere hariç diğerlerinde var. O zaman durumumuzu gözden geçirmemiz lazım.

ÖCALAN ÇIKAMAYACAK: Endonezya’da Norveç Dışişleri Bakanı’nın da katıldığı bir panelde Norveç’te 77 kişiyi öldüren katilin 21 yıl hapis cezası aldığını söyledim. ‘77 kişinin hayatı bu kadar ucuz mu?’ dedim. Norveç Dışişleri Bakanı panel sonrası yanıma gelerek ‘O kişi bir daha cezaevinden çıkamayacak’ dedi. ‘Ne bilelim’ dedim. ‘Türkiye’de de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası uygulanıyor’ dedim. Ama birileri çıkıyor buna rağmen diyor ki ‘evde çeksin.’ Yok öyle şey. Çekmesi gereken yer neresiyse orada çeker. Biz iktidarda olduğumuz sürece bu değişmez.

TERÖRÜ EZECEĞİZ: Terörle mücadelemiz kararlı bir şekilde devam ediyor; edecek. Bedeli dünyada olduğu gibi bizde de ağır. Yeter ki milletçe bir olalım. Sonunda inşallah terörü biz ezeceğiz. Ayrılığa gayrılığa müsaade etmeyelim.

Haberin Devamı

‘2014, 2015’in habercisi’
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 2014’te yapılacak Köşk ve yerel seçimleri hatırlatarak, “2014, 2015’in habercisidir” dedi. Erdoğan Meclis’te görüşülen Belediyeler yasa tasarısı ile ilgili ise, “Parlamento’nun içinde kavga gürültüye pabuç bırakmayacağız. Çünkü hak haklınındır, verilmezse alınır” diye konuştu. Erdoğan Of’ta bir vatandaşın “İdam geri gelsin” sözlerine ise “Söyledim ya, ta Endonezya’dan söyledim” yanıtı verdi. Erdoğan Karadeniz gezisinin ilk gününde hemşerileri tarafından “başkanlık yakışır” pankartları ve sloganlarıyla karşılandı.