Siyaset Bütçe görüşmeleri tartışmalarla bitti

Bütçe görüşmeleri tartışmalarla bitti

10.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genel Kurul’da tartışmalarla başlayan 2016 bütçe görüşmeleri, başladığı gibi tartışmalarla sona erdi. Son güne Ak Parti ve HDP arasındaki “Kandil’e gitme” ve “Sokağa davet” tartışmaları damga vurdu

Bütçe görüşmeleri  tartışmalarla bitti

TBMM Genel Kurulu bütçenin son gün müzakereleri için dün saat 14.00’de toplandı. Bütçenin açılışından farklı olarak bu kez liderler yerine kurmayları kürsüye çıktı.

Başbakan Davutoğlu bütçenin kabulünün ardından Meclis’e teşekkür etti. HDP Eş Genel Başkanları ve MHP liderinin katılmadığı görüşmelerde, Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu da konuşmaların bir bölümünü takip etti. Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın konuşması sırasında Genel Kurul’a peş peşe geldi. Muhalefetin bütçe görüşmelerinde 13 gün boyunca kendilerine her türlü hakareti yaptığını anlatırken, “Türkiye’de iş adamı değişti, öğrenci değişti; bir değişmeyen maşallah sizsiniz” ifadelerini kullanan Turan, AK Parti’nin yaptıklarının görülmesi için “AK Parti öncesi yılları hatırlama haftaları” yapılmasını önerdi.

Barışı kirlettiniz!

Turan, konuşmasında HDP’yi de eleştirdi. HDP’nin teröre karşı bir duruş sergileyemediğini, PKK’nın eylemlerine başladığı süreçte “Barış” demediğini kaydeden Turan, HDP’lilere “Şimdi ‘Barış’ demeniz, barışı kirletmekten başka birşey değil” dedi. Terörle mücadelenin “son terörist yok oluncaya, gömülünceye kadar durmayacağını” vurgulayan Turan, şöyle devam etti:
“Elimde bir liste var. Bazen saz çalan, bazen Kandil’e giden bir Genel Başkan var ya, o Genel Başkanın ve etrafının tam 122 tane sokağa davet metni var. KCK’sı ayrı, PKK’sı ayrı, HDP’si ayrı. Bu barış çağrıları değil, savaş çağrıları. ‘Sokağa çıkın, Yasin Börü’yü, Kürtleri öldürün’ diyenler hangi barıştan bahsedecek? Barışı kirlettiniz.”

HDP’lilere “Karar vereceksiniz; sokağın partisi misiniz, Kandil’in mi, bu milletin mi?” diye seslenen Turan, “Utanmadan, sıkılmadan PKK’ya laf edemeyenler, bize ‘katil-diktatör’ diyecek. Hadi oradan diyorum size” ifadelerini kullandı.
Sataşma gerekçesiyle söz alan HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, “Evet, eş genel başkanımız para çalmadı, saz çaldı” diyerek başladığı konuşmasında, Demirtaş’ın devletin bilgisi dahilinde Kandil’e gittiğini söyledi.

Demirel’in ardından söz alan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise, “Hükümetin bilgisi dahilinde Kandil’e gidildiği” ifadeleri için hükümetin açıklama yapması gerektiğini söyledi.

‘Siyasi ahlaksızlık’

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de, Turan’ın HDP’nin vatandaşı sokağa davet ettiği yönündeki sözlerine tepki gösterdi. Turan’ı “siyasi ahlaksızlıkla” suçlayan Baluken, Demirtaş ve HDP’li herhangi bir milletvekilinin bu şekilde mesaj attığını kanıtlaması halinde HDP Grup Başkanvekili olarak istifa edeceğini, aksi durumda da Turan’ın istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Yapılan oylamalar sonucunda 2016 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2014 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı kabul edidi. Her iki tasarı da 129 ret oyuna karşı 301 oyla kabul edildi.

Kısa süreli arbede

Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın yönetimi TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın’a devretmek için birleşime ara verdiği sırada, Baluken’in, Turan’a doğru yürümesiyle birlikte salonda tansiyon yükseldi. AK Partili vekiller, Turan’ın etrafını çevirirken, HDP’li vekillerin de aynı şekilde Baluken’in yanına gelmesi üzerine, iki grup arasında kısa süreli itiş kakış ve sözlü tartışma yaşandı.