Siyaset ‘Büyükada’da 8 tahliye

‘Büyükada’da 8 tahliye

26.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Büyükada’da geçen temmuz ayında gerçekleştirdikleri bir toplantı sırasında gözaltına alınan 8’i tutuklu 11 sivil toplum kuruluşu temsilcisinin yargılanmasına başlandı. Dünkü duruşmada 8 tutuklu sanık tahliye edildi.

‘Büyükada’da 8 tahliye

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında ‘silahlı terör örgütüne üye olma ve yardım etme’ suçlarından haklarında 15’er yıla kadar hapis cezası istenen sanıklar savunma yaptı. Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden Özlem Dalkıran, 3 aydır özgürlüğünden mahrum olduğunu belirterek, “Toplantının bildirim yapılmaksızın gizli yapıldığı iddia edildi. Bu toplantı gizli değildir. Whatsapp grubuna attığım ‘Telefonunuzu kapatın, vapurun keyfini çıkarın’ mesajımda da bir niyet aranıyor. Mesajların tamamına bakılırsa, ‘Havuza gidiyor musunuz, denize gidelim, yemek nerede?’ gibi mesajlar var” dedi.

Haberin Devamı

‘Haklarımı ihlal etti’

Tutuklu sanıklardan aktivist ve eğitmen Peter Steudtner de, “Hep barış, şiddetsizlik için çalıştım. Medyadaki bu haberler haklarımı ihlal etti. Büyükada karakolunda ifadem tehditkar biçimde hiçbir kural kayıt olmadan alındı. ” ifadelerini kullandı. Kadın Koalisyonu’ndan tutuklu sanık İlknur Üstün de emniyet amirlerine eğitim vermekten 12 yıllık kalkınma planına katkı sunmaya kadar hayatın her alanında çalıştığını belirterek, “Eğer kadın ve çocuk hakları için çalışmak suç ise bunu bilerek yaptım. Yaptığımız çalışmaların sonucunda elde edilen kazanımlar Türkiye için dünyada gurur kaynağıdır” dedi. Uluslararası Af Örgütü Türkiye direktörü İdil Eser ise suçlamaları reddederek şunları söyledi: “İddianamedeki bütün suçlamalar Uluslarası Af Örgütü’nün yasal çalışmalarıdır. Dosyada ByLock kullanıcısı olduğu iddia edilen Ramazan diye biri var. Uzun uzun düşündüm kim diye. Ev ararken konuştuğum emlakçı çıktı. Af Örgütü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şiir okuduğu için hapse atılmasına karşı da kampanya yapmıştır. Etkinlik pişmanlıktan yararlanmak istemiyorum çünkü pişman olacak bir şey yapmadım.”

Haberin Devamı

Hepsi serbest kaldı

Davada görüşü sorulan savcı, tutuklu sanıklar Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Direktörü İdil Eser, Ali Ghravi, Günal Kurşun, İlknur Üstün, Nalan Erkem, Özlem Dalkıran ve Peter Frank Steudtner’in adli kontrolle tahliye edilmesine karar verilmesini istedi. Savcı, tutuklu sanıklardan Veli Acu’nun ise delil durumuna göre bu halinin devamına hükmedilmesini talep etti. Tutuklu sanıkların tümü tahliye edildi.