Siyaset Büyüme rakamları çarpıtmadan ibaret

Büyüme rakamları çarpıtmadan ibaret

11.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, büyüme verilerine rağmen işsizlik oranlarının düşmediğini belirterek, “Gelir dağılımı adaleti sağlanamıyor. GDO’lu büyüme rakamları halkın ekmeğindeki küçülmeyi, büyüme olarak gösteren bir çarpıtmadan ibaret” dedi.

Büyüme rakamları çarpıtmadan ibaret

Erdoğdu yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin ekonomik büyüme modelinin üretime değil, tüketime yönelik olduğunu ifade etti. Erdoğdu, “yüksek teknolojili sanayi üretimine değil emlak-inşaat rantına, tasarruf-sermaye birikimine değil borçlanmaya-sıcak paraya dayalı” bir büyüme modeli izlendiğini savundu. “Bu modelin gelecek sağlayan bir ekonomik model olmadığının ana göstergesi düşmeyen işsizlik ve sağlanamayan gelir dağılımı adaleti” diyen Erdoğdu şöyle devam etti: “AKP hükümetleri döneminde borçlanma ile büyüyen Türkiye ekonomisi, 2003-2007 yılları arasında önceki hükümetin ekonomi reçetesi ve elverişli küresel ekonomik koşulların da yardımıyla yıllık ortalama yüzde 7’nin üzerinde büyüme sergiledi. 2008 yılında neredeyse büyüyemeyen ekonomi, 2009 yılında yüzde 4,7 oranında daraldı.”

Milli gelir artışları

Artık kimsenin Türkiye’nin istatistiklerine güvenmediğini dile getiren Erdoğdu, “TÜİK’in 2016 sonunda 2011 yılından itibaren ulusal hesaplarda yaptığı güncelleme nedeniyle büyüme rakamı yukarı yönlü revize edildi. Öyle bir revizyon yaptılar ki 2012’de yeni milli gelir, eski milli gelirden yüzde 10. daha yüksek çıktı. Bu revizyonu Avrupa da yaptı, OECD ülkeleri de. Aynı revizyonu yapıyorsunuz, 2012 yılında yeni yöntemle hesaplanan milli gelirinizdeki artış Avrupa Birliği’nin hesabından 3.7 kat, OECD ülkelerinin hesabından 3.8 kat daha yüksek çıkıyor” dedi.