Siyaset Cami saldırısına kınama

Cami saldırısına kınama

27.03.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Limasol kentine bağlı bir köy camisine yapılan saldırıyı kınadı. Açıklamada “Bu tür provokatif eylemlerin, iki halk arasında güvenin tesis edilmesine yardımcı olmayacağı açıktır” denildi...

Cami saldırısına kınama

Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) bulunan camiye yönelik saldırıyı kınadı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 25 Mart’ta GKRY’nin Limasol kentine bağlı Episkopi köyünde bulunan bir camiye gerçekleştirilen saldırı “provokatif eylem” olarak nitelendirildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, “Kıbrıs meselesine çözüm bulunması yönündeki çabaların yoğunlaştığı bir dönemde gerçekleştirilen bu tür provokatif eylemlerin, iki halk arasında güvenin tesis edilmesine yardımcı olmayacağı açıktır” denildi.

Bölgedeki ilk olay değil

Açıklamada ayrıca, “KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’ın, olayın sorumlularının bir an önce tespit edilerek yargıya sevk edilmesi yönündeki çağrısına katılıyor, bu tür kabul edilmez olayların tekrar etmemesini teminen konunun gereken ciddiyet ve hassasiyetle takip edilmesini bekliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Twitter hesabından “Cami duvarına haç çizip ‘Türklere ölüm’ tehditleri savurmak insanlık düşmanı ırkçı bir zihniyetin ilkel yansımasıdır. Bu saldırıları cesaretlendiren odakları biliyoruz. Not ediyoruz. En güçlü şekilde mücadele etmeye devam edeceğiz” tepkisini gösterdi.

Haberin Devamı

Kuzey Kıbrıs Din İşleri Başkanlığı tarafından daha önce yapılan açıklamalara göre, kentte camilere yönelik pek çok saldırı gerçekleşti. Son saldırıda hangi caminin hedef alındığı belirtilmese de kentteki bir önceki saldırı geçen sene 1 Haziran’da yaşandı. Başkanlığın açıklamasına göre, bu olayda hedef alınan Köprülü Hacı İbrahim Ağa Camii’ne en az altı kez molotoflu olmak üzere çeşitli yöntemlerle saldırı düzenlendi. Haziran’daki saldırı, Kıbrıs Barış Sürecinin Dini Yolu’nu oluşturan Rum Ortodoks, Müslüman, Ermeni Ortodoks, Maronit ve Latin Katolik beş ana inanç topluluğunun sözcüleri tarafından da kınanmıştı.

‘Failleri adalet önüne çıkarın’

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) Limasol kentindeki camiye yapılan saldırıyı kınadı.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Tatar, geçmişte olduğu gibi bugün de Kıbrıs konusu ile ilgili müzakere süreçleri öncesinde Rum provokasyonlarının gündeme geldiğini belirtti. 27-29 Nisan’da Cenevre’de yapılacak gayriresmi 5 BM toplantısına sayılı günler kalırken Rum provokasyonlarının yeniden yoğunluk kazandığına dikkati çeken Tatar, bu olayla Rum zihniyetinin bir kez daha gözler önüne serildiğini vurguladı. Tatar “Rum yönetimi ile liderliğine önerimiz, bu tür ırkçı ve faşist saldırıları organize edip desteklememesi, bunları engellemesi ve sorumluları bir an önce tutuklamasıdır” dedi.

Haberin Devamı

Irkçı saldırıyı kınayan KKTC Başbakanı Ersan Saner de bunun bir provokasyon olduğunu, asla kabul edilemeyeceğini belirterek Rum yönetiminin olayın faillerini bulup, adalet önüne çıkartması  gerektiğinin altını çizdi.

Duvara haç işareti çizip ‘Türklere ölüm’ yazdılar

Yunanistan’ın Osmanlı İmparatorluğu’ndan 25 Mart 1821’de bağımsızlığını ilan etmesiyle kutlanan Ulusal Bağımsızlık Bayramı’nın 200’üncü yıl dönümü nedeniyle önceki gün Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Limasol kentinde aşırı sağcı bir grup, 1821 pankartlarıyla düzenlediği yürüyüşte, “Türklere ölüm, Türke ölüm sloganları attı. Aşırı sağcı grup Piskobu Camisi’nin duvarlarına mavi sprey boya ile haç çizerek, ‘Bütün Türklere ölüm’ 1821 yazdı. Aşırı sağcı Rumlar tarafından yapılan çirkin saldırı, sosyal medyada tepkiye neden oldu.