Siyaset CHP 98 yaşında

CHP 98 yaşında

08.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Mustafa Kemal Atatürk tarafından 9 Eylül 1923’te kurulan ve bugüne kadar 7 genel başkanın görev yaptığı CHP, 98. kuruluş yıl dönümünü kutluyor.

CHP 98 yaşında

CHP, 98. kuruluş yıl dönümünü kutluyor. Koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl parti üyelerinin katılacağı geniş kapsamlı toplantı yapmama kararı alan CHP, az sayıda davetlinin katılacağı toplantılarla yıl dönümünü kutlayacak.

Haberin Devamı

Yarın ilk olarak Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki PM üyeleri, milletvekilleri, il başkanları ile bir grup partili, Anıtkabir’i ziyaret edecek. Kılıçdaroğlu başkanlığındaki heyet ilk olarak Atatürk’ün mozolesine çelenk koyacak. Anıtkabir Özel Defteri’nin imzalanmasının ardından heyet, İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün kabrini ziyaret edecek.

Anıtkabir ziyareti sonrasında genel merkeze geçecek Kılıçdaroğlu, yıl dönümüne özel toplanacak PM’ye başkanlık edecek. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasıyla başlayacak PM’de, “CHP 98 yaşında: Partimizin kuruluş iradesi rehberliğinde Cumhuriyetimizin 2. yüzyılının inşası” başlıklı bir sunum gerçekleştirilecek.

CHP Genel Merkez ve 81 il başkanlığının ilçeleri de kapsayan 2020 yılı kesin hesapları görüşülerek onaya sunulacağı PM’de, üyeler de kuruluş yıl dönümü nedeniyle birer konuşma yapacak.

Haberin Devamı

Atatürk’ün partisi

Atatürk tarafından “Halk Fırkası” adıyla kurulan partinin adının başına, 1924’te “Cumhuriyet” sözcüğü eklendi. 1935’teki dördüncü kurultayda ise bugünkü “Cumhuriyet Halk Partisi” adı benimsendi. Dünyanın en eski birkaç partisinden biri olan CHP, 1923’ten 1950’ye kadar aralıksız iktidarda kaldı. 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından, o dönem Bülent Ecevit’in genel başkanlık yaptığı CHP kapatıldı. Parti daha sonra 3821 Sayılı Yasa’ya dayanarak kuruluşunun 69’uncu yıl dönümü olan 9 Eylül 1992 günü tekrar açıldı. Vekaleten görev alanlar hariç, CHP’de genel başkanlık koltuğuna Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Hikmet Çetin, Altan Öymen, Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğlu oturdu.

İstanbul’a yeni bina

İstanbul İl Başkanlığının uzun süredir devam eden yeni bina arayışı da bu yarın sona erecek. Yaklaşık bir yıldır tadilat ve hazırlık çalışmaları gerçekleştirilen yeni bina törenle açılacak. Böylece il başkanlığı binası Sarıyer ilçesi Huzur Mahallesi Azerbaycan Caddesi’ndeki yeni yerine taşınmış olacak.

‘Ülkemizi hak ettiği yere taşıyacağız’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP’nin bir üyesi olmaktan onur duyduğunu ve ilk günkü azim ve kararlılıkla çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek “Kuruluşun ve kurtuluşun partisi olan, masa başında değil, savaş meydanlarında kurulan Cumhuriyet Halk Partisi 98. yaşını dolduruyor. Kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarından aldığımız güç ve inançla, 98 yıl sonra da yolumuza devam ediyoruz ve bu yoldan dönmeyeceğiz. İnanıyoruz ki ilk seçimlerde iktidar olup, ülkemizi hak ettiği yere taşıyacağız” diye konuştu.