Siyaset CHP’de şaşkınlık ve hayal kırıklığı

CHP’de şaşkınlık ve hayal kırıklığı

08.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Seçim sonuçlarının gelmesiyle birlikte Kağıthane’deki CHP İstanbul İl Başkanlığı binasında sessizlik hâkim oldu. Seçim sonucuna tepki gösteren bazı partililerin, “Hani yüzde 30’du” diyerek tepki gösterdiği gözlendi

CHP’de şaşkınlık ve hayal kırıklığı


CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda seçim sonuçları hayal kırıklığı yaşattı. Oylarını yükseltemeyen CHP’li bazı partililer, “Hani yüzde 30’du” diyerek tepki gösterirken, bazı partililer ise HDP’nin oy oranını şaşkınlıkla karşıladı. Sonuçların belli olmaya başlamasıyla bir açıklama yapan CHP İl Başkanı Murat Karayalçın, partisinin gücünü koruduğunu savundu.
Oy verme işlemlerinin bitmesinin ardından Kağıthane’deki CHP İstanbul İl Başkanlığı binasına gelen CHP İl Başkanı Murat Karayalçın, İstanbul 2. Bölge 2. Sıra Milletvekili adayı Aykut Erdoğdu ve bazı partililer sonuçları takip etti. İlk sonuçların gelmesiyle hareketlilik yaşanan parti il binasında, açılan sandık sayısının artmasıyla sessizlik hakim oldu. Seçimde istediği sonucu alamayan partililerin şaşırdığı başka sonuç ise HDP’nin barajı geçmesi ve oy oranındaki artıştı.
Koalisyon ihtimali
HDP’nin barajı geçmesini şaşkınlıkla karşılayan bazı partililer, “Nasıl olur ya” diyerek tepki gösterdi. Seçim sonucuna tepki gösteren bazı partililerin ise, “Hani yüzde 30’du” diyerek tepki gösterdiği gözlendi. İl Başkanı Murat Karayalçın kentteki tablonun kesinleşmesine yakın saatlerde kameraların karşısına geçerek, partisinin İstanbul’daki durumunu değerlendirdi. CHP’nin İstanbul’da 1 puanlık bir oy kaybının bulunduğunu ancak partisinin gücünü koruduğunu belirten Karayalçın, koalisyon olasılığından bahsederek, CHP’nin koalisyon ortağı olma ihtimaline değindi. Daha çok Ak Parti’nin İstanbul’daki oy kaybına değinen Karayalçın, “Seçmen hükümet kurma görevini Ak Parti’ye vermemiştir. Başkanlık sistemine de ‘Hayır’ demiştir” ifadelerini kullandı.
Öte yandan “Oy çalındığı” iddialarına karşın bu seçimde ciddi önlemler alan CHP, İstanbul’daki tüm sandıklarda 1100 avukat görevlendirdi.
Şikâyet sayısı çok fazla
Sandık başında oy sayma işlemi bitene kadar görevli olan bu avukatlar gördükleri usulsüzlükleri İl Başkanlığı’nda görevli 20 avukata gönderdi. CHP avukat örgütlenmesinden Sorumlu İl Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Ulusan yaptığı açıklamada, oy pusulasındaki bağımsız adayların isimlerinin partilerin hemen altında olmasının sıkıntı yarattığını söyleyerek, en çok şikayetin ise okuma yazma bilmeyen ve engelli vatandaşların oy kullanması sırasında sandık başkanlarının müdahalesi yönünde olduğunu söyledi. Şikayet sayısının çok fazla olduğunu söyleyen Ulusan, görülen usulsüzlüklerle ilgili itiraz haklarını kullandıklarını ancak incelenmesi gereken itirazları daha sonra yapacaklarını belirtti.