Siyaset CHP’den adalet ve demokrasi mektubu

CHP’den adalet ve demokrasi mektubu

30.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’li Osman Budak tarafından ticaret ve sanayi odaları ile esnaf odalarının başkanlarına gönderilen mektupta “Adalet olmazsa; yatırım olmaz, üretim olmaz, iş olmaz, aş olmaz, refah olmaz, huzur olmaz” ifadelerine yer verildi...

CHP’den adalet ve demokrasi mektubu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, TOBB, TÜSİAD, TÜRKONFED, TZOB, MÜSİAD, TİSK, TİM ve TÜMSİAD başkanlarının yanı sıra, sanayi ve ticaret odaları ile esnaf odalarının başkanlarına, “adalet ve demokrasi” temasıyla bir mektup gönderdi. Mektuba, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun darbe girişiminden bir gün sonra 16 Temmuz 2016’da TBMM’de yaptığı konuşma, 23 Mayıs tarihinde TOBB Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma, 9 Temmuz’da Maltepe mitinginde yaptığı, “Adalet Çağrısı” ile darbe girişiminin yıldönümünde 15 Temmuz’da TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma ile partinin, Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu raporuna yazdığı muhalefet şerhi de eklendi. Mektupta özetle şunlar da kaydedildi:

KEYFİ UYGULAMALAR: Yakın tarih ve bugünün uluslararası endeksleri göstermektedir ki; refah ve huzurun yolu, aklı ve bilimi temel alan eğitim sistemi, demokrasi ve hukuk devletinden geçmektedir. Türkiye, demokrasi ve hukuk devletini güçlendirme yolunda adım attığı dönemlerde önemli bir büyüme yakalamış, demokrasi, hukuk devleti ve liyakatten uzaklaştıkça nefes alınamaz noktaya doğru sürüklenmiş, ülkenin bin bir emekle oluşturduğu birikimleri riske girmiştir. Son dönemde yaşanan hukuksuz yargılamalar, keyfi uygulamalar ve ardından 15 Temmuz hain darbe girişimi ile sonrasında yaşanan süreç; bunun açık kanıtlarından biridir. CHP; 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı durmuş, gerek 15 Temmuz gecesi, gerekse sonrasında bunu açıkça ortaya koymuştur.

DEMOKRASİ RAFATA: FETÖ ile mücadele; siyasi ayağın perdelenmeye çalışılması, damat yargılamaları ve muhaliflerin FETÖ çuvalına sıkıştırılmaya çalışılmasıyla etkin bir şekilde yürütülmemektedir. OHAL ile demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri rafa kaldırılmıştır. Toplumsal mutabakatın yerini, düşmanlaştırma politikaları, kutuplaştırıcı, ayrıştırıcı söylemler nedeniyle neredeyse ikiye bölünmüş bir Türkiye görüntüsü almıştır. Böyle bir dönemde İstanbul Milletvekilimiz Enis Berberoğlu’nun somut delil ortaya konulamadan, hukuksuz bir şekilde 25 yıl hapis cezasına çarptırılması ve Anayasa Mahkemesi’nin önceki kararlarına rağmen, hüküm kesinleşmeden tutuklanması; adalet sisteminin çöktüğünün somut örneklerinden biri ve bardağı taşıran damla olmuştur.

ADALET YARA ALDI: 15 Haziran’da Güvenpark’ta Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı ve 25 günde 432 kilometre yürüyerek 9 Temmuz 2017’de stanbul Maltepe Sahili’nde tamamladığımız Adalet Yürüyüşü’ne gösterilen ilgi, on binlerce insanımızın 50 dereceye çıkan asfalt sıcağı ve yoğun yağmura rağmen ayakları yara içinde sağladığı katılım, toplumun adalet duygusunun yara aldığının açık kanıtıdır.

MİLLETİN YÜRÜYÜŞÜ: Adalet Yürüyüşü bir partinin değil, ; adalet arayan milletin yürüyüşü olmuştur. Değişik siyasi görüşlerdeki siyasi parti, sendika, meslek örgütleri, vakıf ve derneklerden gerçekleşen katılımlar da Adalet Yürüyüşü ve adalet talebinin toplumsal tabanına işarettir. Maltepe Sahili’ni dolduran milyonların tek bir talebi vardı; adalet. Çünkü adalet mülkün temelidir. Adaletin olmadığı bir devletin ayakta kalması, mümkün değildir.

YATIRIM DA OLMAZ: CHP olarak dileğimiz ve özlemimiz; hukuk ve demokrasinin egemen olduğu, nitelikli, halkı kucaklayan ekonomik büyümeyi yakalamış bir Türkiye’dir. Böyle bir Türkiye’nin sizlerin de özlemi ve beklentisi olduğunu biliyoruz. Adalet olmazsa; yatırım olmaz, üretim olmaz, iş olmaz, aş olmaz, refah olmaz, huzur olmaz. Meşru ve toplumsal bir talep olan adalet ve demokrasi talebine güç katmanız; daha özgür, daha güvenli Türkiye’nin yolunu açacaktır.

Haberin Devamı

‘Yol haritası’ için görüşmeler sürüyor

15 Haziran günü, partisinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından “Adalet Yürüyüşü” başlatan ve yürüyüşü 9 Temmuz’da Maltepe’de sonlandıran CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yürüyüş sonrası partisinin nasıl bir yol haritası izleyeceğine yönelik kurmaylarıyla yaptığı değerlendirmeleri sürdürüyor.

Parti genel merkezindeki makamında ve TBMM’deki makamında milletvekilleri, il başkanları, belediye başkanları ve PM üyelerinin bulunduğu gruplarla ayrı ayrı görüşen Kılıçdaroğlu, bu isimlerden hem 16 Nisan halk oylamasının ardından sonra yapılabilecekler hem de Adalet Yürüyüşü’nün ardından izlenecek yol haritası, yürüyüşün seçim çevrelerindeki yansımalarına ilişkin bilgi aldı. Bu görüşleri not eden Kılıçdaroğlu’nun ağustos ayı içinde, il başkanları, belediye başkanları, milletvekilleri ve PM üyeleriyle ayrı ayrı bir araya gelebileceği ve son değerlendirmelerini alacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Nobel’e aday gösterilecek

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, ismini vermediği sivil toplum örgütünün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Nobel’e ‘barış elçisi’ olarak aday göstereceğini söyledi.

Partisinin Antalya teşkilatını ziyaret eden Tekin, adını açıklamadığı sivil toplum örgütünün başvuruyu 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde yapacağını belirterek şunları söyledi: “Hepimiz heyecan ve sabırla bekliyoruz. Kılıçdaroğlu barış elçisi olarak aday gösterilecek. Türkiye’de son dönemde hukuksuzlukla ilgili çok çeşitli sorunlar yaşıyor. Bu sorunlardan kaynaklı Genel Başkan’ımız Ankara’dan İstanbul’a yürüdü. Rekor kıran bir eylemi hayata geçirdi. İsmini kendi açıklayacağı için benim bu sivil toplum kuruluşunun adını açıklamam doğru olmaz.” (ANTALYA DHA)