Siyaset CHP ‘Kara Kış Fonu’ için harekete geçti

CHP ‘Kara Kış Fonu’ için harekete geçti

24.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı “Kara Kış Fonu” çağrısının ardından enerji sektörü paydaşlarıyla bir araya gelecek.

CHP ‘Kara Kış Fonu’ için harekete geçti

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - Kılıçdaroğlu, sektör temsilcileriyle vatandaşlar için neler yapılabileceğini konuşacak. Partisinin bu konudaki önerilerini anlatacak. Söz konusu buluşmaya yönelik olarak Enerji ve Altyapı Politikalarından Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, artan enerji fiyatlarına karşı Avrupa’da ülkelerin vatandaşları rahatlatmaya yönelik hayata geçirdiği uygulamaları mercek altına alan bir çalışma gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Çalışmasını Milliyet’le paylaşan Akın, şu değerlendirmelerde bulundu:

3 YILDIR YÜKSELİŞTE: Avrupa’da enerji fiyatları Nisan 2021’den bu yana artış göstermektedir. Ağustos’tan bu yana da artış hız kazandı. Avrupa’daki fiyat artışının asıl nedeni, pandemi sonrası tüketim talebinin yükselmesi ve buna bağlı artan üretimden kaynaklanmakta. Türkiye’de ise, son 3 yıldır enerji fiyatları yükseliyor. Bu durum yanlış politikalar nedeniyle Türk Lirası’nın olağanüstü değer kaybetmesinden kaynaklanıyor. Avrupa’da yaşanan enerji krizini, ülkemiz son 3 yıldır yaşıyor.

ACİL ÇÖZÜM PAKETİ: Bu süreçte elektrik ve doğalgaz faturaları vatandaşa yansıyacak şekilde iki kattan fazla artmıştır. Pandemi döneminde Avrupa’da enerji fiyatları düşerken, AK Parti iktidarı bu durumu vatandaşa yansıtmamıştır. Başka bir ifadeyle Avrupa “acil çözüm paketlerini” gündeme getirerek kara kışa hazırlanırken; AK Parti iktidarı henüz bu konuda hiçbir adım atmamıştır.

Haberin Devamı

ENERJİ DESTEĞİ: Fiyat artışları nedeniyle Avrupa’da ülkelerin uyguladığı tedbirlerin başında vatandaşlara yönelik destek paketleri gelirken; enerji sektöründeki vergilerin düşürülmesi gibi tedbirler de tartışılıyor. Bu kapsamda Fransa’da hükümet en yoksul ailelere enerjiye erişimlerini sağlamaları için 580 milyon euro destek verme kararı aldı. İtalya ise doğalgaz ve elektrik fiyatlarından yoksul kesimi korumak amacıyla 3 milyar euro’dan daha fazla tutarda bir destek paketi açıkladı. İspanya’da da toplam 2.6 milyar euro tutarındaki bir paket devreye girerken, enerji üzerindeki vergilerin azaltılmasına yönelik bir karar da alındı. Öte yandan İspanya’da enerji üreticilerinin karının yüksek olduğu; bu karın azaltılarak enerji yoksulu kesime aktarılması konuşulmakta. Belçika’da doğalgaz ve elektrik fiyatı artışlarına karşı hane başına yapılan desteğin 700 euro olacağı açıklandı. Almanya’da faturalara yansıtılan yenilenebilir enerji desteği vergisinin yüzde 43 oranında indirilmesi kararlaştırıldı.

AB TEDBİRLERİ: Enerji fiyatlarında yaşanan olağanüstü artış üzerine AB, enerjiye ulaşımda güçlük çekebilecek vatandaşları ve işletmeleri korumak amacıyla harekete geçmiştir. Bu kapsamda Avrupa Komisyonu; 27 AB üyesi ülkeye artan elektrik ve gaz fiyatlarına karşı alınabilecek tedbirleri sıralamıştır. Buna göre enerji üzerindeki vergilendirme oranlarına sınır getirilmesi ve vergilerin azaltılması, ayrıca yenilenebilir enerji destek programlarının finansmanının elektrik faturası dışındaki kaynaklara kaydırılması gündemdedir.

Haberin Devamı

KİRAYI GEÇTİ: Türkiye’de ticarethanelerde elektrik faturaları artık dükkân kirasını geçiyor. Vatandaş kış gelirken sürekli artış gösteren faturalar nedeniyle nasıl ısınacağını kara kara düşünüyor. Kara Kış Fonu acilen kurulmalı. Ancak iktidarın gündemi başka. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Verin kardeşinize yetkiyi, nasıl uğraşılır görün” dediği tarihte 4,75 lira olan dolar kuru bugün 2 kattan daha fazla. Vatandaşlarımız göz göre göre yoksullaştırılıyor.