Siyaset CHP, parti içi gerilimle yoruldu

CHP, parti içi gerilimle yoruldu

31.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

“Kurultaylar partisi” olarak nitelendirilen CHP, 2018 yılının büyük bölümünü de parti içi tartışmalarla geçirdi.

CHP, parti içi gerilimle yoruldu

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, şubat ayındaki kurultayda beşinci kez genel başkan seçilse de marttaki kurultayda parti tüzüğünde istediği değişikleri yapamadı. 16 Nisan referandumunda olduğu gibi 24 Haziran seçimleri öncesinde de AK Parti ve MHP karşısındaki muhalefet cephesini bir araya getirmek için “oyun kurucu” rolünü üstlenen Kılıçdaroğlu, bu çabalarına rağmen beklediği sonucu elde edemedi. 24 Haziran seçimlerinin ardından, Muharrem İnce önderliğinde başlayan olağanüstü kurultay hareketi ise 2018’de etkisi hiç geçmeyen parti içi çekişmeleri doruk noktasına çıkardı. 2018’de hem parlamento hem Cumhurbaşkanlığı seçiminde istediğini alamayan CHP lideri, parti içi çekişmelerden ise galip çıktı.

Haberin Devamı

CHP’de 2018 özetle şöyle:

5. KEZ GENEL BAŞKAN: 3-4 Şubat’ta gerçekleştirilen 36. Olağan Kurultay, Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce’nin ikinci genel başkanlık yarışına sahne oldu. “Mükerrer imza” krizinin yaşandığı kurultayda Kılıçdaroğlu, 790 oyla 5’inci kez genel başkan seçildi, İnce ise 447 oy aldı.

TARTIŞMALI TÜZÜK KURULTAYI: Olağan kurultayın ardından Kılıçdaroğlu, tüzük değişikliği için olağanüstü kurultay çağrısı yaptı. Hazırlanan yeni tüzük taslağı 9-10 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen kurultayda tartışıldı. Kılıçdaroğlu’nun çok istediği
belirtilen “üyelik reformu” ile ilgili düzenlemeler kabul görmedi.

MİLLET İTTİFAKI: İki kurultayın ardından hem Parti Meclisi’ni hem de Merkez Yönetim Kurulu’nu yenileyen Kılıçdaroğlu, parti içine “birlik” mesajları verdi. Mart 2019’daki yerel seçimlere erkenden hazırlanmayı hedefleyen CHP’nin planları, önce MHP lideri Bahçeli’nin çıkışı ardından ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın erken genel seçim kararıyla rafa kalktı. Bu karar sonrasında hem “ittifak” hem de milletvekili listelerine odaklanan Kılıçdaroğlu, muhalefet cephesini bir araya getirmek için “oyun kurucu” rolünü üstlendi. İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti ile “Millet İttifakı” kuruldu.

Haberin Devamı

GÜL TARTIŞILDI, İNCE ADAY OLDU: İttifakın “ortak aday” çıkarması ve bu adayın 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olması tartışılsa da özellikle İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in tutumu bu önerinin hayata geçmemesinde etkili oldu. Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce’yi aday gösterdi.

PARTİ İNCE’NİN GERİSİNDE KALDI: CHP, büyük umutlarla hazırlandığı 24 Haziran seçimlerinde beklediğini bulamazken yüzde 22.6’lık oy oranında kaldı. Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turda bitti, İnce 30.6 oy oranına ulaşabildi.

KURULTAY HAREKETİ: Seçimlerin hemen ardından, parti içi çekişmeler zirveye çıktı. Partisinden 8 puan fazla oy alan İnce önderliğinde olağanüstü kurultay hareketi başlatıldı. Delegelerden imza toplama sürecinde hem genel merkez hem İnce kanadından gelen sert açıklamalar gerilimi artırdı. İmza toplama süresi 6 Ağustos’ta tamamlanırken İnce kanadının kurultay için gerekli imzayı toplayamadığı anlaşıldı.

Haberin Devamı

MYK’DA DEĞİŞİM: Kılıçdaroğlu kurultay tartışmasının ardından, 24 Haziran sürecinde partinin “ikinci adamı” olan Bülent Tezcan’ı görevden aldı, yerine Oğuz Kaan Salıcı’yı atadı.

Tazminat için evini sattı

Kılıçdaroğlu, Man Adası iddiaları nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yakınlarına yüklü miktarda tazminata mahkûm edildi. Kılıçdaroğlu, yargı aşaması henüz nihai olarak sonuçlanmayan dava süreçlerindeki tazminat tutarını ödemek için Balıkesir’deki bir evini sattı, bazı yakınlarından borç aldı.