Siyaset CHP'den sigara filmlerine eleştiri

CHP'den sigara filmlerine eleştiri

21.08.2011 - 12:35 | Son Güncellenme:

.

CHPden sigara filmlerine eleştiri

CHP Manisa milletvekili Özgür Özel, sigara ile mücadelenin korkutmaya değil bilinçlendirmeye dayanması gerektiğini belirterek, televizyonlarda yayınlanan sigara aleyhtarı kısa filmleri eleştirdi. Bu görüntülerin, mevcut hastaların tedaviye olan güvenini sarstığını öne süren Özel, "Milyonlarca hastanın ve yakınlarının haklarını, moralini ve ruh halini hiçe sayan bu kısa filmler acilen yayından kaldırılmalıdır" dedi.

Mesleği eczacılık olan CHP Manisa Milletvekili TBMM Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Özgür Özel DHA’ya yaptığı açıklamada, tütün kullanımının erken ölümlerin en önemli nedeni olduğunu vurguladı. Dünyada her yıl 5 milyondan fazla kişinin tütün kullanımı nedeniyle yaşamını yitirdiğini kaydeden Özel, Dünya Sağlık Örgütü’nün, bulaşıcı olmayan 4 ölümcül hastalığı ’kanser, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar (kalp-damar hastalıkları) ve KOAH’ı (Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı)’ yakından izlediğini söyledi. Özel, bu dört hastalığın dünya genelinde her 5 ölümün 3’ünden sorumlu olduğunu, sigara içiciliğinin de bu dört hastalığa yakalanmada birinci derecede risk faktörü olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri doğrultusunda, Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda ’Ulusal Tütün Kontrol Programı’ hazırlandığını hatırlatan Özel, bu girişimlerin, tüm çağdaş ülkelerce sigara kullanımının azaltılması, engellenmesi konusunda yapılan ve yapılması gereken anlamlı, toplum sağlığı için faydalı adımlar olduğunu dile getirdi.

’KAŞ YAPAYIM DERKEN GÖZ ÇIKARTMAYIN’ Bu dört hastalığın ana nedeni olan sigarayı bırakmaya özendirmek için Sağlık Bakanlığı’nca sürdürülen kampanya kapsamında bir süredir afişler, broşürler ve kısa filmler yayınlandığına dikkat çeken Özel, şöyle konuştu: "Sigara ile mücadelede bu olanakların kullanılması gerekli ve önemlidir. Ancak bu tür kampanyalarda ’kaş yapayım derken göz çıkartmamaya’ dikkat etmek gerekir. Anılan hastalıklara yakalanmış, tedavi sürecinde olan hastalarımızın haklarının, ruh hallerinin ve tedavi sürecine olan inançlarının korunması da hesaba katılmalıdır. Ancak Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlatılan filmlerde bu hususların gözetilmesi bir yana, adeta mevcut hastaların tedaviye güvenleri azaltılmakta, hastalar umutsuzluğa sürüklenmekte, ölümü bekleyen zavallılar olarak gösterilmekte ve hasta hakları açıkça ihlal edilmektedir. Sağlık Bakanlığı kampanyası dahilinde gösterimde olan kısa filmlerin, hasta bireylerin durumu açısından bazı etik sorunlar içerdiğini belirtmek zorundayım. Örneğin ’Sigara pişmanlıktır’ adıyla gösterimde olan filmlerde, KOAH hastalığı ile rol alan yaşlı bir kadının ağzından çıkan sözler sadece kampanya hedefleri düşünülerek yazılmış, bu hastalıktan bir kurtuluş yokmuş veya tedavi olanağı hiç kalmamış gibi bir durum sergilenmektedir. Filmdeki yaşlı kadın, ’KOAH hastalığını öğrendiğim zaman dünya başıma yıkıldı, ömrüm dört duvarının arasında, bir hortuma bağlı, oksijene bağlı yaşamakla geçiyor, bir nefes için neleri feda etmezdim ama çok geç kaldım, çok çok geç kaldım’ diyerek KOAH’a yakalanan insanların tedavi süreçlerinin sanki boşa bir çaba olduğu izlenimi yaratmaktadır." ’AMAÇ KORKUTMAK DEĞİL BİLİNÇLENDİRMEK OLMALI’ Gırtlak ve akciğer kanserine yakalanan yaşlı bir adamın rol aldığı filmde ise, pişmanlık vurgusu yapılmaya çalışılırken umutsuzluk ve kötümserlik baskın duygularının, ölümün kaçınılmaz son olduğunun ön plana çıkarıldığını belirten Özgür Özel sözlerini şöyle sürdürdü: "Sigara ile mücadele açısından yapılması gereken insanları korkutmak, hastaları umutsuzluğa sevk etmek ve haklarını çiğnemek değil, insanlara kendi sağlıklarını korumaları konusunda bilinç kazandırmaktır. Bu hastalığa yakalanmış ve tedavi sürecinde olan milyonlarca hastanın ve yakınlarının haklarını, moralini ve ruh halini hiçe sayan bu kısa filmler acilen yayından kaldırılmalıdır. Sağlık Bakanı sayın Prof. Dr. Recep Akdağ’ı biran önce konuyla ilgilenmesi için göreve çağırıyorum."