Siyaset CHP'den Talay'a 'vay be' dosyası

CHP'den Talay'a 'vay be' dosyası

23.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

CHP'den Talay'a 'vay be' dosyası

CHPden Talaya vay be dosyası

       CHP Genel Sekreteri Adnan Keskin, daha önce gündeme getirdiği ve hükümet aleyhinde 'vay be' dedirtecek dosyalardan birini dün kamuoyuna açıkladı. Keskin DSP'li Kültür Bakanı İstemihan Talay'ı "Korkmaz Yiğit'in, emlak - imar rantçılarının, arazi yağmacılarının ve kara para aklayanların yanında" olmakla suçladı. Keskin, SİT kararları değiştirilerek, 40 milyon dolarlık yağmaya kapı aralandığını öne sürdü.
       Türkiye'de kirli ilişkileri besleyen en büyük yağma ve rantın SİT kararları olduğunu vurgulayan Keskin, Talay'ın, Küçükçekmece Gölü, Sazlıdere ve Şamlı barajları için 2 No'lu SİT Kurulu'nun aldığı SİT alanı kararını bürokratlarına baskı yaparak değiştirdiğini iddia etti.
       İstanbul'un geleceğini kurtarma ve yağmacıların heveslerini kursaklarında bırakmak için mücadele verdiklerini, bu olayın siyasi prim toplama, Ecevit ve DSP'yle kavga etmek gibi bir niyetleri olmadığını belirten Keskin şöyle konuştu:
       "Bu alanlar için SİT alanı kararı alan ve imar planlarının iptal edilmesini sağlayan kurulun üyesi mimar Behruz Çinici, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Kemal Soyer tarafından aranmış ve kendisine, `Bu karar nedeniyle bakanımız çeşitli çevrelerce rahatsız edilmeye başlandı' denilmiştir. Kurulun kararı yağmacıların cebine girecek 40 milyar dolarlık rant paylaşımını engellemiş, kıyamet de bundan kopmuştur."

       Bu sözlerin Çinici'nin noter onaylı ifadesinde de yer aldığını vurgulayan Keskin şöyle devam etti:
       "Kurul müdüresi Asuman Çavuş da gece vakti Soyer tarafından aranarak, telefonda, `Bakanın bu kararın kendi döneminde alınmış olmasından duyduğu rahatsızlığı' aktarılmıştır. Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tevfik Ketencioğlu, kurulda kendi isimlerinin çıkarılması için Çavuş'a adeta baskı yaparak `Gerekirse oraya müfettiş ordusu gönderirim, yapmazsanız aile hayatınız tehlikeye girer' demiş."
       Talay'ın, kurulun 14 Mayıs 1998 günkü toplantısına Ketencioğlu ve Soyer'i gönderdiğini ve bu kararın kaldırılmasını istediğini iletmelirini ileri süren Keskin şunları kaydetti:
       "Bakanın, kurul kararlarını etkileme veya alınmış olan bir kararı değiştirme yetkisi yoktur. Bakan kendi atadığı kurul üyelerinden Çinici ve Çavuş'u görevden almıştır. Bu açıkça suçtur".
       Keskin, Talay'ın şu soruları yanıtlamasını da istedi:
       "Derecelendirilmiş SİT alanı kararının ilanını engellemekle, bu bölgede Korkmaz Yiğit'in 20 milyar dolar değerinde ve 28 bin villalık porjesini hayata geçirmesine imkan verdiğinizi biliyor musunuz? Yiğit ile Ankara'da ya da İstanbul'da görüşme yaptınız mı? Basın ve Halkla İlişkiler müşavirinizin bu konuda bazı işadamlarıyla yaptığı görüşmelerde, rüşvet ve çıkar sağlama iddalarının bakanlıkta yüksek sesle konuşulduğunu ifade ettiği doğru mudur?"