Siyaset CHP'den Van önergesi

CHP'den Van önergesi

22.11.2012 - 09:30 | Son Güncellenme:

.

CHPden Van önergesi

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Van depremi ardından yurttaşların yaşadığı sorunların araştırılması amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.

Haberin Devamı

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığına verilen araştırma önergesinde, “Van depremi ardından yurttaşlarımızın yaşadığı ve hâlâ çözülemeyen sorunların, deprem konutlarındaki eksikliklerin ve bunların çözüm yollarının tespiti; deprem konutlarının pahalıya mal edilerek halka satıldığı ve bu yolla iktidara yakın kişilere maddi çıkar sağlandığı iddialarının araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını saygılarımızla arz ederiz” denildi.

Önergenin gerekçesinde, Başbakan tarafından bizzat açılışı yapılan Van deprem konutlarının yurttaşlar tarafından sevinçle karşılandığı belirtilerek, “Ancak; hemen ertesinde özellikle Edremit’te yaşananlar, bu işin siyasi olarak kullanıldığı iddialarının ortaya atılmasına neden olmuştur. Örnek vermek gerekirse kış soğuklarının başlamasına rağmen, Edremit’teki deprem konutlarındaki kalorifer şebekeleri devreye girmemiştir. Konteynırlarda üşüyen ve çadırlarında ısınmak için soba ateşiyle yanan yurttaşlarımızın durumu, farklı bir boyuta taşınmıştır. Yine bu evlerde kalorifer şebekelerinin dışında, su şebekeleri de devreye girmemiştir” denildi.

Haberin Devamı

Deprem konutları konusunda yaşanan bir başka sorunun da konutların yurttaşlara dağıtılma biçiminde olduğu ifade edilen gerekçede, şu ifadelere yer verildi:

“Van Edremit’te 88 metrekarelik evler yapılmış ve bu konutlara ortalama 105 bin lira bedel biçilmiştir. Bodrum kattaki evlere 68 bin, üst katlardaki evlere ise 125 bin lira olarak belirlenmiştir. Bu bedelin 30 bin lirası AFAD tarafından karşılanmış, geriye kalan 75 bin liralık kısım ise hak sahiplerinin ödemesine ayrılmıştır. Bu ödeme, 2 yıl ödemesiz 18 yıl vadeye yayılmıştır. Oysaki 28 Nisan 2012 tarih, 28277 sayılı Resmi Gazete’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yayımlanan 'Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak 2012 Yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğ'e göre, Van’da yapılan konutlar 4. sınıf A grubu yapılar kapsamında değerlendirilebilir. Bu tebliğde bahsi geçen konutların metrekare birim fiyatı 615,00 lira olarak belirlenmiştir. Başka bir ifadeyle 88 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı 54 bin liraya denk gelmektedir. Bu rakamın net olduğu ve brüt bir rakam hesaplamak gereği doğduğu takdirde, tek konut başına 120 metrekarelik bir inşaat yapıldığı düşünülse dahi yaklaşık fiyat 73 bin lira civarı olmaktadır. Bu durumda depremzedelere çıkarılan fiyat oldukça yüksek tutularak ya kâr edilmekte ya da faiz gideri zaten deprem ile büyük yara almış yurttaşlarımızdan tahsil edilmektedir. Bu yaşananlar sonucunda, özellikle Van ilimizde deprem konutları üzerinden yolsuzluk yapıldığı ve halkın mağdur edildiği iddiaları sıkça dile getirilmektedir.”